Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Δήμαρχοι: «Ναι» υπό προϋποθέσεις στο διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος

Κλειστή σύσκεψη θα έχουν σήμερα το απόγευμα οι δήμαρχοι της λεγόμενης «κίνησης των 5». Οι Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων, Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δημαράς, δήμαρχος Πάτρας, Πάνος Σκοτινιώτης, δήμαρχος Βόλου, και Φίλιππος Φίλιος, δήμαρχος Ιωαννίνων, θα συναντηθούν για μία ακόμα φορά, προκειμένου να συντονίσουν τη στάση τους στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιλαμβανομένου και του συστήματος εκλογής.

Αυτή τη φορά, πάντως, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, δεν είπε «όχι» στο διάλογο για τις προτεινόμενες αλλαγές στο σύστημα εκλογής, η βασικότερη των οποίων είναι η καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου για τους δημοτικούς συμβούλους. Απλά, ενέταξε το θέμα στην ανάγκη μιας ουσιαστικής συζήτησης «για την αναβάθμιση του ρόλου και του θεσμού της αυτοδιοίκησης μέσα στο πολιτικό σύστημα», όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης.

΄Με λίγα λόγια, ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και με τα κόμματα να έχουν ήδη αρχίσει τις σχετικές διαβουλεύσεις, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη η συναίνεση των αιρετών, σε περίπτωση που λάβουν τα ανάλογα ανταλλάγματα από την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, πολλοί δήμαρχοι προσδοκούν να αποσπάσουν δεσμεύσεις για τον τρόπο λειτουργίας των δήμων, τόσο για τα οικονομικά, όσο και για την αναδιάρθρωση των δομών τους, εν όψει και των αξιολογήσεων σε φορείς της αυτοδιοίκησης και στο προσωπικό των ΟΤΑ.

Ο Γιώργος Καμίνης υποστηρίζει ότι οι όποιες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα δεν πρέπει να ισχύσουν στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά στις επόμενες.Ο δήμαρχος Αθηναίων, πάντως, αν και δεν έχει αντίρρηση να είναι αναλογικότερο το σύστημα ως προς την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ενισχύοντας την ύπαρξη περισσότερων από τη μειοψηφία, θεωρεί ότι οι όποιες μεταβολές προϋποθέτουν και αναπροσαρμογές στην τοπική διακυβέρνηση, ώστε ο δήμαρχος να μην είναι δέσμιος στις αποφάσεις του από το δημοτικό συμβούλιο.Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του δεύτερου στη ΔΕΘ, «άστραψε και βρόντηξε» για το θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των ΟΤΑ, λέγοντας ότι αν συνεχιστεί, με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, ο δήμος Θεσσαλονίκης «θα βάλει λουκέτο μέχρι τα Χριστούγεννα»!Το ΔΣ της ΚΕΔΕ, πάντως, θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι, για να ενημερώσει αναλυτικά ο Κ. Ασκούνης για τη συνάντηση με τον κ. Μιχελάκη, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία ομάδων εργασίας, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του νέου εκλογικού συστήματος.

Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί και στις δύο συσκέψεις – τόσο του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όσο και της «κίνησης των 5» δημάρχων - είναι η λειτουργία των δημοτικών ραδιοφώνων, αφού ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, πέταξε το «μπαλάκι» στους αιρετούς, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μαζικές απολύσεις του προσωπικού τους.Και ενώ αρκετοί δήμαρχοι έχουν εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να κλείσουν οι δημοτικοί σταθμοί, ο Γιώργος Καμίνης δήλωσε πρόσφατα ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή καμία οριζόντια λύση», αφού όπως είπε «αυτό που συνέβη με τη δημοτική αστυνομία και τους σχολικούς φύλακες δεν μπορεί να συνεχιστεί και με τα δημοτικά ραδιόφωνα».

Newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου