Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

«Λίφτινγκ» στα βαριά πρόστιμα της Εφορίας ετοιμάζει η κυβέρνηση - «Ξεσηκώθηκαν» λογιστές, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι



Ακόμα και μία ημέρα καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ συνεπάγεται πρόστιμα που κυμαίνονται από 1.000 έως και 2.500 ευρώ
«Πρύμναν ανακρούει» η κυβέρνηση στο θέμα των εξοντωτικών φορολογικών προστίμων, η οποία μετά τις οξύτατες αντιδράσεις από λογιστές και ελεύθερους επαγγελματίες προχωρά σε αλλαγές επί τω βελτίω για τις πιο «σκληρές» διατάξεις.

Αυτές θα αφορούν τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπέρμετρων επιβαρύνσεων τις οποίες, όπως επισημαίνει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών θα περάσουν από δεύτερο ...μάτι με σκοπό ο πέλεκυς της εφορίας να καταστεί ηπιότερος για τους φορολογούμενους.
Πολλά από τα νέα πρόστιμα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι συμπληρώθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου και ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2014 έχουν γίνει ο «φόβος και ο τρόμος» των περισσοτέρων επαγγελματικών κλάδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μία ημέρα καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ συνεπάγεται πρόστιμα που κυμαίνονται από 1.000 έως και 2.500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων. Ενώ στην περίπτωση χρεωστικής δήλωσης επιβάλλεται και πρόστιμο ίσο με την αξία του φόρου.
Μάλιστα, αν ο φορολογούμενος υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα εντός πενταετίας, το πρόστιμο των 1.000 ευρώ -για βιβλία Β' κατηγορίας- διπλασιάζεται όπως και το πρόστιμο των 2.500 ευρώ. Σε περίπτωση τρίτης καθυστέρησης στην υποβολή της δήλωσης, το αρχικό πρόστιμο τετραπλασιάζεται.
Εκτός από τα πρόστιμα, επιβάλλονται και ποινές εκπρόθεσμης πληρωμής του φόρου.
Από την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης εξόφλησης «τρέχει» ετήσιο επιτόκιο 8,76%. Αν περάσει δίμηνο επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής, αν περάσει χρόνος το πρόστιμο ανεβαίνει στο 20% και στη διετία φτάνει το 30%.
Αναλυτικότερα, τα νέα πρόστιμα για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόρου Ελευθέρων Επαγγελματιών, έχουν ως εξής:
Για υπόχρεους με απλογραφικά (πρώην Β' κατηγορίας)
• 1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση
• 2.000 ευρώ για τη δεύτερη εντός πενταετίας
• 4.000 ευρώ για την τρίτη εντός πενταετίας.
Για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ' κατηγορίας)
• 2.500 ευρώ για την πρώτη παράβαση
• 5.000 ευρώ για τη δεύτερη εντός πενταετίας
• 10.000 ευρώ για την τρίτη εντός πενταετίας.
Αν η δήλωση είναι χρεωστική, εντός από το πρόστιμο επιβάλλεται και διπλασιασμός του οφειλόμενου φόρου.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του φόρου επιβάλλονται πρόστιμα:
• 10% επί της αρχικής οφειλής μετά την πάροδο διμήνου
• 20% μετά την πάροδο έτους
• 30% μετά την πάροδο δύο ετών.
Παράλληλα από τον πρώτο μήνα όπου η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη αρχίζει να τρέχει και ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου