Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

«Κλειδώνει» η συμφωνία για τα ΕΑΣ – Εκταμιεύεται η δόση





Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα  καθώς η τρόικα το απόγευμα θα πρέπει να συντάξει και να στείλει το "complient report΄ και τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία μπαίνει, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το θέμα τωνE.A.Σ., που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Το κλίμα από την συνάντηση που είχαν το βράδυ της Κυριακής οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στρουρνάρακαι την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, είναι θετικό και, εκτός απροόπτου, σήμερα η συμφωνία θα «κλειδώσει».
Είναι χαρακτηριστική η φράση υψηλόβαθμου στελέχους του ΥΠΟΙΚ, αμέσως μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση, που διήρκεσε 2,4 ώρες: «Θα εκπλαγώ αν δεν κλείσουμε τη Δευτέρα με τα ΕΑΣ».
«Ασφυκτικά» τα χρονικά περιθώρια
Το χρονοδιάγραμμα πάντως είναι ασφυκτικό, καθώς σήμερα το απόγευμα η τρόικα θα πρέπει να συντάξει και να στείλει το "complient report΄ και τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ ευρώ, δηλαδή θα προτείνει ή όχι την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από τον Ιούλιο.
Αναλυτικά:
1.     Την Τρίτη το πρωί συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το euroworking group για το θέμα.
2.     Αν η εισήγηση είναι θετική η δόση εγκρίνεται.
3.     Αν η εισήγηση είναι αρνητική το θέμα παραπέμπεται στο Eurogroup που συνεδριάζει το απόγευμα της Τρίτης.
4.     Αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η δόση έχει προγραμματιστεί να εκταμιευτεί την Πέμπτη 19/12.
«Πήγαμε νομίζω πολύ καλά, κάναμε σημαντικά βήματα, δεν έχουμε όμως τελειώσει. Συνεχίζουμε αύριο." ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αμύνης.
Η ελληνική πλευρά παρουσίασε με μεγάλες λεπτομέρειες αναλυτικό και μηνιαίο σχέδιο για τα ΕΑΣ. Ήταν μια ομάδα που ήξερε τί ήθελε και ήξερε τί πρότεινε και αυτό έγινε κατανοητό από την τρόικα, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.
Πρόσθεσε ότι "θα σταλούν πρόσθετα στοιχεία το βράδυ της Κυριακής τα οποία θα επεξεργαστεί η τρόικα. Ενδεχομένως να υπάρξει νέο ραντεβού αύριο για το θέμα. Δεν αποκλείεται όμως και η ανταλλαγή απόψεων να γίνει μέσω email" ανέφερε το ίδιο κορυφαίο στέλεχος.
Στο τραπέζι ο ΦΠΑ εστίασης
«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει» απάντησε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ στο ερώτημα τι θα συμβεί με το ΦΠΑ της εστίασης σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Πρόσθεσε ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι αλλά δε συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στην ατζέντα της έχει συνολικά τέσσερα ανοιχτά ζητήματα. Πέραν των ΕΑΣ και του ΦΠΑ, υπάρχει το ακανθώδες θέμα των πλειστηριασμών και η απόδοση του φόρου ακινήτων.
Πηγή:newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου