Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

SOS μέχρι το Πάσχα για τον ιό της γρίπης



Μέχρι το Πάσχα θα κυκλοφορεί ο ιός της γρίπης στη χώρα. Το κύμα της εποχικής γρίπης παραμένει υψηλό, προκαλώντας θανάτους και στέλνοντας ασθενείς με βαριές επιπλοκές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Σύμφωνα με

το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και το βράδυ της Τρίτης τα θύματα της νόσου ανέρχονταν σε 98, ενώ άλλοι 48 ασθενείς  νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ.

Στην πλειοψηφία τους τα θύματα δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κ.ά.).

Μάλιστα, από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αποδείχθηκε ότι είναι οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα καθώς έχουν τα θλιβερά πρωτεία στον κατάλογο με τους νεκρούς της γρίπης εφέτος. Ακολουθούν οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα οι οποίοι επίσης επλήγησαν από τον ιό της γρίπης και κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Ανίσχυροι –και ανεμβολίαστοι- απέναντι στους ιούς της γρίπης ήταν και οι διαβητικοί ασθενείς καθώς επίσης οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Θα καταγράφονται απώλειες για 4 εβδομάδες

Από την αρχή της φετινής έξαρσης του ιού στην Ελλάδα σε ΜΕΘ έχουν νοσηλευθεί 266 άτομα, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ για το μέγεθος της επιδημίας γρίπης. Ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός επαληθεύει το δημοσίευμα του της 18ης Φεβρουαρίου σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη θα ξεπερνούσε τους 100.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κύμα της γρίπης θα παραμείνει σε υψηλό σημείο για τουλάχιστον άλλες 3 εβδομάδες προτού αρχίσει να πέφτει και να υποχωρεί η νόσος. Αυτό σημαίνει ότι στις  ΜΕΘ θα συνεχίσουν να εισάγονται βαριά περιστατικά, αλλά και ότι θα καταγράφονται θάνατοι.

Τα στατιστικά των προηγούμενων χρόνων δείχνουν ότι το 35% των ασθενών  που μπήκαν σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών της γρίπης έχασε τη μάχη. Πρόκειται για ένα στοιχείο που προφανώς δεν αφήνει περιθώριο για εφησυχασμό στους αρμόδιους. Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τη λήψη αντιικών φαρμάκων με τα πρώτα συμπτώματα γριπώδους συνδρομής – σημειωτέον ότι αυτά διατίθενται δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία.

Πηγή:trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου