Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Σταθερή η κατάσταση του Αλέκου Παπαδόπουλου

Σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται από το μεσημέρι της Παρασκευής στην καρδιολογική κλινική του θεραπευτηρίου Metropolitan, μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
«Η κατάσταση του κ. Παπαδόπουλου είναι σταθερή. Υποβάλλεται σε φαρμακευτική... αγωγή, συνεχίζονται οι εξετάσεις και τη Δευτέρα θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση by pass» δήλωσε στο «Έθνος» ο θεράπων ιατρός του, Μανώλης Καλιέρης.

Τον Νοέμβριο του 2010, ο πρώην υπουργός είχε και πάλι χρειασθεί να νοσηλευθεί, έχοντας υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο...

Πήγε να περάσει από το Τελωνείο παράνομα τέσσερις ομοεθνείς του

Σήμερα στις 14.20 το μεσημέρι  στον Μεθοριακό Σταθμό Μερτζάνης, συνελήφθη 54χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, γιατί επέβαινε σε Ι.Χ.Ε αυτ-το ιδιοκτησίας του και μετέφερε με αυτό προς την έξοδο από τη χώρα, (4)αλλοδαπούς ομοεθνείς του ηλικίας 39, 27 και 7 ετών αντίστοιχα, καθώς και (1) βρέφος. Άπαντες στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα μας, ενώ για τον 39χρονο συλληφθέντα, υπάρχει το Διοικητικό μέτρο εισόδου στη χώρα.

Συλλήψεις τριών νεαρών για διακίνηση ηρωίνης στην Άρτα

Συνελήφθησαν χθες (30-08-2013) το βράδυ στη Μεγάρχη Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας  Άρτας, τρεις (3) ημεδαποί, 27, 22 και 19 ετών, κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα,  ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες οι συλληφθέντες προμηθεύονταν και διακινούσαν ηρωίνη  σε διάφορες περιοχές της  Άρτας, οι αστυνομικοί  εντόπισαν τον 19χρονο και τον 27χρονο να κινούνται με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στην επαρχιακή οδό Μεγάρχης Άρτας.
Οι δράστες μόλις αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς, πέταξαν σε δύο διαφορετικά σημεία, ποσότητα ηρωίνης βάρους (5,8) γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε.
Στην κατοχή τους βρέθηκε επίσης και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των (890) ευρώ  και δύο κινητά τηλέφωνα.
Στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε εμπλοκή στις αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών και ενός 22χρονου, ο οποίος συνελήφθη.
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα από μετωπική σύγκρουσα Ι.Χ.Ε. στην Πρέβεζα

Χθες (30-08-2013) νωρίς το απόγευμα στο 18ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού  Καναλλακίου - Αρχαγγέλου, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 68χρονος ημεδαπός  και στο οποίο επέβαιναν μία 41χρονη και δύο ανήλικα παιδιά (7 και 6 ετών), συγκρούστηκε  μετωπικά  με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 56χρονος ημεδαπός.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 56χρονου οδηγού του δεύτερου αυτοκινήτου, ο σοβαρός τραυματισμός της 41χρονης και του 7χρονου ενώ ελαφρά τραυματίστηκαν ο 68χρονος και το 6χρονο παιδί.
Για το δυστύχημα προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.

Με επιτυχία ο κολυμβητικός διάπλους Άκτιο-Πρέβεζα, στα πλαίσια των 3ήμερων εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της ναυμαχίας του Ακτίου.


Με μεγάλη επιτυχία και με συμμετοχές κολυμβητών όχι μόνο από την Πρέβεζα από πολλά μέρη της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ο κολυμβητικός διάπλους Άκτιο-Πρέβεζα, στα πλαίσια των 3ήμερων εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της ναυμαχίας του Ακτίου.

Από την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, το 11ο Ηπειρώτικο μουσικό σεργιάνι, με την κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 20.30' στο Θέατρο του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης, στο Ίλιον.



 

 



 

Αδ - «όνειδος» στοίχημα


 
(Πας στοίχημα ότι δεν θα αλλάξω Κόμμα;
                                                                                           Γράφει ο Κίτσος ο Αθαμάνας
                                               Ακροβασία
Ακούμπησε τα χέρια του στο πάτωμα στάθηκε ανάποδα όχι μόνο
με άνεση, σε καθάρια κάθετο, μα περπατούσε κιόλας, έτσι κάπως
 σαν να ‘ κανε το παρελθόν παρόν, και αντίστροφα.
                                                                                        
                                                                          Γιάννης Ρίτσος
Ο πολιτικός λόγος, όπως είναι γνωστό, χαρακτηρίζεται από έντονη  συναισθηματική φόρτιση και ρητορεία. Ενίοτε όλο αυτό το καλαμπαλίκι διανθίζεται και από παπατζίδικες εκφράσεις.
Κάτι παρόμοιο έγινε και προχτές, όταν ο Υπουργός υγείας Κ. Άδωνις Γεωργιάδης προκάλεσε εργαζόμενο στο χώρο της υγείας προτείνοντάς του: Πας στοίχημα ότι δεν θα απολυθεί κανένας από το χώρο της υγείας; 
Καταρχάς οφείλουμε να διευκρινίσουμε πως το στοίχημα στην πολιτική ζωή του τόπου είναι μόνιμο και διαρκές φαινόμενο. Έτσι για τη ροή του λόγου αναφέρομαι στις στοιχηματικές ενασχολήσεις ευυπόληπτων πολιτών μας
 το 1895. Ακριβώς τότε που η χώρα μας βρίσκονταν σε ΕΠΙΣΗΜΗ  ΠΤΩΧΕΥΣΗ, μετέπειτα δε ήρθε ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος και τα ισοπέδωσε πλήρως… Τώρα, αν ταυτίζονται οι εποχές, ουδόλως ευθύνεται ο κ. Υπουργός.

Ο κόσμος, άλλοι σε κατάσταση απελπισίας και άλλοι έβαζαν στοιχήματα.
Για άλλους φέγγει η μέρα, για άλλους είναι Λαμπρή! 

Σύμφωνη γνώμη για έργα στους Δήμους Αρταίων και Ζηρού


Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για τα σχέδια σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης των έργων:
Ø «Ανέγερση παιδικού σταθμού στην Τ.Κ. Χαλκιάδων», προϋπολογισμού 753.407,58 ευρώ και με φορέα υλοποίησης το Δήμο Αρταίων
Ø «Αποκατάσταση – επαναχρήση παλαιού Δημαρχείου Φιλιππιάδας», προϋπολογισμού 303.075,35 ευρώ και με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ζηρού (σύμφωνη γνώμη υπό προϋποθέσεις).

 

 

Ενεργός ο ρόλος των Περιφερειών στην Αγροτική Ανάπτυξη της νέας προγραμματικής περιόδου

Προς θετική κατεύθυνση οδηγούνται οι συζητήσεις μεταξύ των Περιφερειαρχών και των Υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ως προς τη διαχείριση του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020). Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε από τον Πρόεδρο της ΕΝ.ΠΕ. κ. Ι. Σγουρού, στις Περιφέρειες πρόκειται σε πρώτη φάση να ανατεθούν το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, τα Μικρά Αρδευτικά, τα ΟΠΑΑΧ και το LEADER. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, δήλωσε σχετικά τα εξής:
«Μετά από πολλές προσπάθειες, πείσαμε ως ένα βαθμό τα συναρμόδια υπουργεία να αποδώσουν στις Περιφέρειες ουσιαστικό ρόλο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. 

Σε αναζήτηση «χρυσής τομής» για τη λειτουργία των καταστημάτων

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τη σύσκεψη που έγινε στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Β. Κροκίδη, με αντικείμενο τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:
«Ήταν  ενδιαφέρουσα η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Κροκίδη και  αντιπροσωπείας της Συνομοσπονδίας, οι οποίοι μας ανέπτυξαν τις θέσεις τους σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τα ωράρια εργασίας, βάσει μελετών που έχουν εκπονήσει και οι οποίες θα μας δοθούν.

Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για τα ΟΠΑΑΧ

Στο τέλος της βαδίζει η πολύμηνη καθυστέρηση για την υλοποίηση του προγράμματος ΟΠΑΑΧ στην Ήπειρο. Χθες, παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, συνεδρίασε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Επιτροπή Αξιολόγησης του ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου του έργου, που φέρει τον τίτλο: «Υποστηρικτικοί μηχανισμοί για την υλοποίηση των καθεστώτων ενίσχυσης (ιδιωτικές επενδύσεις) του άξονα 3 του ΠΑΑ 2007-2013». Αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η αποσφράγιση του φακέλου δικαιολογητικών που είχαν υποβάλει για το έργο οι εταιρείες της Περιφέρειας «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» και «ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ». Το επόμενο στάδιο που απομένει είναι ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία. Περιμένουμε άμεσα να ξεκινήσουμε αυτά τα έργα, όπου έχει ταλαιπωρηθεί αρκετός κόσμος, καθώς το 2015 ολοκληρώνεται η προγραμματική περίοδος», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Δεκτή από την ΕΝ.ΠΕ. εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη για τροποποίηση όρων των αναπτυξιακών νόμων



Την εισήγηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη για τροποποίηση όρων των αναπτυξιακών νόμων, ως προς την απασχόληση προσωπικού έκανε δεκτή το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών στη συνεδρίαση της Πέμπτης 29 Αυγούστου 2013, την οποία και θα προωθήσει προς υλοποίηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Σε δύο φάσεις οι εργασίες στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων

Ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της Γ.Γ.Α. για τη συντήρηση και λειτουργία των εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εξετάστηκαν σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Αδριανό, παρουσία και του Πρόεδρου της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ κ. Γιώργου Σουκουβέλου. Σε σημερινές του δηλώσεις ο  Περιφερειάρχης ανέφερε,  μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Διευθετήσαμε μεταξύ μας ότι οι εργασίες που απαιτούνται στο Εθνικό Στάδιο Ζωσιμαδών θα ολοκληρωθούν σε δύο φάσεις. Όπως  προέκυψε από την ενημέρωση του Υφυπουργού, οι πιστώσεις θα δοθούν σε δύο δόσεις.  Η πρώτη θα αφορά στον αγωνιστικό χώρο ποδοσφαίρου και η δεύτερη τον χώρο του στίβου. Επίσης, συζητήσαμε και άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν. Όπως για παράδειγμα, το έγγραφο που ζητά το Υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο συναινεί το αρμόδιο Υπουργείο Αθλητισμού για τη μεταφορά του έργου του Β΄ Κλειστού Γυμναστηρίου από τη ΣΑΕ 016 στη ΣΑΕ 030, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις για την κατασκευή του».

ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΥΧΕΣ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ





Ευχές για την ονομαστική του εορτή από τις τοπικές  αρχές αλλά και πολίτες δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στο γραφείο του στην Περιφέρεια.
Ο κ. Καχριμάνης  δέχθηκε ευχές στο γραφείο του από τις 11 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι και στη συνέχεια το βράδυ στην οδό Ζαλοκώστα 50.











Με την ευκαιρία των ευχών ο Περιφερειάρχης αντάλλαξε απόψεις με πολλούς φορείς και παράγοντες σε αρκετά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΜΟΥ ΠΕΡΗΦΑΝΑ

Η Τζουμερκιώτικη προσμονή ...«π’όλο την περιμένουμε, κι όλο κινάει για νάρθη,

  κι όλο συντρίμμι χάνεται στο πέρασμα των κύκλων!..»                                      

ΕΛΣΤΑΤ: Οι κάτοικοι του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων έχουν την μεγαλύτερη μέση ηλικία στην Ελλάδα!

Τον πίνακα αυτό ευθέως τον αμφισβητώ. Δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Είναι ακόμη χειρότερα! Απλά κατά την απογραφή μετακινήθηκαν πολλοί κάτοικοι  από την Άρτα και τα Γιάννινα και πήγαν στα χωριά των Τζουμέρκων  και απογράφηκαν. Υπάρχει χωριό που έχουν εγγραφεί 419 κάτοικοι, ενώ είναι γνωστό σε όλους πως το χειμώνα δεν αριθμεί πάνω από 30 κατοίκους! Δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα. Και υπάρχουν και χειρότερα…
Και τα χειρότερα άρχισαν… Να, το κλάμα, να οι υποσχέσεις, οι όρκοι και τα στοιχήματα. Θα συνεχιστούν, γιατί έχουμε και τις Δημοτικές Εκλογές. Άλλοι θα τάζουν, θα προβληματίζονται, θα υπόσχονται κι άλλοι θα ρωτούν, θα επερωτούν, θα μνημονεύουν και θα εξορκίζουν το μνημόνιο. Όμως η αλήθεια είναι μία. «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Το αποτέλεσμα αυτό είναι απόρροια άλογης πολιτικής μισού και πλέον αιώνα.» 
Για να  πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.  Στα Τζουμέρκα ουδέποτε ελήφθη κάποια απόφαση που να στοχεύει στην ανάπτυξή τους είτε «ελευθέρα βουλήσει» είτε κατόπιν υποδείξεως. Και για να μην φανώ απόλυτος, ας διαβάσουμε το παρακάτω δημοσίευμα.
2/6/1898, σελ.: 2 ΣΚΡΙΠ
(Ο έλεγχος -Οικονομικός και Πολιτικός, τότε και τώρα - διαχρονικό φαινόμενο!!!
Εδώ δεν μπορούσαν να αποφασίσουν για την Ελλάδα γενικώς, θα αποφάσιζαν  για τα Τζουμέρκα; )

Και ελευθερώθηκαν τα υπόλοιπα Τζουμέρκα. Η εγκατάλειψη!!! Μόνο κορμιά έδωσαν στους πολέμους οι Τζουμερκιώτες.

Από το 1927 μέχρι σήμερα φωνάζουν οι Τζουμερκιώτες.

  Φύλλο: 5/2/1927, σελίδα 1, εφημ.  ΣΚΡΙΠ

Ε, λοιπόν, μέχρι σήμερα δεν έχει

ολοκληρωθεί αυτή η «αμαξιτή οδός». Περνούν οι αρμόδιοι, συμμετέχουν στα γλέντια βγάζουν τις φωτογραφίες τους κλπ κλπ. Δρόμος ουσιαστικά δεν υπάρχει. Δεν μιλάμε  κατά τους χειμερινούς μήνες. Το καλοκαίρι.
   (7/4/1936, σελίδα 4  εφημ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)
Αλλά οι ιθύνοντες, τότε και τώρα,  πάσχουν από βαρηκοΐα.

 
 
 
  
  (Φύλλο: 5/4/1936, σελίδα 5, εφημ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)
Είναι μόνιμη αυτή η κατάσταση στα Τζουμέρκα. Όχι διαχρονικό φαινόμενο. Είναι πραγματικότητα.

Το παρακάτω παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό.

 ΕΜΠΡΟΣ (11/5/1902

Πήγαν οι Γεωπόνοι στα χωριά των Τζουμέρκων, διαπίστωσαν τα αίτια της καταστροφής και είναι αμφίβολο, αν Γεωπόνος -ουσιαστικά επί τόπου- πήγε μέχρι σήμερα στα Τζουμέρκα.  Μετά από εκατόν δέκα και βάλε χρόνια απόμεινε η χέρσα περιοχή με την ονομασία ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ. Έτσι, για ιστορικούς λόγους…

Να αναφερθούμε και σε ένα άλλο παράδειγμα: 4 Σεπτεμβρίου 1963. Βυθίστηκε κυριολεκτικά  ένας συνοικισμός «Τα Στρανά», της Κοινότητας Αγνάντων. Πάνω από τριακόσιοι κάτοικοι ξεσπιτώθηκαν. Πλήρης η καταστροφή. Για να δούμε τον τύπο της εποχής.
Ταχυδρόμος 5/2/1963
Η φωτογραφία δείχνει το μέγεθος της καταστροφής.Το αποτέλεσμα. Οι κάτοικοι αφέθηκαν στο έλεος της μοίρας τους. Εξαναγκάστηκαν και έφυγαν για την Αθήνα. Και ο συνοικισμός Στρανά νεκρώθηκε.Δεν θα γράψω για το γενικότερο μεταπολεμικό κλίμα -πόσους Τζουμερκιώτες έδιωξαν- ούτε για την μετανάστευση στο εξωτερικό ούτε ακόμη και για την εσωτερική μετανάστευση. Αυτά τα έζησε όλη η Ελλάδα.