Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Για την ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή των δικτύων ενέργειας του ΑΔΜΗΕ

Καμία κοινοτική οδηγία ή ακόμη και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας δεν επιβάλλει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την απώλεια της πλειοψηφίας του δημοσίου, άρα και της δυνατότητας από μέρους του για τον προγραμματισμό και τον ελέγχο στα θέματα της διαχείρισης των δικτύων ενέργειας.   
Η χώρα, με το Σχέδιο Νόμου που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια, θα χάσει το δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, τα οποία είναι μείζονος στρατηγικής σημασίας και ταυτίζονται με την εθνική της κυριαρχία.

Στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε., οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς είναι κρατικές εταιρείες. Μόνο στις αδύναμες χώρες του Νότου, όπου επιβάλλονται οι πολιτικές άκρατης λιτότητας και εσπευσμένων ιδιωτικοποιήσεων, τα δίκτυα ιδιωτικοποιούνται. Αλλά και εκεί οι αντίστοιχες κυβερνήσεις φαίνεται να αντιλαμβάνονται τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται η ιδιωτικοποίηση των δικτύων, γι’ αυτό και στην Ιρλανδία, η Κυβέρνηση ακύρωσε την πώλησή τους, παρά τις μνημονιακές πιέσεις.
Η επιλογή αυτή της ελληνικής Κυβέρνησης γίνεται κατά παράβαση των προγραμματικών της δεσμεύσεων και ιδιαίτερα της προγραμματικής συμφωνίας της τρικομματικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία τα δίκτυα της χώρας παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο και κτήση.
Η Κυβέρνηση τελικά προχώρησε πολλά βήματα μπροστά από τις απαιτήσεις της τρόικα και με την πώληση του ΑΔΜΗΕ υιοθετεί μία παράλογη και επισφαλή για τη χώρα επιλογή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου