Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η διαδραστική αίθουσα του ΚΕΠΑΒΙ

Η ιστορία της αργυροχοΐας, της τέχνης που σφράγισε τα Γιάννινα στο πέρασμα του χρόνου και τα έκανε γνωστά σε όλων των κόσμων, ξεδιπλώνεται βήμα- βήμα, σε μία αίθουσα πεντακοσίων περίπου τετραγωνικών μέτρων.
Πρόκειται για την διαδραστική αίθουσα που ολοκληρώνεται στους χώρους του ΚΕΠΑΒΙ. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογράψει ο Δήμος Ιωαννιτών με το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1.1 εκατομμύρια ευρώ.
Η διαδραστική αίθουσα ιστορίας της τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας, θα καλύψει την ανάδειξη της ασημουργίας και την ενημέρωση για την εξέλιξη της τέχνης στην περιοχή στο μέγιστο βαθμό.
Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η  τοπική παράδοση κι ένας από τους σημαντικότερους τομείς του πολιτισμού καθώς η ασημουργία συνιστά εδώ και χρόνια την ταυτότητα της πόλης των Ιωαννίνων.
 
Βασικός στόχος της διαδραστικής αίθουσας είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του επισκέπτη για την αξία της παραδοσιακής γιαννιώτικης τέχνης και των εξολοκλήρου χειροποίητων δημιουργημάτων της.
Αναλυτικότερα οι στόχοι είναι:
        Η πληροφόρηση για τα ιστορικά, κοινωνικά, πολιτιστικά χαρακτηριστικά της γιαννιώτικης τέχνης
        Η ενημέρωση των επισκεπτών για την διαδικασία παραγωγής των προϊόντων
        Η επίδειξη τμημάτων της διαδικασίας σε παρόντα χρόνο.
        Η εξοικείωση  του επισκέπτη με συμμετοχή στην δημιουργία ασημικών προϊόντων
        Η πλήρης κατατόπιση για όλο το τμήμα της επεξεργασίας του ασημιού
        Η ανάπτυξη της ικανότητας αναγνώρισης των ποιοτικών δημιουργημάτων από τους πολίτες
Επιδιώκεται επίσης η ζωηρή συμμετοχή των παιδιών και εφήβων στη συζήτηση και δημιουργία χειροποίητων δημιουργημάτων, ενισχύοντας την φαντασία τους, και την φιλαρέσκεια τους προς την δημιουργικότητα.
«Είναι ένα έργο πολύ μεγάλης σημασίας για την πόλη. Βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης, αναδεικνύεται η τέχνη της ασημουργίας που έχει σφραγίσει την πόλη των Ιωαννίνων. Επενδύσαμε σε ένα από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας κι έχουμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα, σε χρόνο πραγματικό, να παρακολουθήσει πως το ασήμι μετατρέπεται σε ένα περίφημο κόσμημα», επεσήμανε σε δηλώσεις που έκανε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς, κατά τη σημερινή επίσκεψη στη διαδραστική αίθουσα.
Έργο πνοής που δίνει ώθηση στην αργυροχοΐα χαρακτήρισε τη διαδραστική αίθουσα ο κ. Σωτήρης Χορέβας Πρόεδρος του ΚΕΠΑΒΙ ενώ ο κ. Νίκος Γκόλας αντιπρόεδρος του Κέντρου υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα άριστο δείγμα συνεργασίας.
«Δίνει πνοή σε μία τέχνη που μεγαλούργησε στα Γιάννινα και σήμερα διέρχεται κρίση λόγω και των λανθασμένων πολιτικών του κεντρικού κράτους. Μέσω της διαδραστικής αίθουσας παρέχεται η δυνατότητα της προβολής και θεωρούμε την επιτυχία προδιαγεγραμμένη ενώ εκτιμούμε ότι θα είναι καθοριστική και η συμβολή της στην τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής», τόνισε ο κ. Γκόλας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου