Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Τελικά αποτελέσματα Ευρωεκλογών: Νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 3,87 μονάδες -ΣΥΡΙΖΑ 26,58%, ΝΔ 22,71%



Νίκη ΣΥΡΙΖΑ με τελική διαφορά 3,87 μονάδες καταγράφει το απότελεσμα των φετινών Ευρωεκλογών με την καταμέτρηση να ολοκληρώνεται το βράδυ της Δευτέρας. Το κόμμα της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 26,58% και η ΝΔ 22,71%.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις των τελευταίων μηνών που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Στόχος το επόμενο βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ
Στην Κουμουνδούρου υποδέχονται το αποτέλεσμα με ικανοποίηση, αλλά και χωρίς μεγάλες θριαμβολογίες, καθώς, ναι μεν σημειώνουν μια ιστορική νίκη, αφού για πρώτη φορά ένα κόμμα της Αριστεράς καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως μια καθαρή νίκη και όχι ως έναυσμα για ανατροπή.
Τα επόμενα βήματα του Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του θα είναι να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση για να «επισπευσθεί» η διαδικασία προκήρυξης εθνικών εκλογών, έχοντας και ως ένα ακόμη θετικό την νίκη της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής.
Αλλωστε σε όλες τις δηλώσεις της ημέρας ο πρόεδρος του κόμματος, η νέα περιφερειάρχης Αττικής και όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος έβαλαν στο στόχαστρο το Μέγαρο Μαξίμου και τους Σαμαρά -Βενιζέλο θέλοντας να δείξουν πως η νίκη αυτή είναι ένα ακόμη βήμα προς την ανατροπή και σημειώνοντας ότι το αίτημα για εθνικές εκλογές θα γίνει πλέον πιο επιτακτικό.
Πρώτη κίνηση από τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να θέσει ζήτημα νομιμότητας της παρούσας κυβέρνησης.
«Το μήνυμα ελήφθη» λένε στη Νέα Δημοκρατία
Στον αντίποδα, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από τα λόγια του πρωθυπουργού, η Συγγρού αναγνωρίζει πως οι πολίτες έστειλαν, μέσω της κάλπης, ένα σημαντικό μήνυμα στην κυβέρνηση, ωστόσο, έδειξαν και πως επιθυμούν την σταθερότητα και όχι την προσφυγή σε νέες κάλπες.
Από την Νέα Δημοκρατία, χρησιμοποιούν προσεκτικά την λέξη «ήττα» και αναφέρουν ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για «ανατροπή» απέτυχε τόσο στις Ευρωεκλογές, όσο, κυρίως στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές.
Στα θετικά για τη Συγγρού και το Μέγαρο Μαξίμου είναι σίγουρα τα ποσοστά που καταγράφει η Ελιά κάτι που δίνει νέα «ώθηση» σταθερότητας στον κυβερνητικό συνασπισμό έπειτα και από τα διλήμματα που είχε θέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν από τις κάλπες.
Τι σημαίνει το σύνθετο μήνυμα των ευρωεκλογών
Οι κάλπες της Κυριακής μπορεί να έδωσαν σαφέστατο προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, η ΝΔ κέρδισε την πλειοψηφία των περιφερειών, ενώ το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι τα ποσοστά της δεν υποχώρησαν θεαματικά.
Στο μήνυμα των εκλογών έκπληξη προκαλεί το ποσοστό της «Ελιάς», η οποία λειτουργεί ως στήριγμα στην πολιτική σταθερότητα, καθώς το άθροισμα των δύο κυβερνητικών κομμάτων είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν ψήφο υπέρ της πολιτικής σταθερότητας αλλά ταυτόχρονα έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ζητώντας αλλαγή στην ασκούμενη πολιτική.
Στους κερδισμένους των εκλογών είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση αυξάνει τη δύναμη της, παρότι δεν κατόρθωσε να κερδίσει διψήφιο ποσοστό, όπως ανέμενε. Η παρουσία της Χρυσής Αυγής στην Ευρωβουλή αναμένεται να απασχολήσει αρκετά στο μέλλον, από τη στιγμή που η ακροδεξιά σάρωσε σε αρκετές χώρες της ΕΕ και το μπλοκ των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων θα είναι ιδιαίτερα δυνατό.
«Το Ποτάμι» μπορεί να μην καταγράφει τα θεαματικά ποσοστά τα οποία έπαιρνε στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, φαίνεται να σταθεροποιείται ως νέα πολιτική δύναμη στην χώρα.
Στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εμφανίζονται ικανοποιημένοι, καθώς το ποσοστό του κόμματος θα κυμανθεί κοντά στο 6%, ωστόσο, σίγουρα περίμεναν λίγο πιο υψηλά νούμερα.
Στους χαμένους είναι πρωτίστως η ΔΗΜΑΡ που καταβυθίζεται και δεν εκλέγει ευρωβουλευτή, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που φαίνεται να βρίσκονται κάτω από 4%.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου