Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από την καταγραφή των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων και την εφαρμογή του Ν. 4061/2012

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τους τελευταίους μήνες οι κτηνοτρόφοι μας  αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την αδυναμία εξεύρεσης των αναγκαίων επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους και να τους καταβληθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Δεδομένου ότι: α) Η προσαρμογή της χώρας μας στα δεδομένα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με τον προσδιορισμό των βοσκοτόπων είναι επιβεβλημένη, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της επιβολής υψηλών προστίμων, β) Οι βοσκότοποι συνδέονται άρρηκτα με τη βιώσιμη κτηνοτροφική δραστηριότητα και η συμβολή τους στη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι καταλυτική, γ) Η καταβολή των ενισχύσεων είναι ζωτικής σημασίας για τους κτηνοτρόφους,ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Αριστεράς Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία ζητάει να πληροφορηθεί εάν:
1) Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του προσδιορισμού των βοσκοτόπων της χώρας που είναι επιλέξιμοι για την ενιαία ενίσχυση,
2) Υπάρχει αποτύπωση σε ενιαίο χάρτη όλων των εκτάσεων όπου, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, απαγορεύεται η βόσκηση.
3) Θα υπάρξει σύνδεση των βοσκοτόπων με το Εθνικό Κτηματολόγιο.
4) Σκοπεύουν  να ζητήσουν από την ΕΕ παράταση για τον καθορισμό των βοσκοτόπων και  να διεκδικήσουν διεύρυνση του ορισμού των βοσκοτόπων που προβλέπεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό, καθώς και να θέσουν  επισήμως το ζήτημα στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας.
5) Πως θα αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία και την οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων από την εφαρμογή του Ν. 4061/2012. και τέλος ερωτώνται εάν είναι στις προθέσεις τους η διαμόρφωση ενός σταθερού, σαφούς και ενιαίου νομικού πλαισίου χαρακτηρισμού και διαχείρισης των βοσκοτόπων της χώρας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου