Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Τι είναι ο θανατηφόρος ιός MERS



Η πρώτη λοίμωξη από τον κορονοϊό του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) καταγράφηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012.
Οι περισσότεροι ασθενείς που μολύνονται από τον ιό εκδηλώνουν προβλήματα στο αναπνευστικό, πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Ο ιός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος καθώς στο 50% των περιπτώσεων οι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους.

Ρινικό σπρέι υπόσχεται να "εξαφανίσει" τη γρίπη



Τέλος μια για πάντα στη γρίπη υπόσχεται να δώσει ένα ρινικό σπρέι που ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο St Andrews στη Σκοτία.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», η διαφορά που υπάρχει σ' αυτό το σπρέι είναι το γεγονός ότι δεν στοχεύει στον ίδιο τον ιό, αλλά αντίθετα προστατεύει το αναπνευστικό σύστημα από τη μόλυνση.

Οδηγός αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ -Τι να κάνετε για να μην το χάσετε



Στις 225.000 φτάνουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, αλλά ο 1 στους 2 ενδιαφερόμενους που μπήκε μέχρι χθες στην ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αίτησή του.
Από την πορεία των αιτήσεων διαφαίνεται ότι μπορεί να μείνουν τελικώς αδιάθετα τουλάχιστον 30-50 εκατ. ευρώ και, σε τέτοια περίπτωση, ενδέχεται να υπάρξει μια νέα κατανομή επιδομάτων, ειδικά για όσους έχασαν το επίδομα «στο όριο».

Εκλογικός οδηγός για τις αυτοδιοικητικές κάλπες -Ολες οι αλλαγές



Στη δημοσιότητα δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών ο εκλογικός οδηγός για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του. Στις εγκυκλίους αναφέρονται, μεταξύ άλλων, η επιμήκυνση κατά ένα έτος της θητείας των δημοτικών - περιφερειακών αρχών, η διενέργεια των τοπικών εκλογών ταυτόχρονα με την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

                                                               Γεώργιος Παπαδόπουλος
                                                                Καθηγητής Αναισθησιολογίας
                                                                Σχολής Υγείας, Τμήματος Ιατρικής  
Η επίσκεψή μου στον Αρίλλα Κέρκυρας, την οποία συνδύασα στα πλαίσια των εορτασμών για τα 50 χρόνια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έγινε στις 12 Απριλίου 2014 και ήταν κάτι το συναρπαστικό. Πρόκειται για ένα μικρό οικισμό που βρίσκεται μεταξύ του Αγίου Στέφανου και Αγίου Γεωργίου, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Κέρκυρας. Εκεί ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι αυτό το οποίο προέχει στην τοπική κοινωνία είναι η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η συνεργασία, η αλληλοβοήθεια,και η εμπιστοσύνη  ανάμεσα στα μέλη της. Στην κοινωνία αυτή ισχύει η λογική ότι κάθε δράση, ενέργεια και δραστηριότητα του καθένα η οποία εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον και όφελος, επιστρέφει  στον ίδιο με πολλαπλάσιο όφελος. Αντίθετα κάθε δράση που ζημιώνει το σύνολο, βλάπτει στο τέλος αυτόν που την κάνει. Είναι το πρότυπό τους για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ώστε το μέρος που ζούνε και εργάζονται να αναδειχτεί σε ένα πρότυπο παραθεριστικό προορισμό.

«Δεν αποτελούν ένα ενιαίο, δίκαιο, σταθερό, και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου»

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ. Ασημίνα Ξηροτύρη σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα από την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα και τους άνεργους.