Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ο κλοιός γύρω από την Ελλάδα σφίγγει -Συμφωνία με όρους ή Grexit



Υπεβλήθη τελικά το πρωί της Πέμπτης το γραπτό αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης, η οποία όπως είπε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την επίσκεψή του στον Πρωθυπουργό, δεν είναι άλλο παρά αίτημα για την παράταση του Μνημονίου.

Είναι αξιοσημείωτο πως το Μαξίμου, ούτε διαφώνησε με την ερμηνεία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ούτε θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Κρυφτούλι με τις λέξεις
Τα σενάρια ότι βρέθηκε τελικά η συμβιβαστική διατύπωση που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τη διαφωνία με το Βερολίνο κυκλοφόρησαν χθες από τις Βρυξέλλες. Η «μαγική» φόρμουλα ίσως είναι η φράση  Master Financial Assistance Facility Agreement, δηλαδή η επίσημη ονομασία της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (E.F.S.F.) την Ελληνική Δημοκρατία, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) και την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012. 

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η νέα κυβέρνηση επαναφέρει τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό κείμενο της αίτησης από την Αθήνα μπορεί να αναφέρει τη φράση ότι η Ελλάδα αιτείται την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master financial assistance facility of Greece) αντί για τη δανειακή σύμβαση ή το Πρόγραμμα-Μνημόνιο.
Σήμερα ξεψαχνίζουν την αίτηση
Σήμερα συνεδριάζει η ομάδα εργασίας του Eurogroup και ως αύριο που θα συκληθεί κανονικά το Eurogroup οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε είναι εντατικές και σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να καταστεί εφικτή μια λύση έως την Παρασκευή το βράδυ.

Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει και η Αθήνα επιθυμεί να δοθεί τέλος στο θρίλερ καθώς ο κλοιός γύρω από την χώρα, σφίγγει.
Η ΕΚΤ κλείνει τη στρόφιγγα του χρήματος σιγά-σιγά
Πανικό προκάλεσε σήμερα το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας FAZ με τίτλο «Οι κεντρικοί τραπεζίτες χάσουν την πίστη τους στην Ελλάδα». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ευρωτράπεζα σκέπτεται ακόμα και τον έλεγχο στην κίνηση των κεφαλαίων έτσι ώστε να σταματήσει η αιμορραγία των ελληνικών τραπεζών. Μια σκέψη η οποία έπεσε στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και δεν ήταν καθόλου φιλολογική ιδέα, όπως αναφέρει.
Η ΕΚΤ και το Grexit
Το εν λόγω ρεπορτάζ δεν επιβεβαίωθηκε από την ίδια την ευρωτράπεζα και διαψεύστηκε για ευνόητους λόγους, αφού μια τέτοια διαρροή θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στους Ελληνες καταθέτες και μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, σημειώνει το άρθρο της FAZ, η ΕΚΤ βλέπει με αυξανόμενη ανησυχία την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ. Ορισμένοι πολιτικοί μιλούν τώρα -κεκλεισμένων των θυρών- για ένα ενδεχόμενο Grexit ως το πλέον πιθανό σενάριο.

«Έχει κανείς την εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να βγουν και αναζητήσουν τον ένοχο στο εξωτερικό», είπε στην εφημερίδα ένας τραπεζίτης που δεν ήθελε να κατονομαστεί.
Ζητήσαμε 6 δισ. ευρώ μέσω του ELA, πήραμε 3 δισ.
Όσο για τα 3 δισ. ευρώ που έλαβε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA, ένας άλλος τραπεζίτης εξοικειωμένος στις διαπραγματεύσεις εξήγησε πως «είναι λιγότερα από όσα μας ζήτησε η Ελλάδα».

Πρωτοβουλία Γιούνκερ για άρση αδιεξόδου
Αισιοδοξία, υπάρχει , πάντως, σε Αθήνα και Βρυξέλλες καθώς κατά πληροφορίες έχει ληφθεί σε -πανευρωπαικό επίπεδο- πρωτοβουλία από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την επίτευξη συμφωνίας ως την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου.
Την πρωτοβουλία αυτή αποφεύγει να επιβεβαιώσει η κυβέρνηση, πιθανότατα για να μην οχληθεί και πάλι η άλλη πλευρά για διαρροές την ώρα που η διαπραγμάτευση είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Γιούνκερ, είχε προσφάτως διαμηνύσει δια του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, την δυσφορία του για την δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ.
Κατόπιν τούτων, το Μαξίμου είναι πλέον εξόχως προσεκτικό στις διαρροές για την πορεία της διαπραγμάτευσης και περιορίζεται σε εκτιμήσεις.
«Κρατάμε χαμηλά τη μπάλα»
Για την ονομασία και τη διατύπωση υπάρχουν λύσεις διαμηνύουν κύκλοι των Βρυξελλών και τονίζουν ότι το πρόβλημα τώρα είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις (conditionality) που θα συνοδεύουν τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές.

«Το βασικό πρόβλημα δεν είναι πια η παράταση και η ονομασία αλλά οι όροι οι οποίοι πρέπει να συμπεριληφθούν και να είναι τέτοιοι που να μπορούν να συμφωνήσουν και ο δύο πλευρές. Χωρίς όρους συμφωνία δεν υπάρχει» αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών.
Είναι φυσικό ότι μετά το αίτημα «θα γίνει διαπραγμάτευση των όρων». Οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να συζητηθούν αναλυτικά οι όροι μέχρι την Παρασκευή κι έτσι οι Βρυξέλλες προτείνουν να συμφωνηθεί ότι θα ακολουθήσει μια διαδικασία για την υποκατάσταση κάποιων μέτρων με άλλα, ισοδύναμα η οποία θα απαιτήσει χρόνο και εξαντλητικές διαβουλεύσεις των δύο πλευρών.
«Εάν δεν υπάρξει λύση θα ζητήσουμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής» διαμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σε συνέχεια της ξεκάθαρης διατύπωσης του Πρωθυπουργού: «Τη λύση δεν θα τη δώσουν οι τεχνοκράτες» αλλά θα είναι μια πολιτική απόφαση.
«Κρατάμε χαμηλά τη μπάλα» διαμηνύουν από την πλευρά τους πηγές του Μεγάρου Μαξίμου για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων.


Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου