Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Το έμφραγμα "χτυπάει" συνήθως στις 6.30 το πρωί



Oι πιθανότητες να υποστεί κάποιος έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνονται τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα των ανθρώπων που λέγεται αναστολέας του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου (PAI-1), η οποία επιβραδύνει τη διάσπαση των θρόμβων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, κορυφώνονται στις 6.30πμ.

Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Βοστώνη, και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, επιστράτευσαν 12 υγιείς ενήλικες εθελοντές και τους παρακολούθησαν επί δύο εβδομάδες. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης οι εθελοντές άλλοτε ακολουθούσαν μία ρουτίνα που συγχρονιζόταν με το βιολογικό ρολόι και άλλοτε ακολουθούσαν μία ρουτίνα αποσυγχρονισμένη από το βιολογικό ρολόι.
Ο σκοπός να διαπιστώσουν αν οι διακυμάνσεις της συγκεκριμένης πρωτεΐνης επηρεάζονται από το βιολογικό ρολόι ή τον τρόπο ζωής . Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Blood, διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένας αυστηρός ρυθμός διακύμανσης στην παραγωγή της PAI-1, ο οποίος δεν επηρεαζόταν από τον τρόπο ζωής.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι "ο κιρκάδιος ρυθμός ή βιολογικό ρολόι του οργανισμού παίζει ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων νωρίς το πρωί", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανκ Σέερ, διευθυντής του Προγράμματος Ιατρικής Χρονοβιολογίας στο Brigham and Women’s και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Ύπνου του Χάρβαρντ.
"Υποδηλώνουν επίσης ότι τα επίπεδα της PAI-1 είναι ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε συμπεριφορικές και περιβαλλοντικές επιρροές, και συνεπώς μπορεί να εξηγούν τα αυξημένα καρδιαγγειακά επεισόδια νωρίς το πρωί στους ευάλωτους ανθρώπους".
Πηγή:news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου