Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Πανελλήνιο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ στην Πρέβεζα

Με την ευχάριστη παρατήρηση κατά την αξιολόγηση, την Κυριακή, 8/9/2013, στο Κανάλι Πρέβεζας, ότι οι συμμετέχοντες θα επιθυμούσαν να μην επικαλύπτονταν οι σχεδιασθείσες παράλληλες δραστηριότητες, διότι «ήθελαν να συμμετέχουν σε όλες», και την, κατά τις δηλώσεις των συμμετεχόντων, ικανοποίηση των προσδοκιών τους, έκλεισε το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου, το οποίο ξεκίνησε ως μια περιφερειακή ανάγκη τήρησης υπεσχημένων της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας και ήδη εξαγγέλθηκε το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου για το 2014, με σύμπραξη όλων των Νέων Αγροτών Ηπείρου, σε σύμπτωση με το Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας, που ορίσθηκε από τον ΟΗΕ το 2014.
Οι πέραν του σχεδιασμού ενθουσιώδεις συμμετέχοντες έφεραν στα όρια της ομαλής λειτουργίας την διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου, που εξυπηρετήθηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την Αντιγόνη Παϊζάνη, τον Παναγιώτη Μακαδασόπουλο, τον Ανδροκλή Γιάτσογλου, τον Γιάννη Καρτεζίνη και την ομάδα Εθελοντών της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας, αφού αξιοποιήθηκαν ταυτόχρονα και οι τρεις αίθουσες στο Κανάλι και η μία αίθουσα στην Νέα Σαμψούντα, ενώ οι θεατές και ψηφίσαντες τελικά στον διαγωνισμό οργώματος (8/9/2013) σε παρακείμενο χωράφι, απλά μετακίνησαν τους πολυπληθείς ενδιαφερόμενους, όπως συνέβη και με την τελετή έναρξης (6/9/2013) που εξελίχθηκε στην κεντρική πλατεία του Καναλιού και την αγροτική βραδιά (7/9/2013) που έγινε στην αυλή του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέας Σαμψούντας Πρέβεζας «Η ΑΜΙΣΟΣ».
Τα 11 κανάλια και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης που κάλυψαν την επίσημη έναρξη μετέφεραν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο το μήνυμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ όπως το προσδιόρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Ραβανός, για κοινό μέλλον και κοινή απόφαση των κατοίκων της υπαίθρου για μια πιο ανθεκτική και βιώσιμη «γεωργία», καθώς και την εμψυχωτική και πλήρως τεκμηριωμένη κεντρική ομιλία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και τις ευλογίες του  Πανοσιολογιότατο εκπροσώπου του Μητροπολίτη, του Βουλευτή Πρέβεζας κ. Κώστα Μπάρκα, του Δημάρχου Ζηρού κ. Δημήτρη Γιολδάση και τα εμπνευσμένα λόγια του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας κ. Ιωάννη Αυγέρη κατά την τελετή έναρξης στην κεντρική πλατεία του Καναλιού, την Παρασκευή, 6/9/2013, ενώ ίσως σημειολογικά σημαντικότατη ήταν και η παραμονή και συζήτηση όλων των προσκεκλημένων μαζί με τον Περιφερειάρχη κ. Α. Καχριμάνη, μέχρι αργά το βράδυ στον χώρο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ στο Κανάλι, γύρω από την ψησταριά, πάντα χάρις στις χορηγίες των τοπικών αγροτικών επιχειρήσεων.

Ο Αντώνης Μάζης νέος κεντρικός λιμενάρχης Ηγουμενίτσας



           Ο αντιπλοίαρχος Αντώνης Μάζης ανέλβε καθήκοντα Κεντρικού Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας. Ο κ. Μάχης αντικατέστησε τον Γιάννη Κοντόπουλο, ο οποίος μετατέθηκε στη θέση του υποδιοικητή στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Ηπείρου, υπό τον Πλωτάρχη Σταμάτη Ράπτη.
Ο κ. Μάζης τα τελευταία 2 χρόνια υπηρετούσε ως προξενικός λιμενάρχης στο Βανκούβερ του Καναδά, ενώ νωρίτερα είχε διετέλεσε λιμενάρχης Κέρκυρας.
Στο εξής θα βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, με αυξημένη κίνηση και αυξημένες υποχρεώσεις για το Κεντρικό Λιμεναρχείο. Καλή του επιτυχία.

Ευρεία σύσκεψη της ΠΕΔ για τη Δωδώνη



Ευρεία σύσκεψη για την δεινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», πραγματοποιεί η ΠΕΔ Ηπείρου σήμερα Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013 από τις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ανατολής  Ιωαννίνων.
 Στην σύσκεψη έχουν κληθεί να παραστούν τα πολιτικά κόμματα, οι Βουλευτές της Ηπείρου, η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Δήμοι της Ηπείρου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Κεντρικής Μακεδoνίας και το σύνολο των φορέων της περιοχής.
 Παρόντες θα είναι και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς μένουν απλήρωτοι επί αρκετούς μήνες ενώ καλούνται να πληρώσουν πανάκριβα τις ζωοτροφές για τη νέα σεζόν.

Μετά από διάλογο οι Περιφέρειες κατάφεραν να γίνουν δεκτά αιτήματά τους από το Υπουργείο Οικονομικών


Μετά από πολύωρο, έντονο και εξαντλητικό διάλογο με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών έγινε δεκτό το αίτημα των 13 Περιφερειαρχών να μην εντάσσονται στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών τα ποσά που διαχειρίζονται τα Περιφερειακά Ταμεία και ελέγχονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
 Για τον λόγο αυτό θα προωθηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση των συναρμόδιων Υπουργείων και δόθηκε παράταση 15 ημερών στις Περιφέρειες για να υποβάλουν τους προϋπολογισμούς τους.
 Οι Περιφερειάρχες επανέφεραν την πρότασή τους να θεσπιστεί ο προληπτικός έλεγχος στις Περιφέρειες, ώστε να μην υπάρχουν οι σημερινές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
 Αμέσως μετά την συνάντηση οΠρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός δήλωσε:
 «Πρώτα από όλα η Ένωση Περιφερειών θέλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Μιχελάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κύριο Γρηγοράκοκαι τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κύριο Σταϊκούρα. Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση μετά από αίτημα της Ένωσης Περιφερειών για πάταξη της γραφειοκρατίας. Συμφωνήσαμε λοιπόν, όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο γρήγορα να σταματήσουμε τη γραφειοκρατία, η οποία μπλοκάρει τα θέματα των πολιτών.
 Εμείς από τη δική μας την πλευρά, οι 13 Περιφερειάρχες, θέλουμε την απεμπλοκή όλων αυτών των γραφειοκρατικών καταστάσεων. Θέλουμε το συνεχή έλεγχο κάθε μέρα, κάθε ώρα, από την άλλη όμως η κεντρική διοίκηση οφείλει να αυξήσει την ταχύτητά της. Εμείς από τη δική μας πλευρά δεσμευόμαστε ότι θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την ταχύτητά μας και σε πλήρη συνοχή και αρμονία με την κυβέρνηση θα λύσουμε θέματα τα οποία είναι οικονομικά και μπλοκάρουν από ορισμένους μηχανισμούς για τους οποίους έχουμε σοβαρότατη επιφύλαξη».

Φτάνουν πια τα λόγια! Σχετικά με την, εκ νέου, εμφάνιση ιδέας περί ίδρυσης «Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού». Επιστολή διαμαρτυρίας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας!!!

Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας     
 Ανοιχτή επιστολή με αποδέκτες:
Ειδική μόνιμη επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της
Ελληνικής Βουλής
Υπουργεία: Εξωτερικών και Πολιτισμού
ΓΓΑΕ
ΣΑΕ-ΠΕ
 Με αφορμή τη διοργάνωση μιας συναυλίας-αφιέρωμα στους "Έλληνες του Κόσμου" στις 9 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο, διαβάσαμε σχετικό δημοσίευμα στην  εφημερίδα "Καθημερινή" (Τετάρτη, 28 Αυγούστου2013) πως: «εκεί θα είναι»  το ραντεβού  για την «Ομογένεια»... και πως:
 " Συνθέτες, ποιητές, ζωγράφοι, ερμηνευτές, ηθοποιοί, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στη μεγάλη γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού, που εδώ και 23 χρόνια λαμβάνει χώρα στο ξωκλήσι της ξενιτιάς στον Άι Γιάννη, στα Μακρίσια της Ολυμπίας στις αρχές Αυγούστου. Σκοπός τώρα είναι η ίδρυση εκεί, Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού και η δημιουργία γλυπτού
αγάλματος για τον Ελληνισμό της Διασποράς, του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη.
Ακόμη ότι η «Γιορτή του Ελληνισμού» αποτελεί θεσμό εδώ και 23 χρόνια, και διοργανώνεται από τις ενώσεις «Οι Φίλοι του Άι Γιάννη» και «Το ξωκλήσι της ξενιτιάς»,υπό την αιγίδα των υπουργείου Εξωτερικών και Πολιτισμού, της Διακομματικής Επιτροπήςτης Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)."
 Έχουμε στο παρελθόν χαιρετίσει με μήνυμά μας την διοργάνωση αυτής και παρόμοιων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αν μη τι άλλο περνούν σίγουρα το μήνυμα στη μητροπολιτική Ελλάδα για την ύπαρξη και δράση του εκτός συνόρων ελληνισμού.
Αυτό που ωστόσο μας ξένισε "λιγάκι" είναι ότι την εκδήλωση αυτή, θέτουν υπό την αιγίδα τους τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού, η «Διακομματική Επιτροπήτης Βουλής για τον
Απόδημο Ελληνισμό» (ονομάζεται πλέον: Ειδική μόνιμη επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς), και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).
Βέβαια "αιγίδα" μπορεί να σημαίνει από χρήση του ονόματος έως μικρή ή και μεγάλη οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη. Για "εσωτερική" κατανάλωση και προβολή κάποιων στο όνομα "των Ελλήνων του Κόσμου". Πάλι ας είναι.
Αλλά "τώρα" και έξαφνα οι διοργανωτές  παρουσιάζονται με στόχους που ξεπερνούν την τοπική δράση της εν λόγω εκδήλωσης και προσπαθούν να θέσουν μεγαλεπήβολους στόχους ("Μουσείο Απόδημου Ελληνισμού", «ραντεβου για την Ομογένεια»). Στόχοι που εκλαμβάνονται πως άμεσα και έμμεσα υποκαθιστούν ότι δημιουργήθηκε και υπάρχει στον απόδημο/οικουμενικό ελληνισμό και "βγάζουν μάτι".

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ/9-9-2013 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Από τη Γραμματεία του Περθφεειακού Συμβουλίου Ηπείρου ανακοινώνεται ότι  η προγραμματισμένη για τις 9-9-2013 - ημέρα Δευτέρα και ώρα 15.00-  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ  εν αναμονή  νέας νομοθετικής ρύθμισης των συναρμόδιων Υπουργείων σχετικά  με την κατάρτιση και υποβολή των   προϋπολογισμών  των Περιφερειών.
Για το χρόνο της επόμενης  συνεδρίασης θα ενημερωθείτε με νέα   Πρόσκληση.
Εκ της Γραμματείας Π.Σ.

 

676 ΆΤΟΜΑ ΣΥΝΈΛΑΒΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ ΔΥΟ ΕΓΚΛΗΜΑΥΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Μηνιαία δραστηριότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου.
Κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου 2013, από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, καταγράφηκε η ακόλουθη δραστηριότητα:
1. Συνελήφθησαν συνολικά (676) άτομα. Ειδικότερα:
.Λαθρομετανάστες: 429 άτομα
.Απόπειρα ανθρωποκτονίας: 1 άτομο
.Ληστεία: 1 άτομο
.Παραβάσεις του Νόμου  «περί ναρκωτικών»: 18 άτομα
.Διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων: 25  άτομα
.Παραβάσεις του Νόμου «περί Όπλων»: 6 άτομα
.Πλαστογραφία- χρήση πλαστών εγγράφων: 7 άτομα
.Διακίνηση λαθρομεταναστών: 11 άτομα
.Παραβάσεις του Νόμου «περί αλλοδαπών» : 64 άτομα
.Έκθεση ανηλίκου: 2 άτομα
.Παράνομη θήρα: 2 άτομα
.Παράνομη απασχόληση αλλοδαπών: 1 άτομο
.Απειλή - Εξύβριση: 7 άτομα
.Απείθεια - Αντίσταση: 3 άτομα
.Σωματικές βλάβες: 12 άτομα
.Φθορά ξένης ιδιοκτησίας: 8 άτομα
.Συκοφαντική δυσφήμιση: 3 άτομα
.Ψευδής καταμήνυση: 2 άτομα
.Ενδοοικογενειακή βία: 2 άτομα
.Καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λ.π.): 30  άτομα
.Παραβίαση σφραγίδων που έθεσε Αρχή: 2 άτομα
.Παραβίαση νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα : 2 άτομα
.Παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και οικοδομικού κανονισμού: 23 άτομα
.Παραβάσεις «περί πνευματικής ιδιοκτησίας»: 4 άτομα
.Λοιποί ειδικοί ποινικοί νόμοι: 11 άτομα

3 Θανατηφόρα ατυχήματα τον Αύγουστο , με 9 νεκρούς ενώ βεβαιώθηκαν 3.379 παραβάσεις από την Τροχαία σε όλη την Ήπειρο

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας

Συνολικά βεβαιώθηκαν (3.379) παραβάσεις ενώ εντοπίστηκαν (25) οδηγοί που οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ, (746) για υπερβολική ταχύτητα καθώς  και (285) ανασφάλιστα οχήματα.
Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Αύγουστο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, σημειώθηκαν 13 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 19 το 2012). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
3  θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 7 το 2012)
 4 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 5 το 2012)
 6 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου  (έναντι 7 το 2012)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 28 παθόντες (έναντι 45 το 2012). Ειδικότερα καταγράφηκαν:
9  νεκροί (έναντι 11 το 2012)
 9  σοβαρά τραυματίες (έναντι 15 το 2012)
 10  ελαφρά τραυματίες (έναντι 19 το 2012)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
        Κίνηση σε αντίθετο ρεύμα
        Παραβίαση προτεραιότητας.
        Απόσπαση της προσοχής του οδηγού.
        Λοιπά αίτια αναφερόμενα στον οδηγό.
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης  
Κατά την διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2013 βεβαιώθηκαν (3.379) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Βεβαιώθηκαν :
        746         για υπερβολική ταχύτητα.
          25         για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).
        118         για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.
        106         για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.
          24          για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
           4          για παραβίαση προτεραιότητας.
        28          για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
        19         για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
        43         για αντικανονικό προσπέρασμα.
           7         για αντικανονικούς ελιγμούς.