Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Τι σημαίνει Ηπειρωτισμ​ός

Μια γιαννιώτικη παράδοση θέλει τα τέκνα της Ηπείρου «πρώτα στ' άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα». Θεωρώ ότι στο τρίπτυχο αυτό συμπεριλαμβάνεται όλη η ανθρώπινη καταξίωση, έτσι όπως οι Ηπειρώτες, κοντά στις αρχέγονες ρίζες ζωής, την αντιλαμβάνονται. 
Πράγματι, ο άνθρωπος οφείλει πρώτα να κατέχει τα άρματα που είναι το κύριο μέσο επιβίωσης σε ένα κόσμο εχθρικό, και οι Ηπειρώτες γνωρίζουν από μάχες. Γνωρίζουν από Σούλι, από Ζάλογγο, από σύνορα με την Αλβανία. Γαίες σπαρμένες με κόκκαλα ιερά, των οποίων τη μνήμη, εμείς οι επίγονοι, έχουμε ύψιστο χρέος να τιμούμε.

Δεύτερα έρχονται τα γρόσια - πώς να κάνεις προκοπή χωρίς αυτά; Με τον ίδιο επώδυνο τρόπο που ο Ηπειρώτης (και γενικά ο Έλληνας) ξέρει από πόλεμο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ξέρει και από φτώχεια. Μια χώρα φτωχή σε υλικό πλούτο, αλλά πάμπλουτη σε φυσικά δώρα, σε ιδέες, σε ομορφιά. Ο Ηπειρώτης οφείλει να εργαστεί σκληρά αν θέλει να προκόψει. Η ηπειρωτική γη είναι σχετικά άγονη αφού στολίζεται από βουνά που σου κόβουν την ανάσα με την περήφανη ομορφιά τους. Γκρεμοί, χαράδρες, λαγκάδια, υψώματα, αετοφωλιές. Χωριά μεταξύ ουρανού και γης, που οι κάτοικοί τους ξενιτεύονται για να ορθοποδήσουν. Τρώνε το πικρό ψωμί της ξενιτειάς - το τρώνε και τους τρώει - εν τούτοις δεν το βάζουν κάτω. Η ηπειρωτική αποδημία είναι διάσπαρτη παντού, και διαδίδει στους τόπους υποδοχής τις αρχές της: ήθος, αξιοπρέπεια, αγάπη στην παράδοση. Η ηπειρώτικη μουσική αντηχεί παντού και συναγείρει.
Η Ήπειρος δεν έχει μόνο βουνά, έχει και ποτάμια θρυλικά για την ωραιότητά τους. Άραχθος, Αχελώος, Αχέρων, Αώος, Βοϊδομάτης, Θύαμις ή Καλαμάς, Λούρος, Σαραντάπορος. Ονόματα ταυτισμένα με την ίδια την ελληνική μυθολογία και την πρόσφατη ιστορία μας. Έχει λίμνες κρυστάλλινες και καταγάλανες, δαντελωτές ακτές, έχει και χαριτωμένες πεδιάδες. Η φύση την προίκισε γενναιόδωρα, και αυτή η γενναιοδωρία μετατράπηκε σε περηφάνια μέσα στις ψυχές των κατοίκων της.
Ο Ηπειρώτης λοιπόν, αφού αποκτήσει γρόσια, στρέφεται στα γράμματα. Σχολές σαν τη Ζωσιμαία τίμησαν τα ελληνικά γράμματα σε μια εποχή όπου η τουρκοκρατία είχε ακόμη γερά θεμέλια. Οι Ηπειρώτες εργάζονται, οι Ηπειρώτες μορφώνονται, οι Ηπειρώτες μοχθούν, αλλά πάνω απ' όλα αγαπούν την πατρίδα. Η Ήπειρος έβγαλε τους πιο σημαντικούς εθνικούς ευεργέτες, και αυτό είναι κάτι που η μητέρα Ελλάδα οφείλει να το αναγνωρίσει.
Βασιλική Πιτούλη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς με το συνδυασμό «Δύναμη ελπίδας - Συμμαχία πολιτών Κηφισιάς Ν. Ερυθραίας Εκάλης» και υποψήφιο δήμαρχο το Γιώργο Θωμάκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου