Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τα ταλέντα του Περιφερειάρχη

H απάντηση της Περιφέρειας στο κείμενο που δημοσιεύθηκε από τα στελέχη της παράταξής μας στην Πρέβεζα, επί της ουσίας δικαιώνει τα όσα αναφερόταν σ’ αυτό, ενώ με προσωπικές επιθέσεις στον κ. Αρβανίτη προσπαθεί να θολώσει τα νερά.  Εντύπωση βέβαια προκαλεί το ότι ούτε λίγο ούτε πολύ χρεώνει τις αποφάσεις του ΔΣ του ΚΕΚ στην αντιπολίτευση, που μετέχει ως μειοψηφία σ’ αυτό.
Αναφέρει επίσης στην απάντησή της η διοίκηση της περιφέρειας: «ο κ. Αρβανίτης  σιωπά για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια».  Του απαντάμε ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». 
Από την πρώτη στιγμή της θητείας της αιρετής περιφέρειας επιμέναμε για συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο  σχεδιασμό,  για  μεθοδικότητα, για προγραμματισμό,  για ιεράρχηση  των έργων υποδομής,  για  διερεύνηση  και χαρτογράφηση όλων των  πιθανών επενδυτικών προοπτικών, όμως  οι λογικές αυτές είναι  άγνωστες  για την σημερινή περιφερειακή διοίκηση.
 Σε ποια άραγε μεγάλα ζητήματα αναφέρεται ο περιφερειάρχης ιδίως για την ΠΕ Πρέβεζας; Στα θέματα υγείας και υγειονομικού χάρτη; Στην συμβολή του για την …«αναβάθμιση» του νοσοκομείου της Πρέβεζας;  Στο  ιδιαίτερο ενδιαφέρον  για το λιμάνι της Πρέβεζας ;  Σε κατασκευή οδικών αξόνων; Στην «αμέριστη συμπαράσταση του» στην  αγροτική  και κτηνοτροφική  ανάπτυξη,   ή μήπως σε κάποια έργα …σπασμένα σε μικρότερα;
Η θητεία της σημερινής  διοίκησης παρήλθε και κανένα μεγάλο έργο δεν έχει στην Πρέβεζα  τη σφραγίδα της περιφερειακής αρχής Καχριμάνη. Η περιφερειακή αρχή  μπορεί να εκτέλεσε έργα που είχαν ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση, είχαν δρομολογηθεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή την Κεντρική Διοίκηση, τα βρήκε έτοιμα, τα συνέχισε, κάποια τα ολοκλήρωσε και κάποια άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Όσο για «την επιτυχία της να διασφαλίσει πόρους για τη διαδρομή των αρχαίων θεάτρων», οφείλουμε να κάνουμε το σχόλιό μας, έστω και μέσω ανακοίνωσης :
1. Τα ποσά για την υλοποίηση της διαδρομής δεν είναι πρόσθετοι πόροι, αλλά μέρος της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο ΠΕΠ Ηπείρου από το νέο ΕΣΠΑ. Η βιασύνη της περιφερειακής αρχής να προχωρήσει στην ένταξή της πριν ακόμη σχεδιάσει το ΠΕΠ οφείλεται στο ότι «βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο» προλαβαίνει να δείξει εντάξεις έργων πριν από τις εκλογές.
2. Επί της ουσίας βέβαια της θετικής οπωσδήποτε πρωτοβουλίας που προτάθηκε από το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και «αγκαλιάστηκε» -σωστά- από τον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, εάν το θέμα ερχόταν για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως όφειλε, θα είχαμε πολύ συγκεκριμένες θετικές παρατηρήσεις που θα διόρθωναν συγκεκριμένες αδυναμίες της : Από μόνη της η διαδρομή των αρχαίων θεάτρων (Αμβρακία, Νικόπολη, Κασσώπη, Γίτανα, Δωδώνη) λόγω της θέσης τους δεν μπορεί να αποτελέσει «βιώσιμη» επένδυση ως τουριστικό πακέτο επίσκεψης. Αντίθετα αν η παρέμβαση συμπληρωθεί και με άλλες δραστηριότητες ειδικών μορφών τουρισμού μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας.
 Η ικανότητα της  σημερινής διοίκησης εξαντλείται  σε  θέματα  διαχείρισης πελατειακών σχέσεων, με βασικό στίγμα  την «ενός ανδρός αρχή»,  που συνδυάζεται άμεσα με τη λογική των «προσωπικών εξυπηρετήσεων».
Η ανακοίνωση που δημοσιοποιήσαμε, και προκάλεσε την αντίδραση, αφορούσε μια από τις δραστηριότητες ..«ταλέντα του Περιφερειάρχη»,  την  «ευνοιοκρατία»,  και βασίστηκε σε ανακοίνωση  του συλλόγου  των υπαλλήλων της  ΠΕ Πρέβεζας. Ο περιφερειάρχης χρησιμοποίησε τις … ανοχές των μεταβατικών ρυθμίσεων της νομοθεσίας για να παρακάμψει την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία τοποθέτησης προϊσταμένων μέσω των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, γιατί είναι ο τρόπος που ταιριάζει στη λογική του. Ορίζοντας προϊστάμενο «με ανάθεση», με δική του δηλ. προσωρινή απόφαση  τοποθετεί αυτόν που θέλουμε και όχι τον πιο άξιο με βάση τη νομοθεσία. Μας εγκαλεί λοιπόν ο περιφερειάρχης για την κριτική που ασκήσαμε. Θα θέλαμε στα αλήθεια η κριτική μας να αφορούσε τα μεγάλα ζητήματα ….  όμως με αυτά δεν ασχολήθηκε καν ο Περιφερειάρχης.
 Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν ευθύνεται η αντιπολίτευση για την αναποτελεσματικότητα της περιφερειακής διοίκησης...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου