Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ποιοι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι γλιτώνουν την περικοπή κατά 70% στις συντάξεις



Με την εγκύκλιό του το ΙΚΑ σημειώνει τις εξαιρέσεις στην μείωση κατά 70% στις συντάξεις. Ετσι οι αιρετοί δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων που παραιτούνται από την αντιμισθία καθώς και οι συνταξιούχοι οι οποίοι απασχολούνται στο Δημόσιο μέχρι δέκα ώρες την εβδομάδα «γλιτώνουν» την περικοπή της σύνταξης κατά 70%.

Διευκρινήσεις για το ποιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι της τοπικής αυτοδιοίκησης «γλυτώνουν» την περικοπή κατά 70% των συντάξεων, δίνει το ΙΚΑ με εγκύκλιό του.
Η ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4151/2013) αναφέρει πως από 1.1.2013 οι συνταξιούχοι του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα που λαμβάνουν σύνταξη από το ΙΚΑ και κατέχουν θέση αιρετού οργάνου των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, υπόκειται σε μείωση κατά 70%.
Επίσης, από 1.1.2013 στον ίδιο υπόκεινται και οι συντάξεις που καταβάλλονται από το ΙΚΑ σε συνταξιούχους του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι κατέχουν θέση βουλευτή.
Ποιοι άλλοι εξαιρούνται από τις περικοπές
Από την ποινή της περικοπής εξακολουθούν να εξαιρούνται και άλλες ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων, όπως:
  • οι συνταξιούχοι του OΓA,
  • οι πολύτεκνοι,
  • οι πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες,
  • οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πολεμική σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, κατ' ερμηνεία, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των επικουρικών Ταμείων, τα πρόσωπα που συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 27 παρ. 6-9 του Ν.3185/2003 (ιπτάμενοι χειριστές καθώς και ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές της Ολυμπιακής
Αεροπορίας και Ολυμπιακής Αεροπλοΐας), μέχρι τη συμπλήρωση του 55 έτους της ηλικίας τους, κ.ά..
Για όλους τους παραπάνω, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για την απασχόληση συνταξιούχων, η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται εφόσον ο συνταξιούχος κερδίζει από εξαρτημένη εργασία κατά μήνα μεικτό ποσό μεγαλύτερο από το εκάστοτε ισχύον 50πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό αυτό έχει διαμορφωθεί σε 1678,50 ευρώ (50 Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτη Χ 33,57 ευρώ).
Στις περιπτώσεις αυτές κριτήριο για την αναστολή της σύνταξης είναι η παροχή εξαρτημένης εργασίας. Συνεπώς, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τους μη παρέχοντες εξαρτημένη εργασία καθώς και όλους τους αυτοτελώς απασχολούμενους συνταξιούχους οι οποίοι ασφαλίζονται στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς.

Πηγή
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου