Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Βαλς ονομάτων για Πρόεδρο της Δημοκρατίας



Πλέον έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να γίνει γνωστή η υποψηφιότητα. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει τα επόμενα 24ωρα, αφού ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει διάγγελμα, όπως ήθελαν οι πρώτες πληροφορίες μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης των διαδικασιών.
Τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξαν πως δεν θα ανακοινωθεί σήμερα το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πάντως, το θέμα αναμένεται να «κλειδώσει» στη σημερινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Η ονοματολογία για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια
Πριν καν γίνει γνωστή και επισήμως η επίσπευση της προεδρικής εκλογής, ονόματα και σενάρια υποψηφιοτήτων είχαν φουντώσει. Οι πιθανοί διάδοχοι του Κάρολου Παπούλια, με βάση την ονοματολογία, είναι:
  • Ο πρώην πρωθυπουργός και δικαστικός Παναγιώτης Πικραμμένος.
  • Ο ακαδημαϊκός και Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.
  • Ο διακεκριμένος φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος.
  • Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, πρώην Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Βασίλης Σκουρής.
  • Ο πρόεδρος οργανισμού Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.
  • Ο διάσημος Ελληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.
  • Ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης.
  • Η πρώην ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου.
  • Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
  • Η πρώην βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και εκδότρια του «Ικαρου» Χρυσή Καρύδη.
  • Η ακαδημαϊκός Ελένη-Γλύκατζη Αρβελέρ.
  • Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
  • Η Μαρία Δαμανάκη.
Φυσικά στο τραπέζι των συνομιλιών έχουν πέσει και ονόματα πολιτικών προσώπων. Από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, ο Σταύρος Δήμας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πάντως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να είναι υποψήφιος Πρόεδρος. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί και τα ονόματα του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος το είχε αρνηθεί, ακόμα και -μολονότι θεωρείται τεράστια έκπληξη- του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου.
Ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το όνομα, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν έχει σημασία αν το πρόσωπο θα είναι πολιτικό ή όχι, αν και ο ίδιος θα προτιμούσε ένα πολιτικό πρόσωπο. Αναγνώρισε, όμως, ότι υπάρχουν και ικανά πρόσωπα εκτός πολιτικής, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους βουλευτές να δώσουν την ψήφο τους.
Μεϊμαράκης: Πιστεύω ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά ας είμαστε έτοιμοι
«Πιστεύω βαθιά ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος από αυτή τη Βουλή. Πρέπει όμως να είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στα στελέχη της ΝΔ στη Φθιώτιδα, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΝΔ για τα 40 χρόνια του κόμματος.
«Πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμα και οι βουλευτές που είναι ταλαντευόμενοι υπολογίζουν πολύ τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν με μεγάλα ποσοστά τη θέληση του λαού να προκύψει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.
Υπενθυμίζεται πως οι τρεις ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνουν 17, 23 και 29 Δεκεμβρίου και η εκλογή θα κριθεί στην τελευταία, στην οποία η κυβέρνηση χρειάζεται να εξασφαλίσει 180 βουλευτές για να εκλέξει νέο Πρόεδρο. Ηδη το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά και τα πολιτικά κόμματα τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς.
Βούλτεψη: Δεν θα γίνει σήμερα το διάγγελμα
«Δεν θα γίνει τελικά σήμερα διάγγελμα του πρωθυπουργού για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» τόνισε στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. «Ήταν πράγματι μια αιφνιδιαστική κίνηση, αλλά η κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί οδηγούσε τα πράγματα προς τα εκεί», συμπλήρωσε η κα Βούλτεψη.
«Αποστάτες είναι εκείνοι που δεν θέλουν την πολιτική σταθερότητα, ο κ. Τσίπρας έχει βάλει ανάποδα τους ρόλους» πρόσθεσε απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι θα βρεθούν 180 βουλευτές για εκλογή Προέδρου.
Βενιζέλος: Δεν έχουμε καταλήξει στο πρόσωπο
«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στο πρόσωπο... Θα προτιμούσα να είναι πολιτικό πρόσωπο. Μπορεί να είναι και γυναίκα», είπε τη Δευτέρα το βράδυ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οποίος σήμερα, Τρίτη, θα έχει νέα συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.
«Επισπεύσαμε», είπε ο κ. Βενιζέλος, «την προεδρική εκλογή για να σταθεροποιήσουμε το τοπίο, για να έχουμε ισχυρή διαπραγματευτική θέση και να αποτρέψουμε τη λήψη μέτρων. Το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη σκληρών μέτρων. Έχει τρόπο ο λαός να επιβάλει την άποψή του. Γιατί να περνάμε μόνοι μας τις δύσκολες στιγμές σε υπόγεια συσκέψεων; Να τις μοιραστούμε όλοι», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
«Ο λαός θα τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ παρά πολύ άσχημα στις 26 Γενάρη. Αν πάμε σε εκλογές, ο λαός δεν συγχωρεί πολιτική ανωμαλία», τόνισε στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.
«Από εμάς απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και αυτοπεποίθηση, και αυτό πρέπει να το περάσουμε στον λαό μας», δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, εκτιμώντας ότι δεν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για να εκλέγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Είπε επίσης ότι τα νέα δεδομένα δεν ανατρέπουν το σχέδιο της επόμενης μέρας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησε εξάλλου ότι δεν θα είναι ασφυκτικά τα περιθώρια με τους δανειστές για μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. «Η κυβέρνηση πρέπει να έχει τη χρονική ανοχή των δανειστών», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δεν υιοθέτησε τους χαρακτηρισμούς περί αποστατών.

Πηγή
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου