Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Κατασκεύασαν μικροσκοπικό ανθρώπινο στομάχι από βλαστοκύτταραΓια πρώτη φορά στα χρονικά, Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν λειτουργικούς ιστούς πανομοιότυπους με αυτούς του ανθρώπινου στομάχου στο εργαστήριο.

Τα μικροσκοπικά στομάχια έχουν διάμετρο μόλις τρία χιλιοστά και δημιουργήθηκαν από ενήλικα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε εξειδικευμένο τύπο κυττάρων στο σώμα.
Τα μικροσκοπικά όργανα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη γαστρεντερικών νοσημάτων όπως το έλκος και ο καρκίνος. Παράλληλα, οι ερευνητές θα μπορέσουν να μελετήσουν σε βάθος τους μηχανισμούς εκδήλωσης του διαβήτη λόγω παχυσαρκίας.
Μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει επίσης στην εξεύρεση νέων θεραπειών, καθώς το μικροσκοπικό στομάχι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο αντί για τα πειραματόζωα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Jim Wells από το Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι (Οχάιο, ΗΠΑ), πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια παραγωγής γαστρικών κυττάρων από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (hPSCs).
Η σχετική μελέτη που εκπόνησαν ο Wells και οι συνεργάτες του δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

Πηγή:
onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου