Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Συνάντηση είχε  κλιμάκιο της  Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  στο Δημαρχείο Πρέβεζας στις 6 / 12 / 2013  για την δημιουργία Επιτροπής Έλεγχου Αγοράς Αγροτών  ύστερα από προφορικό αίτημά της προς το Δήμο Πρέβεζας .
 Στην συνάντηση παραβρέθηκαν  ο  πρόεδρος  Λεωνίδας Ραβανός και ο Ταμίας Γιάννης Παϊζάνης, εκπρόσωπος από τους καταναλωτές,  παραγωγοί,  ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας  και η γεωτεχνική υπηρεσία του Δήμου.

 Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ν.Α. προσπαθεί να πείσει τον Δήμο να δημιουργηθεί η επιτροπή Ελέγχου,  αφού και στο παρελθόν όταν κάποιοι δεν πίστευαν την θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης αγοράς η Ε.Ν.Α  με έγγραφό της  αλλά και με άλλους φορείς όπως ο Σύλλογος των Γεωπόνων Πρέβεζας  προσπάθησαν να πείσουν τον δήμο για την σημασία που έχει αυτή η Επιτροπή έλεγχου η οποία διασφαλίζει  την λειτουργία της αγοράς.
Μάλιστα, επειδή ακούμε διάφορα, είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε    :
 Η  Αγορά Αγροτών Πρέβεζας  (Farmers Marketδεν ανήκει σε κανέναν  διότι δημιουργήθηκε από  10 θαρραλέους αγρότες  , από τους καταναλωτές που την στηρίζουν  και ιδιαίτερα  από τον αγώνα της Ε.Ν.Α. που μάζεψε υπόγραφες από τους δημότες και συμβάλει  αφιλοκερδώς  μέχρι σήμερα με κύριο στόχο την  προστασία   των καταναλωτών, διαθέτοντας αγροτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές αλλά και την διασφάλιση των συμφερόντων  των μελών της  και των αγροτών γενικότερα όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 του καταστατικού της.  
Πρέπει λοιπόν  να καταλάβουν όλοι ότι είναι Αγορά Αγροτών και μόνο,  γιατί κάποιοι ακόμη δεν το  έχουν  εμπεδώσει .
 Η αγορά αυτή  λειτουργεί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες προτάσεις που έχει ανακοινώσει το ΥΠΑΑΤ  από τον Φεβρουάριο του 2012, έχουν λάβει γνώση όλοι οι εμπλεκομένοι φορείς και συνοπτικά αναφέρουν ότι φορέας  θα είναι ο εκάστοτε  Δήμος η Περιφερειακή ενότητα αντίστοιχα όμως θα εποπτεύεται από μια επιτροπή  έλεγχου (συμβούλιο αγοράς αγροτών ) με:
1)2-3 παραγωγούς από τον κάθε κλάδο
2)Γεωτεχνικό τμήμα του δήμου
3)ΥΠΑΑΤ-ΔΑΟΚ & Γεωπόνοι
4) Σύλλογος γεωπόνων
5) Σύλλογος καταναλωτών.
Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  στην συνάντηση  στο Δημαρχείο τόνισε ότι με το πιλοτικό πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι κατευθυντήριες προτάσεις  τουλάχιστον έστω και τώρα ώστε η συγκεκριμένη αγορά να λειτουργήσει καλύτερα .
Ο πρόεδρος της Ε.Ν.Α.  εξήγησε επίσης  πως λειτουργεί η αγορά αγροτών   και τόνισε την  σχεδόν καθημερινή διαβούλευση που έχει με το ΥΠΑΑΤ   συμμετέχοντας ενεργά  στον σχεδιασμό και την θεσμοθέτηση  της  Αγοράς κάνοντας προτάσεις και  συχνές παρεμβάσεις. Στο θέμα που πρόεκυψε με την Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και την απειλή προστίμων   σε ερώτηση ‑­
του Αντιδημάρχου κυρίου Ευάγγελου Ροπόκη για την στάση της Περιφέρειας   ο πρόεδρος της Ε.Ν.Α. απάντησε ότι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες προτάσεις ο ελεγκτικός  μηχανισμός της συγκεκριμένης αγοράς  θα λειτουργήσει όπως στις Λαϊκές Αγορές και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τις Υπηρεσίες του κράτους αναφέροντας ότι  δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ακόμα  για την συγκεκριμένη αγορά  με αποτέλεσμα όλοι να είναι εκτεθειμένοι.
Προφητική ήταν η   συνάντηση στις 6 / 12 / 2013  που ζήτησε η Ε.Ν.Α. στο Δημαρχείο για την ελεγκτική επιτροπή και το συμβούλιο της αγοράς   γιατί με το  πρόβλημα  που δημιουργήθηκε  το Σάββατο 7/12/2013 με την πώληση αυγών,  από αλλοδαπή κύρια που δεν έχει  άδεια, είμαστε υποχρεωμένοι να σας  ενημερώσουμε ότι   απαγορεύεται αυστηρά η πώληση πτηνοτροφικών προϊόντων (αυγών) στην συγκεκριμένη αγορά βάσει της νομοθεσίας  και προτρέπουμε τους καταναλωτές να αποφεύγουν να αγοράζουν από οποιονδήποτε αγνώστου ταυτότητας  προϊόντα, πόσο μάλλον πτηνοτροφικά που απαγορεύονται και μπορεί να είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.
Μάλιστα στο παρελθόν η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας έκανε επώνυμη καταγγελία για την συγκεκριμένη Κυρία στην Δημοτική Αστυνομία με αποτέλεσμα την κατάσχεση των παρανόμων προϊόντων.
Επίσης η Ε.Ν.Α. είχε αποχωρίσει στο παρελθόν  και από μια συνάντηση  στον Δήμο Πρέβεζας που είχε σχολιαστεί έντονα από τα ΜΜΕ προσπαθώντας να πείσει ότι η αγορά χρειάζεται κανόνες.   Επισημαίνουμε  ότι δεν εποπτεύουμε  την Αγορά αγροτών και είμαστε υπεύθυνοι  μόνο για τα μέλη της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας και δεν θα απολογηθούμε με μεμονωμένους ευκαιριακούς παραγωγούς  αφού η εποπτεία και η καθαριότητα της αγοράς  γίνεται με ευθύνη του Δήμου Πρέβεζας ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου.
Γνωρίζουμε επίσης  ότι  o Δήμος  μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας δεν μπορεί να ελέγξει την Αγορά αγροτών Πρέβεζας  με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί κρούσματα  από επιτηδείους .
 Αυτό που πρέπει να κάνουμε   λοιπόν  έστω και  τώρα  και δεν έχουμε κάνει  σε 1 χρόνο  είναι  να  οργανώσουμε καλύτερα την αγορά  δημιουργώντας την επιτροπή  έλεγχου και το συμβούλιο αγοράς αγροτών, πράγμα που συμφώνησαν όλοι  στην  συνάντηση .
 Εάν συνεχίσει όμως η  Πιλοτική λειτουργία της Αγοράς  Αγροτών  χωρίς κανόνες η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ  της θα αποχωρίσει .Αναμένοντας σύντομα την θεσμοθέτηση  και ύστερα και την συνέντευξη στις 5/12/2013  στα ΜΜΕ του Αναπληρωτή  Υπουργού ΥΠΑΑΤ  Μ. Χαρακόπουλου πιστεύουμε ότι τα προβλήματα  θα λυθούν  σύντομα.
Θα αναφέρουμε  για την Ιστορία επίσης και χωρίς κομματικές σκοπιμότητες  ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κύριος Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κύριος Στράτος  Ιωάννου στηρίζει έμπρακτα  όλη αυτή την Προσπάθεια  της Ε.Ν.Α. από την αρχή εντάσσοντας στο πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ την πρόταση της Ε.Ν.Α. για την Αγορά Αγροτών στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη ¨Νέοι Ορίζοντες¨.
 Αναγνωρίζουμε επίσης, για να είμαστε δίκαιοι και την γενέα  απόφαση άδειας κατάληψης χώρου από τον Δήμο Πρέβεζας που στάθηκε θεμέλιος λίθος στην θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης αγοράς.
 Ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική και σύντομα να έχουμε τα επιθυμητά από όλους μας αποτελέσματα για την πρότυπη αγορά αγροτών.
 Ο στόχος της Ε.Ν.Α. δεν τελειώνει εδώ και προσπαθεί να εντάξει και τους κτηνοτρόφους στην συγκεκριμένη  αγορά   εφ όσον επιτραπεί και  θεσμοθετηθεί.
 Η πορεία της Ε.Ν.Α. μπορεί να είναι μικρή  αλλά έχει αποδείξει ότι είναι από τις ποιο νόμιμες Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ)  Νέων Αγροτών, έχει προσπαθήσει  να αλλάξει  τον  κομματικό αγροτοσυνδικαλισμό  με όλα αυτά που έχει καταφέρει,  χωρίς να εκμεταλλεύεται  την ανάδειξη των μελών της   πολιτικά όπως κάποιους τους συμφέρει να λένε.
Θα  συνεχίζουμε  σταθερά την προσπάθεια αυτή, προασπίζοντας και προωθώντας τους κόπους και τα συμφέροντα των μελών μας και των Αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της Περιοχής.
 Επικοινωνία  6974111252                         
                                            Για την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας
 Ο Πρόεδρος                                       
 ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ι ΡΑΒΑΝΟΣ                              Ο Γραμματέας
                                                                       ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΡΟΥΒΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου