Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Κριμαία: Το 95,5% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

«Επιστρέφουμε στην πατρίδα. Η Κριμαία πηγαίνει στη Ρωσία», δήλωσε στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Λένιν της Συμφερούπολης που πανηγυρίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σέργκι Αξιόνοφ πριν τραγουδήσει, μαζί με το πλήθος και μία χορωδία τραγουδιστών με ναυτικές στολές των ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας τον ρωσικό εθνικό ύμνο.

Ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κοσταντίνοφ δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 ότι η απάντηση της Μόσχας στο δημοψήφισμα θα είναι γρήγορη, «διότι πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, δεν είναι μόνο ένα κριμαϊκό γεγονός, είναι ένα ρωσικό, ένα παγκόσμιο γεγονός».
Περισσότερο από το 95% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία κατά το σημερινό δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα πρώτα επιμέρους επίσημα αποτελέσματα.
«Το 95,5% ψήφισε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της τοπικής εκλογικής επιτροπής, Μιχάιλο Μαλίτσεφ, μετά την καταμέτρηση άνω του 50% των ψήφων, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η Κριμαία θα ζητήσει τη Δευτέρα επισήμως την ένωσή της με τη Ρωσία, είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Σέργκι Αξιόνοφ στο λογαριασμό του στο twitter, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του exit poll που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας, σύμφωνα με τα οποία το 93% του 1,5 εκατομμυρίου ψηφοφόρων, ψήφισε υπέρ της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία και η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε το 80%.
«Το κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση για να εγκρίνει την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και έκαναν την επιλογή τους. Σήμερα λάβαμε μία πολύ σημαντική απόφαση που θα μείνει στην ιστορία», δήλωσε ο Αξιόνοφ.
Χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας σημαίες της Ρωσίας και της Κριμαίας κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Κριμαίας, Συμφερούπολη, και της Σεβαστούπολης, έδρας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, για να γιορτάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.
«Στη Σεβαστούπολη δεν υπάρχει ένταση, το κλίμα είναι εορταστικό με μόνη ορατή διαφορά τα μέτρα ασφαλείας, και την απαγόρευση κίνησης οχημάτων στο κέντρο της πόλης» ανέφεραν νωρίτερα ρωσικά ΜΜΕ.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ανέφερε πως υπάρχει μια «πρωτοφανή προσέλευση» προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει εξαναγκασμός ή πίεση στους ανθρώπους. Το δημοψήφισμα διεξάγεται ομαλά, ελεύθερα και ανοιχτά…».
Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απείχαν οι Τάταροι, ο ηγέτης των οποίων ζήτησε να απέχουν από το δημοψήφισμα, καθώς, έχει δηλώσει ξεκάθαρα εδώ και μέρες ότι επιθυμεί η Κριμαία να παραμείνει κομμάτι της Ουκρανίας.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το πρωί της Δευτέρας, θα καθορίσει και τις μετέπειτα σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, τη στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ επιμένουν ότι η διαδικασία είναι παράνομη και προειδοποιούν τη Μόσχα πως οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές.
Πηγή: Ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου