Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΑΧΘΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 2013

 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου Τζουμέρκων στο Παλαιοχώρι Σκούπας Άρτας από 7 έως 12 Αυγούστου.
Στις 7 Αυγούστου δόθηκε από τους φίλους του Αραχθείου Θεάτρου Μουσική Συναυλία προς τιμήν του Σταύρου Ι. Καψάλη. Τιμήσαμε κι ευχαριστήσαμε το Σταύρο Καψάλη για την προσφορά του στην παραδοσιακή μας μουσική κληρονομιά και ειδικότερα για τη συνεχή παρουσία του τα τελευταία χρόνια στα Λαογραφικά δρώμενα του θεάτρου μας αφιλοκερδώς. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το θέατρο για να τιμήσει το μεγάλο Δάσκαλο και δεξιοτέχνη του κλαρίνου.
Την εκδήλωση παρουσίασε η καταξιωμένη δημοσιογράφος του ART TV κ. Βίκυ Ευαγγελίου και προλόγισε ο έγκριτος δημοσιογράφος και συντοπίτης μας κ. Χ. Μέγας. Ο κ. Μέγας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και χρησιμότητα του Θεάτρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αναφέροντας χαρακτηριστικά ‘’Χτίστηκε ένα θέατρο στο πουθενά, όπως γινόταν και στην αρχαιότητα γιατί το είχε και το έχει ανάγκη ο κόσμος’’.
Η βραδιά ξεκίνησε με τη λαλιά του Σταύρου Καψάλη που μας ταξίδεψε στους ήχους της παραδοσιακής μας μουσικής με τον τρόπο που αυτός γνωρίζει άριστα.
Στη συνέχεια η κ. Ρίτα Νάστου αφού εξήρε την προσωπικότητα του τιμώμενου, παρέδωσε στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, την αναμνηστική πλακέτα για να την απονείμει στο Σταύρο Καψάλη εκ μέρους του Αραχθείου Θεάτρου.
Εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας χαιρέτησε την εκδήλωση ο πρόεδρός της κ. Γ. Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του Σταύρου Καψάλη και στη χρησιμότητα του θεάτρου.
Ακολούθως οι τραγουδιστές που προσήλθαν για να τιμήσουν το Σταύρο Καψάλη ερμήνευσαν όλοι μαζί όμορφα παλαιά παραδοσιακά πολυφωνικά τραγούδια που τείνουν να ξεχαστούν προκαλώντας έντονο ενθουσιασμό στους θεατές του θεάτρου. Ήταν εκεί ο Αντώνης Κυρίτσης, ο Γ. Κούρτης, η Γ. Γρίβα, ο Γ. Μεράντζας και ο Γιάννης Καψάλης (γιός του Σταύρου), οι οποίοι στη συνέχεια ο καθένας χωριστά ερμήνευσε παλαιά όμορφα τραγούδια.
Στην ορχήστρα συμμετείχαν, εκτός του Στ. Καψάλη, ο Μάκης Τσίκος και Β. Παπαγεωργίου στο κλαρίνο, ο Κ. Κωσταγεώργος στο βιολί, ο Σπ. Αλεύροντας στο ντέφι.
Μετά το τέλος των τραγουδιών ήρθε η σειρά των καταξιωμένων χορευτικών συγκροτημάτων των Μερακλήδων και του παιδικού των Αγνάντων να μαγέψουν τους θεατές με τις όμορφες ενδυμασίες και τις χορευτικές τους ικανότητες.
Η βραδιά έκλεισε με μικρή δεξίωση στο χώρο του θεάτρου όπου παραβρέθηκαν όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης.
Στις 10 Αυγούστου δόθηκε από την Εταιρεία Θεάτρου Θεσσαλονίκης Λαμπιόνι η παιδική θεατρική παράσταση ‘’Ο Κύκλος με την Κιμωλία’’ του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Αννίτας Γκαϊτατζή, μια περιπέτεια δοσμένη με χιούμορ και ευαισθησία για μικρούς και μεγάλους.
Ήταν μια υπέροχη παράσταση που παρακολούθησαν πολλά παιδιά με τους γονείς τους. Ένα από αυτά, ο Δημ. Γάλιος, συμμετείχε ενεργά στην παράσταση παίρνοντας το ρόλο του παιδιού που είχε εγκαταλείψει η μητέρα του.
Στις 11 Αυγούστου από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας δόθηκε η παράσταση ’’Αναζητώντας τον Προμηθέα’’ σε διασκευή και σκηνοθεσία της κ. Λίλης Σακκά. Η αναζήτηση του Προμηθέα τότε και τώρα. Το τότε ήταν ο Πόντος. Το τώρα είναι ο αιώνιος Προμηθέας που ανοίγει νέους δρόμους… Ήταν μια καταπληκτική παράσταση που καθήλωσε τους θεατές.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην κ. Λ. Σακκά και σε όλους τους συντελεστές της παράστασης. Τους ευχαριστούμε θερμά και τους ευχόμαστε παρόμοιες επιτυχίες και στο μέλλον.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν στις 12 Αυγούστου με την παράσταση ‘’Εκκλησιάζουσες’’ του Αριστοφάνη από την Πειραματική Σκηνή ‘’Πενίας Τέχνες’’. Μια ανατροπή, μια αναίμακτη επανάσταση…
Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της αείμνηστης ηθοποιού κ. Νίκης Τριανταφυλλίδη η οποία είχε κάνει και τη διασκευή του έργου.
Ο κόσμος χαλάρωσε, γέλασε και απόλαυσε την όμορφη παράσταση που ήταν προσαρμοσμένη στη σύγχρονη εποχή, σεβόμενη ωστόσο το διαχρονικό ούτως ή άλλως πνεύμα του έργου του Αριστοφάνη.
Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν συνολικά περί τα 1000 άτομα και τίμησαν με την παρουσία τους: Οι βουλευτές Άρτας κ. Γ. Στύλιος, κ. Όλγα Γεροβασίλη και κ. Χ. Γκόκας. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Β. Ψαθάς, ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χ. Χασιάκος, οι Αντιδήμαρχοι Άρτας κ.κ.  Δ. Κέφης και Γ. Βλάρας, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Γ. Οικονόμου, ο πρόεδρος της Παντζουμερκιώτικης ομοσπονδίας κ. Χ. Λαναράς, ο πρόεδρος της ΙΛΕΤ κ. Κ. Μαργώνης, ο τέως Δήμαρχος Ξηροβουνίου κ. Λ. Τσιάπαλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ε. Σκανδάλης, οι σύμβουλοι της Πανηπειρωτικής κ. Ζ. Καψάλης και Ελ. Σιαμέτη, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Τζουμερκιώτικης Ομοσπονδίας κ. Α. Κοντός και κ. Α. Ζανίκας, οι  πρόεδροι του Δημοτικού Διαμερίσματος Σκούπας κ. Π. Ζανίκας, της Αδελφότητας Σκούπας κ. Ε. Γάλιος, του πολιτιστικού συλλόγου Σκούπας κ. Κ. Γάλιος, του εξωραϊστικού συλλόγου Αγία Μαρίνα κ. Κ. Τσιάπαλης,  της Αδελφότητας Ροδαυγής κ. Α. Γιολδάσης, ο τέως πρόεδρος κ. Π. Τσάγκας με τη σύζυγό του, του πολιτιστικού συλλόγου Ροδαυγής κ. Χ. Σταύρου, του πολιτιστικού συλλόγου Δαφνωτής κ. Γ. Κιτσάκης, ο Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Αγνάντων κ. Χ. Ζάχος και πολλοί άλλοι πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων.
Διακρίναμε επίσης πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μεταξύ των οποίων ήταν ο καθηγητής Λαογραφίας κ. Ε. Αυδίκος, ο καθηγητής Ιατρικής κ. Γ. Κολιός, ο Ναύαρχος-Ιατρός κ. Μ. Μπουρούνης, ο καθηγητής θεολογίας κ. Γ. Παίδαρος με τη σύζυγό του Ε. Μανέου, οι επιχειρηματίες κ. Ι. Μπάρμπας και Γ. Τσίκος, ο ιατρός κ. Ε. Παπαδημητρίου, ο δικηγόρος κ. Ι. Γκρυπαβιώτης και πολλούς άλλους.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους με κάθε τρόπο βοήθησαν στο να πραγματοποιηθούν με επιτυχία οι φετινές εκδηλώσεις. Το ART TV και τη δημοσιογράφο κ. Βίκυ Ευαγγελίου, οι οποίοι εκτός απο τη δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρόσκλησή μας για την παρουσίαση ενός οδοιπορικού με τις ομοερφιές του τόπου μας, το δημοσιογράφο κ. Χ. Μέγα, το Δήμαρχο Άρτας κ. Ι. Παπαλέξη για τη διάθεση 1000 ευρώ, τα παιδιά της Σκούπας που για μια φορά ακόμη διέθεσαν τα χρήματα που συγκέντρωσαν από το έθιμο «των Παθών» (1150 ευρώ), τον επιχειρηματία κ. Γ. Τσίκο για τη διάθεση 200 ευρώ, τον επιχειρηματία κ. Ι. Μπάρμπα ο οποίος είχε το συντονισμό της μουσικής εκδήλωσης, τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στη μουσική εκδήλωση το ζεύγος Θανάση και Δώρας Νάκου, τον πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Σκούπας κ. Π. Ζανίκα, τους προέδρους των πολιτιστικών συλλόγων Σκούπας κ. Ε. Γάλιο, Κ. Γάλιο και Κ. Τσιάπαλη, τον κ. Γ. Λιαπάτη, τον ηλεκτρολόγο κ. Χ. Μπαλατσώνη, το δάσκαλο κ. Φ. Παπαϊωάννου για τη συμμετοχή τους στην προετοιμασία των εκδηλώσεων.
Σας ευχόμαστε καλό χειμώνα και καλή αντάμωση στη Σκούπα το επόμενο καλοκαίρι.

                                                             Με φιλικούς χαιρετισμούς                                                                                                Ρίτα Μυστακοπούλου-Νάστου

1 σχόλιο:

  1. Πάντα επιτυχίες και όμορφα δρώμενα σας εύχομαι σε κάθε σας προσπάθεια!
    Ωστόσο μια όμορφη νότα σε αυτές τις υπέροχες εκδηλώσεις σας ίσως να δώσει και ο Καραγκιόζης! που αν τον επιλέξετε θα δώσει το δικό του μοναδικό χρώμα με μια παράσταση που θα διασκεδάσει και θα ξεσηκώσει μικρούς αλλά και μεγάλους!
    Να έχετε υπόψη σας ότι το Θέατρο Σκιών είναι το αρχαιότερο και δυσκολότερο είδος Θεάτρου όπως το έχουν βεβαιώσει Πανεπιστημιακοί ανά τον Κόσμο...
    Ο δε Έλληνας Καραγκιόζης μας είναι ο Απόλυτος Έλληνας που ξέρει να στέκεται στο πλευρό του Λαού σε κάθε περίοδο Κρίσης, Δυστυχίας, Πολέμου και όποιων συγκυριών των δυναστεύουν, προάγοντας την Ιστορία, την Λαογραφία και εν τέλει τον Πολιτισμό μας διαχρονικά, διασκεδαστικά και επιμορφωτικά.
    Για του χρόνου λοιπόν έχετε κατά νου και τον τοπικό σας Καραγκιόζη για τις τυχόν εκδηλώσεις σας...

    Με εκτίμηση
    Γιώργος Ηπειρώτης
    (Καραγκιοζοπαίχτης)
    http://karagkiozisgd/.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή