Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Η αιθαλομίχλη «πνίγει» την κυβέρνηση και η εξοντωτική φορολογία στα καύσιμα «καίει» τους πολίτες - Εκτός πραγματικότητας η κυβερνητική πολιτική



Η χριστουγεννιάτικη έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης που «πνίγει» για άλλη μια χρονιά τα αστικά κέντρα δεν έφερε «δώρα».

Οι τρεις υπουργοί, αν και αναγνώρισαν την ύπαρξη του προβλήματος, έσπευσαν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα του (ο κ.Γεωργιάδης ανέφερε πως τα πνευμονολογικά περιστατικά κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα), υπογραμμίζοντας πως η λύση δεν είναι η μείωση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης και πως τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση (επίδομα θέρμανσης, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στα ενταγμένα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ νοικοκυριά τις ημέρες με αιθαλομίχλη) είναι αρκετά.
Όπως είπε ο υπ.Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, τυχόν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης θα άνοιγε «παράθυρο» στο λαθρεμπόριο καυσίμων ενώ επί της ουσίας θα επιδοτούσε τους πάντες, ακόμα και αυτούς που θέλουν να θερμάνουν τις πισίνες τους.
Αφού χαρακτήρισε το μέτρο εξαιρετικά επιτυχημένο μια και υπολογίζεται ότι καταπολεμήθηκε το λαθρεμπόριο στα καύσιμα στο 15% των συνολικών ποσοτήτων του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ.Στουρνάρας απέδωσε την υστέρηση των εσόδων στον «καλό μας τον καιρό» το 2013.
Όπως είπε, η υστέρηση στα έσοδα από την φορολογία στα καύσιμα (ΕΦΚ και ΦΠΑ) ανέρχεται στα 353 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 5% σε σύγκριση με το στόχο του προϋπολογισμού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ερμηνεία του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση κατά 70% της κατανάλωσης πετρελαίου την περίοδο 2012-2013.
Συγκεκριμένα, η μείωση αυτή, κατά το ΥΠΟΙΚ, οφείλεται κατά 32% στην αποθεματοποίηση και καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, κατά 23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες, κατά 11,5% στην αύξηση της τιμής με την εξίσωση των φόρων και κατά 3,4% στην ύφεση.
Οι παραδοχές αυτές δεν πείθουν την κοινωνία, μεγάλο μέρος της οποίας έχει αναγκαστεί να καίει ότι βρίσκει μπροστά της για να ζεσταθεί.
Δεν πείθουν τον έναν στους τρεις Έλληνες (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) που δηλώνει ότι δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να έχει μια ικανοποιητική θέρμανση.
Δεν πείθει ακόμα και το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής δύναμης της ΝΔ αλλά και τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος πρόσφατα υποστήριξε πως το οικονομικό επιτελείο δεν χειρίστηκε σωστά την εν λόγω υπόθεση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Είναι προφανές πως ο κ.Στουρνάρας δεν καθορίζει μόνος του την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ούτε λαμβάνει μόνος του τις αποφάσεις για το εάν θα μειωθεί ή όχι η φορολογία στα καύσιμα.
Άλλωστε το πρόβλημα δεν είναι το πρόσωπο αλλά η πολιτική.
Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, έγινε αντιληπτό ότι η αύξηση των φόρων οφείλεται στη διαχρονική αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο καυσίμων και ότι αυτή η επιλογή ήταν η πιο εύκολη λύση.
Η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων δεν είναι μια απλή υπόθεση και είναι φανερό στον καθένα ότι πίσω από αυτό το μείζον ζήτημα διακυβεύονται πολλά συμφέροντα.
Αλλά ένα εύλογο ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση δε λαμβάνει υπόψη της το παράδειγμα των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ε.Ε, τα οποία έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, χωρίς να εξισώσουν τους δύο φόρους και να αναγκάσουν τους πολίτες τους σε μια εξοντωτική φορολογία.
Σκοπός της εκάστοτε κυβέρνησης και της πολιτικής της είναι να προστατεύει όσο το δυνατόν τους πολίτες της και να καταπολεμά κάθε φαινόμενο ή πρακτική που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και όχι να επιβαρύνει κάθε φορά τους «συνήθεις ύποπτους» για τις δικές της αδυναμίες και κωλυσιεργίες.
Έως τη στιγμή εκείνη που οι κυβερνώντες θα καταφέρουν να «επανασυνδεθούν» με την πραγματικότητα, να εγκαταλείψουν τη λογική του λαϊκισμού και να εντάξουν στην πολιτική τους το συμφέρον των πολιτών της, η κοινωνία δεν έχει άλλα περιθώρια παρά να προσδοκά στον «καλό καιρό» για την επιβίωση της με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για το πολιτικό σύστημα και τους εκφραστές του.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου