Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Όζοι θυρεοειδούς: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται



Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι συμπαγείς ή γεμάτες υγρό μάζες ιστού που σχηματίζονται στο θυρεοειδή, το μικροσκοπικό αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται ακριβώς επάνω από το οστό της κλείδας και «αγκαλιάζει» την τραχεία.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι όζοι είναι καλοήθεις και σε πολύ μικρό ποσοστό ευθύνονται για καρκίνο στο θυρεοειδή.

Εάν ο όζος είναι μικρός ανιχνεύεται δύσκολα και ο γιατρός μπορεί να τον εντοπίσει τυχαία κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης.
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, εάν έχει μεγαλώσει σε μέγεθος, μπορεί να είναι εμφανής ως εξόγκωμα (πρήξιμο) στο λαιμό ή να πιέζει την τραχεία/τον οισοφάγο και κατ' επέκταση να προκαλεί δύσπνοια και δυσκολία στην κατάποση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο όζος έχει σαν αποτέλεσμα να παράγονται μεγάλες ποσότητες θυροξίνης, μιας ορμόνης που απελευθερώνει ο θυρεοειδής. Η υπέρμετρη παραγωγή θυροξίνης έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού, όπως:
- ανεξήγητη απώλεια βάρους
- ευαισθησία στη ζέστη
- τρέμουλο
- νευρικότητα
- ταχυπαλμίες ή αρρυθμίες

Αν και το μέγεθος δεν αποτελεί ένδειξη για το ποιοι όζοι είναι καλοήθεις και ποιοι κακοήθεις, συνήθως οι κακοήθεις όζοι είναι μεγαλύτεροι και το μέγεθός τους αυξάνει σε μικρό χρονικό διάστημα.

Πηγή:
onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου