Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ιδρύθηκε Νέα Δημοτική Κίνηση στο Ζαγόρι: "Το Κοινόν των Ζαγορισίων" - Η Ιδρυτική Διακήρυξη

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013, συγκροτήθηκε νέα Δημοτική Κίνηση με την επωνυμία «Το Κοινόν των Ζαγορισίων» με ιδρυτική ανοιχτή γενική συνέλευση που έλαβε χώρα στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου. Εγκρίθηκε το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης και ορίστηκαν ανοικτές ομάδες εργασίας προκειμένου να επεξεργαστούν ειδικότερες θέσεις που αφορούν:
·        Την Παραγωγική Ανασυγκρότηση (υπο-ομάδες για τον Τουρισμό, την Κτηνοτροφία, Αγροτική Παραγωγή, Δασοπονία και Ενέργεια), με υπεύθυνο τον Γιάννη Καραγιάννη
·        Την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου, Υγεία, Κοινωνική Αλληλεγγύη και Πρόνοια, με υπεύθυνο τον Χρόνη Δρούγια
·        την Εκπαίδευση και τις Συγκοινωνίες, με υπεύθυνο το Νίκο Κωστόπουλο
·        τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά, με υπεύθυνο τον Κώστα Ζήση
·        την Εσωτερική Λειτουργία της Παράταξης και του Δήμου, με υπεύθυνο το Βασίλη Ντάφη.

Οι ομάδες είναι ανοικτές για όποιον ενδιαφέρεται να συνδιαμορφώσει την πολιτική της Κίνησης.
Επίσης εκλέχθηκε νέα συντονιστική γραμματεία της Κίνησης και ορίστηκε νέα γενική συνέλευση για τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και θα εγκριθεί το πρόγραμμα και θα εκλεγούν ο υποψήφιος δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Η Συντονιστική Γραμματεία
Γιούλη Βαρζώκα, Χημικός Μηχανικός
Βασίλης Δαλκαβούκης, Επίκ. Καθηγητής Δημοκρίτειου Παν. Θράκης
Χρόνης Δρούγιας, Ορθοπαιδικός-Αθλίατρος
Κώστας Ζήσης, Φωτογράφος
Γεωργία Κυριακάκου, Δρ. Χημικός, τ. Καθηγήτρια Παν. Ιωαννίνων
Γιώργος Καραγιάννης, Ελεύθερος Επαγγελματίας-Πληροφορική
Ιωάννης Καραγιάννης, Οικονομολόγος
Κώστας Λούκας, Δασολόγος-Γεωπόνος
Βασίλης Ντάφης, Δάσκαλος
Βασίλης Παπαρούνας, Επιχειρηματίας
Αλέξης Παπαχρήστος, Οικονομολόγος
Σωτήρης Σπυριδάκης, Μαθηματικός
Καλλιόπη Στάρα, Δρ. Λαογραφίας-MSc Οικολογίας
Ναπολέων Χήρας, Γεωλόγος-Μελισσοκόμος
Διακήρυξη της δημοτικής κίνησης «Το Κοινόν των Ζαγορισίων»

Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στους ορεινούς οικισμούς της χώρας μας, ειδικά από τη δεκαετία του 1950 και μέχρι σήμερα, και πρόσφατα η εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών, οδήγησαν την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση σε απαξίωση, πολιτικό και λειτουργικό αδιέξοδο και σε οικονομικό μαρασμό.
Η μεταφορά 240 και πλέον αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, η απαγόρευση των προσλήψεων, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό, οι περικοπές που φτάνουν το 60% των θεσμοθετημένων πόρων, ενώ μια νέα μείωση της τάξης του 29% βρίσκεται προ των πυλών οδηγούν την Τ.Α. σε οικονομική ασφυξία. Παράλληλα, το σχέδιο απόλυσης εργαζομένων του δημόσιου τομέα εφαρμόζεται ήδη στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι όποιες υπηρεσίες κοινωνικής προσφοράς της αυτοδιοίκησης συρρικνώνονται ή καταργούνται. Η αντισυνταγματική κατάλυση της σχετικής αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιβάλλεται με το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Αποτέλεσμα της εφαρμογής της είναι να μετατρέπεται η Τ.Α. σε συμπληρωματικό εξάρτημα του κρατικού μηχανισμού, με ελέγχους σκοπιμότητας, και οι αιρετοί σε διακοσμητικά όργανα. Ταυτόχρονα, η υποβάθμιση αυτή συνοδεύεται από τη δραστηριοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που κρίνοντας από τις πρακτικές τους σε άλλες περιοχές, προοιωνίζει ανάλογα αρνητικά αποτελέσματα τόσο για το περιβάλλον όσο και για  το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την ποιότητα ζωής μας.
Απέναντι σ’ αυτές τις προκλήσεις η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες.
Ειδικότερα για το Δήμο Ζαγορίου, η διαχείριση της κατάστασης από τις μέχρι τώρα δημοτικές αρχές, υπήρξε αναχρονιστική, κοντόφθαλμη, εξαρτημένη και επικίνδυνη.
·        Διακατέχεται από επαρχιωτισμό και αγοραία αντίληψη των πραγμάτων χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Για παράδειγμα, στο ζήτημα του τουρισμού, ο Δήμος Ζαγορίου παρουσιάζεται σε άλλα του τμήματα παραδομένος σε μια υπέρμετρη και ασχεδίαστη τουριστική ανάπτυξη και σε άλλα εμφανίζει εικόνα ερήμωσης.
·        Αδιαφορεί εντελώς για την άσκηση μιας σχεδιασμένης κοινωνικής πολιτικής απέναντι στους δημότες. Αντίθετα, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη περίπτωση των λογαριασμών του νερού, εφαρμόζει ακραία και αυθαίρετη φοροεισπρακτική πολιτική και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.
·        Αδυνατεί  να αναλάβει οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία που θα μπορούσε να προσφέρει εργασιακή διέξοδο στους κατοίκους, χωρίς κοινωνικές και δημοτικές επιχειρήσεις και χωρίς να αξιοποιεί τον πλούτο του τόπου αλλά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης, δεν έχει αναληφθεί κανένας ρόλος συντονισμού και διευκόλυνσης προσπαθειών αυτο-οργάνωσης των δημοτών για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης.
·        Φέρει βαρύτατη ευθύνη για την ευρείας κλίμακας υποβάθμιση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Ζαγορίου που συντελέστηκε τα τελευταία, κυρίως, χρόνια είτε με δικές της παρεμβάσεις και πρακτικές είτε με την ανοχή της.
·        Δεν ασκεί κανενός είδους πολιτιστική πολιτική που να αξιοποιεί το καλλιτεχνικό, επιστημονικό και ευρύτερα δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό του Ζαγορίου. Αντ’ αυτού περιορίζεται σε εκδηλώσεις κατανάλωσης πολιτισμού αμφίβολης ποιότητας. Οι όποιες εξαιρέσεις οφείλονται στις δημιουργικές πρωτοβουλίες πολιτιστικών συλλόγων και ιδιωτών.
·        Διαχειρίζεται τη δημοτική αρχή με προσωποπαγή και συγκεντρωτικό τρόπο χωρίς ίχνος συμμετοχικών διαδικασιών και λογοδοσίας.
Τα παραπάνω είναι ορισμένα και μόνο δείγματα της ανεπάρκειας της δημοτικής αρχής απέναντι στις δυνατότητες που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν για να απαντήσουν με πολιτικό τρόπο στις πολιτικο-οικονομικές προκλήσεις των ημερών μας.
Καλούμε τους Ζαγορίσιους να συγκροτήσουμε από κοινού ένα πόλο ενεργών πολιτών που δεσμεύονται:
·        να διαχειριστούν τη διοίκηση του Δήμου με Δημοκρατία και Διαφάνεια, σε συνεχή συνεργασία με τους πολίτες και με την διαρκή ενεργοποίησή τους με τακτικές συνελεύσεις, δημοψηφίσματα για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν το δήμο μας και λογοδοσία για τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.
·        να σχεδιάσουν την παραγωγική ανασυγκρότηση με ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ζαγορίου, με βάση τις αρχές της αειφορικής χρήσης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων και της συνετής χρήσης των μη ανανεώσιμων και στόχους α) την ενίσχυση της εκτατικής κτηνοτροφίας,  β) τον επανασχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος και τη σύνδεσή του με τη γαστρονομία της περιοχής και γ) τη δημιουργία και στήριξη μεταποιητικών δραστηριοτήτων της πρωτογενούς παραγωγής και των παραδοσιακών προϊόντων με μορφές κοινωνικής οικονομίας.
·        να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να καλλιεργηθεί το πνεύμα της αυτοδιαχείρισης και της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων, σαν αντίδοτο της φτωχοποίησης που υφιστάμεθα αλλά και της χρόνιας, έντονης εξατομίκευσης που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια συλλογικότητας.
·        Ο στόχος της ανασυγκρότησης αυτής μπορεί να επιτευχθεί αν η τουριστική δραστηριότητα συνδεθεί με την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή. Επιπλέον θα πρέπει ο Δήμος να στηρίξει τους δασικούς συνεταιρισμούς και να διευρύνει τις προϋποθέσεις για την άσκηση και την επιχειρηματική βιωσιμότητα της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, με συντήρηση και βελτίωση των υποδομών και με πολιτικές συλλογικής διαχείρισης και προώθησης των προϊόντων.
·        να διεκδικήσουν κάθε μορφής τοπικούς πόρους, είτε αυτοί αφορούν τα κληροδοτήματα, ενεργά και μη, είτε τις πολεμικές αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των καμένων από τις ναζιστικές δυνάμεις χωριών μας.
·        να συστρατευθούν με όλους εκείνους τους ΟΤΑ στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς που μπορούν να συνταχθούν μαζί μας σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και την επίτευξη κοινών στόχων.
·        να αναδείξουν και να προστατεύσουν την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Οι πολεοδομικές παρεμβάσεις που υποβάθμισαν το Ζαγόρι μας θα πρέπει να αποτιμηθούν και να χρησιμεύσουν σαν ένα παράδειγμα προς αποφυγή για το μέλλον.
·        να ενισχύσουν την τουριστική οικονομία με βελτίωση των υποδομών και του τουριστικού προϊόντος, με στήριξη και επιμόρφωση των απασχολουμένων στον τουριστικό τομέα και με συνεχείς δράσεις στοχευμένης προβολής του Ζαγορίου σαν τουριστικού προορισμού με κάθε πρόσφορο μέσο.
·        Να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα με προσέλκυση νέων στην περιοχή, και κυρίως αγροτών, με προτεραιότητα στους εκ καταγωγής Ζαγορίσιους, με πολιτικές διευκόλυνσης σε ζητήματα στέγης, καλλιεργήσιμης γης και γενικότερα πόρων.
·        Να μεριμνήσουν για την άμεση αναβάθμιση των δομών Υγείας και Περίθαλψης στον τόπο μας, με την επαναλειτουργία των αγροτικών ιατρείων και την μόνιμη παρουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Ζαγόρι. Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για την ενημέρωση των κατοίκων σε θέματα ποιότητας ζωής, υγείας και προληπτικής ιατρικής.
·        να αναλάβουν δράση ώστε να λειτουργήσουν άμεσα τα δημοτικά σχολεία σε κομβικά χωριά της περιοχής μας καθώς και τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης στο Τσεπέλοβο που με ευθύνη και της προηγούμενης δημοτικής αρχής διέκοψαν τη λειτουργία τους.
·        να αναδείξουν την πλούσια τοπική παράδοση και να καλλιεργήσουν και να ενισχύσουν τη ντόπια καλλιτεχνική δραστηριότητα.
·        να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις στις βάρβαρες πολιτικές, τους υψηλούς φόρους και τους ενδεχόμενους πλειστηριασμούς ιδιοκτησιών.
·        να δεσμευθούν για το δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, υγείας, νερού, αποχέτευσης, δημοτικών έργων, ενέργειας, κοινωνικών δομών και εκπαίδευσης.
·        να χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία των προϊόντων προέλευσης της περιοχής (Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. και Παραδοσιακών).

Απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη του δήμου μας που επιθυμεί να αγωνιστεί μαζί μας με σκοπό η Αυτοδιοίκηση να αποτελεί μια πραγματικά αποκεντρωμένη εξουσία με τη συμμετοχή των πολιτών, να γίνει ο Δήμος μας βασικός φορέας του κοινωνικού κράτους και να συμβάλει στην παραγωγική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση των χωριών μας.

Η Συντονιστική Γραμματεία
Γιούλη Βαρζώκα, Χημικός Μηχανικός
Βασίλης Δαλκαβούκης, Επίκ. Καθηγητής Δημοκρίτειου Παν. Θράκης
Χρόνης Δρούγιας, Ορθοπαιδικός-Αθλίατρος
Κώστας Ζήσης, Φωτογράφος
Γεωργία Κυριακάκου, Δρ. Χημικός, τ. Καθηγήτρια Παν. Ιωαννίνων
Γιώργος Καραγιάννης, Ελεύθερος Επαγγελματίας-Πληροφορική
Ιωάννης Καραγιάννης, Οικονομολόγος
Κώστας Λούκας, Δασολόγος-Γεωπόνος
Βασίλης Ντάφης, Δάσκαλος
Βασίλης Παπαρούνας, Επιχειρηματίας
Αλέξης Παπαχρήστος, Οικονομολόγος
Σωτήρης Σπυριδάκης, Μαθηματικός
Καλλιόπη Στάρα, Δρ. Λαογραφίας-MSc Οικολογίας
Ναπολέων Χήρας, Γεωλόγος-Μελισσοκόμος







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου