Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Οι τροφές που καταστρέφουν το συκώτιΗ μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε λίπος στο συκώτι, είναι νόσος που σχετίζεται με την παχυσαρκία και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και στην ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος, καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2.

Ακριβείς διατροφικές οδηγίες για την αντιμετώπισή της δεν υπάρχουν, όλο και περισσότερες μελέτες όμως προσεγγίζουν το θέμα, όπως αναφέρουν οι New York Times.
Το τρόφιμο που ενοχοποιείται περισσότερο μέχρι στιγμής για τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι είναι η ζάχαρη, καθώς μεταβολίζεται στο ήπαρ και αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, τα οποία αποτελούν είδος λιπιδίων.
Μία εκ των βασικών διατροφικών συστάσεων προς τους πάσχοντες από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, είναι να μην πίνουν ροφήματα και αναψυκτικά με ζάχαρη.
Συνιστάται επίσης να περιορίσουν τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνουν και κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα φαγητά του εμπορίου.
Οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς ανταποκρίνονται καλύτερα στη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πουλερικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "The Journal of Hepatology" έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι πιο αποτελεσματική από μια διατροφή φτωχή σε λιπαρά.
Ο ασθενής πάντως θα πρέπει να έχει ως γενικό στόχο την απώλεια βάρους, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσει το λίπος στο συκώτι.

Πηγή:
onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου