Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

‘Το σόλο του Φίγκαρω’ στο Politheatro



Το Politheatro παρουσιάζει για τρεις μόνο παραστάσεις την Παρασκευή 13, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου και ώρα 9:30μμ το αριστουργηματικό έργο του Γιάννη Σκαρίμπα
‘Το σόλο του Φίγκαρω’ 
με τον διακεκριμένο ‘ρολίστα’ ηθοποιό Γιάννη Θωμά και τον  Κώστα Θεοδώρου να τον συνοδεύει μουσικά με το κοντραμπάσο του επί σκηνής. Οι παραστάσεις θα δοθούν στην αίθουσα 2 του Πολυθεάματος.
Το Σόλο του Φίγκαρω είναι, ενδεχομένως, το πιο πρωτοποριακό και τολμηρό μυθιστόρημα της Γενιάς του Τριάντα και της εποχής του συγγραφέα. Παράλληλα, αποτελεί το πιο σημαντικό έργο της πεζογραφικής παραγωγής του Σκαρίμπα, διότι σε αυτό απαντούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσωπικού του ύφους , στην πιο δραστική τους εκδοχή.
Με κυρίαρχο όπλο τη σάτιρα, ο Σκαρίμπας παρωδεί τον υπερρεαλισμό και παράλληλα στρέφεται εναντίον του παραδοσιακού μυθιστορήματος , φτάνοντας σε μια ακραία γραφή. Με τη σύνθετη αφηγηματική του τεχνική και τον αναρχικό του λόγο, με τη στρυφνή του σύνταξη και την κατακερματισμένη του στίξη ανατρέπει κάθε κανόνα αποδεικνύοντας την ανεπάρκεια της γλώσσας να εκφράσει την πραγματικότητα 
Η δραματουργική επεξεργασία του κειμένου από τον αείμνηστο Δημήτρη Κωστή σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόγκου αφήνουν πίσω τους το φιλολογικό επίπεδο και δίνουν στο έργο μια έντονη θεατρική δράση.
Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Κωστής
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόγκος
Σολίστ: Γιάννης Θωμάς
Μουσική (επί σκηνής): Κώστας Θεοδώρου
Γιάννης Θωμάς
Από το Θέατρο Τέχνης στα Γιάννινα με τον Ο.Η.Θ. το Θ.Ε.Η. και το ΔΗ.ΠΕ ΘΕ.Ι. ως Επιθεωρητής στο ομώνυμο έργο του Γκόγκολ, τον Δήμαρχο στον «εχθρό του λαού» του Ίψεν. Ερμήνευσε στην Πρόβα του Γ. Αρμένη τον Παρασκευά, τον τρελό του χωριού. Στο Πολυθέαμα σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόγκου ερμήνευσε τον πατέρα στο έργο του Μπουρντόν «τα τελευταία φεγγάρια». Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στα έργα: Τρισεύγενη του Παλαμά (Νικαρος), Μάνα κουράγιο του Μπρέχτ (Καλόγερος). Εμφανίστηκε στην Επίδαυρο με: Τρωάδες (Ποσειδώνας), Λυσιστράτη, Οιδίποδα επί Κολωνώ (Ξένος), Ηλέκτρα (Γεωργός), Ορέστη, Επτά επί Θήβας, Ιππής, Εκκλησιάζουσες, Πρόσφατη εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Ασκητική του Καζαντζάκη και το Υπόγειο του Ντοστογιέφσκι..
Κώστας Θεοδώρου
Κατάγεται από την περιοχή της Έδεσσας. Μια κιθάρα στα δεκαπέντε γίνεται αφορμή να αφήσει σχολείο και σπίτι. Κατόπιν  στη Σαλονίκη ανακαλύπτει το κοντραμπάσο και για αρκετά χρόνια  ταξιδεύει στο εξωτερικό παίζοντας μουσική στον δρόμο. Παράλληλα προσεγγίζει αρκετά όργανα (κρουστά, πνευστά και έγχορδα) από διάφορα μέρη του κόσμου. Έγραψε μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Εχει ιδρύσει και γράψει μουσική για πολλά διαφορετικά σύνολα με τα οποία παρουσιάζει έργα του εντός και εκτός συνόρων. Δεν έχει σπουδάσει σε ωδεία κλπ.
Επιλεγμένη δισκογραφία:
Νώε  (Ano Kato 1987), Νόστος  (Λύρα 1999), Ηχοτοπία (FM 2003),
Sumiglia (ECM 2005), Songs of an other (ECM 2008), Rousilvo (zen einai 2010)
Οι παραστάσεις  θα δοθούν την Παρασκευή 13, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου και ώρα 9:30μμ στην αίθουσα 2 του ΠΟΛΥΘΕΑΜΑΤΟΣ
Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ και 5 ευρώ για φοιτητές και ανέργους
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλ. 2651003492 – 6955416236


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου