Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Έρχεται αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ - Εξαιρούνται όσοι πρόλαβαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους μέχρι 31/8/2013



Με νέο «μαθηματικό» τύπο θα υπολογίζεται, πλέον, το εφάπαξ σε όλα τα ταμεία πρόνοιας, με τις αλλαγές να αγγίζουν κατά κύριο λόγο τους δημοσίους υπαλλήλους.
Εξαιρούνται από τις αλλαγές όσοι πρόλαβαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους έως τις 31 Αυγούστου 2013, των οποίων το εφάπαξ θα υπολογιστεί με το παλαιό σύστημα και χωρίς νέα μείωση.

Το νέο σύστημα προβλέπει τη δημιουργία «ατομικών μερίδων» για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου.
Για να μην υπάρξουν δραματικές ανατροπές στο εφάπαξ, όπου καταγράφονται ληξιπρόθεσμες οφειλές –για παράδειγμα στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων– αυτές θα «μοιραστούν» σε βάθος 15ετιας.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», με τον νέο τρόπο υπολογισμού διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ταμείων πρόνοιας και η απρόσκοπτη καταβολή του βοηθήματος και στις επόμενες γενεές.
Στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα δεν θα υπάρξουν αλλαγές, ενώ στο Δημόσιο εκτιμάται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 12% έως 14%.
Σημειώνεται πως αν δεν υπήρχε η νέα απόφαση –που προβλέπει 15ετή ορίζοντα για την απόσβεση των ληξιπρόθεσμών οφειλών– το εφάπαξ στο Δημόσιο θα έπρεπε να πέσει στις 4.000 με 5.000 ευρώ.
Ωστόσο, με τη λύση που βρέθηκε κατά μέσο όρο το βοήθημα στο δημόσιο τομέα θα διαμορφωθεί φέτος στις 25.000 ευρώ (από 29.000 ευρώ που ήταν πέρυσι).

Προϋποθέσεις για αναπηρικές

Αυστηρότερες γίνονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αναπηρικών επικουρικών συντάξεων, εφόσον εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Ενιαίος Κανονισμός Ασφάλισης Παροχών του νέου επικουρικού Ταμείου, ΕΤΕΑ.
Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό αντί για αναπηρική σύνταξη θα προβλέπεται εφάπαξ ποσό εάν κατά την υποβολή της αίτησης για επικουρική αναπηρική σύνταξη και μέχρι τη στιγμή του ατυχήματος ή της διαπίστωσης για επαγγελματική νόσο δεν έχει θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα, δηλαδή είτε 4.500 ημέρες ασφάλισης ή 1.500 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες οι 600 την τελευταία πενταετία.
Εάν δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό το οποίο θα αντιστοιχεί με τις καταβολές των εισφορών, εργατικών και εργοδοτικών. Επίσης, με άλλη διάταξη στον Κανονισμό ορίζεται ότι όποιος λάβει προσωρινή σύνταξη και επιστρέψει στην εργασία του, το ποσό που θα του έχει καταβληθεί κατά τη διάρκεια που έχει κριθεί ανίκανος προς εργασία, θα παρακρατηθεί από τη σύνταξη που θα του καταβληθεί με την απονομή της οριστικής σύνταξης.
Επίσης σε ό,τι αφορά τις επικουρικές λόγω θανάτου, καταργείται η επικουρική σύνταξη για τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος.
Ο δικαιούχος συγγενής θα λαμβάνει την επικουρική σύνταξη του αποθανόντος με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του/της.

Πηγή:www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου