Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ερώτηση για την τιμή και τη διάρκεια ζωής του γάλακτος από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και Θωμάς Ψύρρας κατέθεσαν ερώτηση αναδεικνύοντας τους προβληματισμούς ως προς το θέμα της τιμής αλλά και της διάρκειας ζωής του γάλακτος, έτσι ώστε να προστατεύονται και οι καταναλωτές και οι μικροί παραγωγοί γάλακτος.

Στην ερώτησή τους, επεσήμαναν για μία ακόμη φορά το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των τιμών των βασικών ειδών διατροφής, γεγονός που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης με συνολικό σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική πραγματικότητα, και χωρίς να υιοθετούνται αποσπασματικές προτάσεις των οποίων δεν υπολογίζονται πλήρως οι συνέπειες.
Τόνισαν ότι η μείωση της τιμής του γάλακτος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω μεμονωμένων ενεργειών, όπως είναι η άρση του περιορισμού των πέντε ημερών για το χαρακτηρισμό του γάλακτος ως ‘φρέσκο’, που προτείνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Μια τέτοια ενέργεια θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στους μικρούς παραγωγούς γάλακτος, ενώ δεν θα αντιμετώπιζε τις παθογένειες στις οποίες οφείλεται πραγματικά η υψηλή λιανική τιμή του γάλακτος στη χώρα. Τέλος, επεσήμαναν ότι είναι απαραίτητες διαρθρωτικές εξυγιαντικές παρεμβάσεις στο όλο κύκλωμα εμπορίας των προϊόντων για τη μείωση των τιμών στη χώρα, καθώς και η μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο του γάλακτος και γενικότερα των αγροτικών προϊόντων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου