Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Ποια είναι τα μέτρα του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής [λίστα]



Αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Τα μέτρα που θεσμοθετούνται προκαλούν έντονες αντιδράσεις κυρίως από τον χώρο των εμπόρων και των επαγγελματιών και σύμφωνα με το Βήμα είναι τα ακόλουθα:
  • Επέκταση του δικαιώματος άμεσης επιβολής της αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων παραβατών επιτηδευματιών εκτός από ΣΔΟΕ και στα ελεγκτικά όργανα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  • Οι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνονται σε 24ωρη βάση.
  • Με έγγραφη εντολή οι ελεγκτές θα μπορούν να προσδιορίσουν το δηλωθέν εισόδημα, με οποιοδήποτε στοιχείο προσδιορίζει τις προσωπικές δαπάνες διαβίωσης του φορολογουμένου.
  • Η Εφορία σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής ύψους 150.000 ευρώ για ΦΠΑ και 300.000 ευρώ για εισόδημα μπορεί να μην παραλαμβάνει, ούτε να χορηγεί έγγραφα (ενημερότητα κ.λπ.) που απαιτούνται για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.
  • Θα συμψηφίζονται οι οφειλές των ιδιωτών με τις οφειλές του Δημοσίου, μέτρο το οποίο θα επεκταθεί σε ολόκληρο τον Δημόσιο τομέα και θα αφορά επιστροφές ΦΠΑ, ασφαλιστικές υποχρεώσεις, οφειλές των Ταμείων κ.λπ.
Μειώνεται ο φόρος μεταβιβάσεων ακινήτων
Τέλος, θα μειωθεί ο φόρος μεταβιβάσεων ακινήτων από την Πρωτοχρονιά κατά 3%, με την μείωση να αφορά κάθε άλλη περίπτωση εκτός από γονική παροχή, δωρεά και κληρονομιά όπου εξακολουθεί να υπάρχει το αφορολόγητο όριο

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου