Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Γλέντησαν γνήσια και ηπειρώτικα στο πανηγύρι της Ηλιούπολης, που διοργάνωσαν, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ηλιούπολης και ο Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών ''Χάονες'', το διήμερο 4 και 5 Οκτωβρίου 2013

Παρότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι πλέον  κατάλληλες, αυτό δεν εμπόδισε τους Βορειοηπειρώτες  των νοτίων προαστίων της Αττικής, αλλά και τους φίλους των Συλλόγων που διοργάνωσαν το ηπειρώτικο πανηγύρι , να συμμετάσχουν στο διήμερο σπονδής στην ηπειρώτικη παράδοση,  την Παρασκευή και το Σάββατο 4 και 5 Οκτωβρίου 2013, στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού της Ηλιούπολης.
Ένα διήμερο που χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές ως το κλείσιμο της
καλοκαιρινής περιόδου και των πανηγυριών, που διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι οι Απόδημοι Βορειοηπειρώτες στα χωριά τους , που τα επισκέπτονται, διατηρώντας έτσι τα ήθη και τις παραδόσεις και την κουλτούρα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Το πλούσιο διήμερο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, ικανοποίησε τον κάθε απαιτητικό και όλοι γλέντησαν έτσι όπως ξέρουν και  γλεντούν οι Ηπειρώτες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αλλά και στην αποδημία.
Την Παρασκευή 4-10 -2013 έπαιξε η ηπειρώτικη κομπανία του κλαρινίστα Κώστα Σταύρου, τραγούδησαν καλλιτέχνες από διάφορα μέρη της Βορείου Ηπείρου και χόρεψαν, το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Αποδήμων Φοινικαίων με χοροδιδάσκαλο την Δήμητρα Τσόκανου και το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας Αποδήμων Κάτω Δρόπολης ''Οι Αντιττάνες'' με χοροδιδάσκαλο το Παναγιώτη Ντούλε, η δε διασκέδαση διήρκησε μέχρι τις πρωινές ώρες.
Το Σάββατο 5/10/2013, την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε αναλάβει η κομπανία του Βασίλη Καλκάνη και τραγούδησαν καλλιτέχνες από διάφορα μέρη της Βορείου Ηπείρου. Χόρεψαν το χορευτικό συγκρότημα Συλλόγου Βαγκαλιατιών με χοροδιδάσκαλο το Γιάννη Νάσιο και το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας Αποδήμων  Άνω Δρόπολης ''Οι Σελλοί'', με χοροδιδακάλους, τους Κωνσταντίνο Δούλη και την Κωνσταντίνα Βασίλη.

13 τροχαία δυστυχήματα με 3 νεκρούς τον Σεπτέμβριο στην Ήπειρο

Συνολικά βεβαιώθηκαν (3.702) παραβάσεις ενώ εντοπίστηκαν (43) οδηγοί που οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ, (753) για υπερβολική ταχύτητα καθώς  και (344) ανασφάλιστα οχήματα.
Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Σεπτέμβριο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, σημειώθηκαν 13 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 11 το 2012). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
  3  θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 7 το 2012)
4 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 3 το 2012)
 6 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου  (έναντι 1 το 2012)

Πλούσια η δραστηριότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου και τον Σεπτέμβριο

Κατά τη διάρκεια του μηνός Σεπτεμβρίου 2013, από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, καταγράφηκε η ακόλουθη δραστηριότητα:
1.     Συνελήφθησαν συνολικά (891) άτομα. Ειδικότερα:
.Λαθρομετανάστες: 615 άτομα
.Απόπειρα ανθρωποκτονίας: 2 άτομα
.Παραβάσεις του Νόμου  «περί ναρκωτικών»: 44 άτομα
.Διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων: 22  άτομα
.Παραβάσεις του Νόμου «περί Όπλων»: 14 άτομα
.Απόπειρα βιασμού: 1 άτομο
.Απόπειρα απάτης: 4 άτομα
.Παραβάσεις του Νόμου «περί παιγνίων»: 6 άτομα
.Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας: 1 άτομο
.Αποπλάνηση ανηλίκων: 1 άτομο
.Πλαστογραφία- χρήση πλαστών εγγράφων: 28 άτομα
.Διακίνηση λαθρομεταναστών: 9 άτομα

Εργαστήρια θεατρικής έκφρασης στο Politheatro

Politheatro διοργανώνει για ακόμα μια χρονιά εργαστήρια θεατρικής έκφρασης για όλες τις ηλικίες!  Από τον Οκτώβρη θα λειτουργήσουν τμήματα εργαστηρίων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες καθοδηγούμενα από έμπειρους και καταξιωμένους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παιδαγωγούς του θεάτρου. Οι δραστηριότητες θα ξεκινήσουν από της 14 Οκτωβρίου στο θέατρο Πολυθέαμα.
Το
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ:
Θεατρικό εργαστήριο για άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών  θα πραγματοποιείται   δύο φορές την εβδομάδα.
Διδάσκουν:
ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΚΟΓΚΟΣ (ηθοποιός ,σκηνοθέτης) : Υποκριτική – ορθοφωνία - Στοιχεία σκηνοθεσίας .
ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΥΛΑ(σκηνοθέτης- παιδαγωγός θεάτρου)   : Θεατρικό παιχνίδι – θεατρική έκφραση – τεχνικές αφήγησης.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ηθοποιός, σκηνοθέτης) : Αυτοσχεδιασμός – υποκριτική- σωματική έκφραση .
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ:
Εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού για εφήβους (εμψύχωση, παιχνίδια ρόλων, αυτοσχεδιασμός, παντομίμα) με την ηθοποιό, σκηνοθέτη και παιδαγωγό θεάτρου ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΥΛΑ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ:
Απογευματινά εργαστήρια Θεατρικού παιχνιδιού (παιχνίδια ρόλων, αυτοσχεδιασμός, παντομίμα) για παιδία από 5 έως 12 ετών .
Εμψυχώτρια ομάδας ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΩΤΟΥ
Θα λειτουργήσει επίσης τμήμα προετοιμασίας για υποψήφιους δραματικών σχολών.
Για πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα
τηλ.: 2651003492 – 6955416236 e-mail : politheatro@yahoo.gr ,

 

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων

Την ερχόμενη Πέμπτη, στις επτά το βράδυ θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.
Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται τριάντα θέματα και είναι τα εξής:
ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Εισηγητής: κ. Αθαν. Μανταλόβας, Αντιδήμαρχος
1.       Έγκριση διενέργειας Προμηθειών: α) προμήθεια Ηλεκτρονικού Υπολογιστή για τις ανάγκες της Τεχνικής Υπηρεσίας (2.460,00 €), β) προμήθεια εξοπλισμού δικτύου για τις ανάγκες του Τμήματος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (8.215,00 €), γ) προμήθεια Εκτυπώσεις-εκδόσεις Δημοτικής Πινακοθήκης (5.000,00€) δ) προμήθεια πινακίδων ονοματοθεσίας οδών – (1.000,00 €)
2.       Έγκριση διενέργειας Υπηρεσιών – Εργασιών: α) Εργασίες αποτύπωσης του υπάρχοντος δικτύου οδοφωτισμού και εκπόνηση τεχνικοοικονομικής μελέτης για τρόπους βελτίωσής του και εξασφάλισης της χρηματοδότησης του έργου(ΑΝΤΑΠ. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ) – (5.000,00 €), β) Εργασίες αποκατάστασης πεζοδρομίων 15.000,00 €)
3.       Έγκριση διενέργειας της Εργασίας / Υπηρεσίας: Έλεγχος Οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2013 από ορκωτό ελεγκτή - λογιστή (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ) – (20.000,00 €)

Επέκταση του Προγράμματος «Ελεύθερη Πρόσβαση σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των πολιτών που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα» - Health Voucher

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας, τροποποιούνται οι όροι και η διαδικασία εφαρμογής του Προγράμματος «Ελεύθερη Πρόσβαση σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των πολιτών που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα» - Health Voucher.
Συγκεκριμένα:
-       Δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε μεγαλύτερο αριθμό έμμεσων μελών που έχουν ανάγκη, καθώς περιλαμβάνει, ως δικαιούχους, και τα προστατευόμενα μέλη των πρώην άμεσα ασφαλισμένων που δεν υπήρξαν κατά το παρελθόν ασφαλισμένα (ανασφάλιστοι νέοι σύζυγοι, απόκτηση τέκνων κλπ). Οι αιτήσεις των προστατευόμενων μελών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αποκλειστικά στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). 

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων



Στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες, 70 χρόνια μετά τη θηριωδία των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, κατά το προσκλητήριο των νεκρών ακούστηκαν τα ονόματα, από 34 βρέφη και παιδιά, 37 γυναίκες ηλικίας 30 έως 64 ετών και 11 ηλικιωμένων.
Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του ολοκαυτώματος που πραγματοποιήθηκαν, στον τόπο της θυσίας, τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο μοναδικός επιζών της σφαγής ο 70χρονος Παναγιώτης Μπαμπούσκας.
Τις εκδηλώσεις μνήμης συνδιοργάνωσαν, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και η τοπική κοινότητα Λιγκιάδων.
Παραβρέθηκε πλήθος κόσμου και οι ομιλίες από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων ήταν ομιλίες καταδίκης του φασισμού και του ναζισμού.

Εκπαιδευτικές αποστολές στο Δημαρχείο Ιωαννίνων

Μαθητές και εκπαιδευτικούς από σχολεία της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Αγγλίας που μετέχουν στο πρόγραμμα Comenius μαζί με το 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, υποδέχθηκε σήμερα στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου η αντιδήμαρχος παιδείας Παρασκευή Τσίλη.
Οι αποστολές βρίσκονται στα Γιάννινα στο πλαίσιο των επισκέψεων που γίνονται με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών αλλά και τη γνωριμία με τις περιοχές που μετέχουν στο πρόγραμμα.
Η κ. Τσίλη καλωσόρισε εκπαιδευτικούς και μαθητές και τους ενημέρωσε για την πόλη των Ιωαννίνων, την ιστορία της αλλά και για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
«Στο Δήμο μας, που είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους της χώρας, λειτουργούν 158 σχολεία όλων των βαθμίδων. Οι επιχορηγήσεις για τη συντήρησή τους είναι
μειωμένες, όμως ο Δήμος με τη συνεργασία των Διευθυντών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, προσπαθεί για το καλύτερο. Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε ψηλά τον πήχη της δημόσιας εκπαίδευσης», σημείωσε η κ. Τσίλη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε ο Διευθυντής του 7ου Γυμνασίου αλλά και οι επικεφαλής των αποστολών από την Ισπανία, την Πολωνία και την Αγγλία, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αξία προγραμμάτων όπως το Comenius.