Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Τουρκική φρεγάτα καταδίωξε νορβηγικό σεισμογραφικό στην ΑΟΖ



Το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο Princess που διεξάγει έρευνες με άδεια της κυπριακής κυβέρνησης στα οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ καταδιώχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τουρκική φρεγάτα, με την αιτιολογία ότι μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Β.Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΡΙΚ το πρωί της Δευτέρας, αρχικά δεν επιβεβαίωσε το επεισόδιο, επικαλούμενος ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, ωστόσο στη συνέχεια είπε πως αναμένεται ενημέρωση επί του θέματος τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο Φιλελεύθερος, το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό Princess, που διεξάγει τρισδιάστατες έρευνες στα οικόπεδα 5 και 6 εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καταδιώχθηκε από την τουρκική φρεγάτα Giresun, η οποία συνοδεύει το ερευνητικό τουρκικό πλοίο «Barbaros».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, «την 1η Φεβρουαρίου 2014 στις 18:40 το υπό νορβηγική σημαία ερευνητικό πλοίο Princess, το οποίο διεξήγαγε τις έρευνές του ανατολικά της νήσου Κύπρος, μπήκε σε θαλάσσια ύδατα που είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα. Έπειτα από προειδοποίηση της τουρκικής φρεγάτας Giresun, η οποία βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα Μεσογείου, στις 23:50 διασφαλίστηκε η αποχώρησή του από τα θαλάσσια ύδατα τα οποία είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα».

Πάντως σύμφωνα με τις πληροφορίες του Φιλελεύθερου, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο προειδοποιήθηκε από την τουρκική φρεγάτα από μεγάλη απόσταση, να μην εισέλθει σε λωρίδα των τεμαχίων 5 και 6, τα οποία διεκδικεί η Τουρκία.
πηγή: sofokleousin.gr-madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου