Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τα έτσουζαν. Με μπύρα...



Το ότι οι αρχαίοι κάτοικοι της Αιγύπτου παρασκεύαζαν ένα ποτό που μοιάζει με την δική μας μπύρα, είναι λίγο - πολύ γνωστό. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως τα νέα ανασκαφικά ευρήματα έφεραν στο φως έναν τάφο στον οποίον είναι θαμμένος ένας από τους παρασκευαστές της περίφημης αιγυπτιακής μπύρας, όπως φαίνεται από τις θαυμάσιες τοιχογραφίες.

Όπως λένε οι επιγραφές, “έφτιαχνε μπύρα για νεκρούς και ζωντανούς” ενώ ήταν υπεύθυνος για έναν χώρο αποθήκευσής της.
Ο τάφος εντοπίστηκε από Ιάπωνες αρχαιολόγους στην περιοχή του Λούξορ και χρονολογείται από το 3.000 π.Χ.. Τον ανακάλυψαν τυχαία καθώς το δικό τους έργο περιοριζόταν στην ανασκαφή ενός τάφου, που ανήκε σε αξιωματούχο του φαραό Αμενχοτέπ (Δεν τον ξέρετε; Είναι ο παππούς του διάσημου Τουταγχαμών).
Οι Αιγυπτιακές αρχές ενθουσιάστηκαν με το εύρημα καθώς έχει φέρει μεγάλη δημοσιότητα σε μια περίοδο όπου η χώρα περνά μεγάλη πολιτική αναστάτωση. Ανακοίνωσαν μάλιστα ότι τόσο αυτός ο τάφος όσο και άλλα σπουδαία ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες θα φρουρούνται από ειδικές δυνάμεις.
Η πολιτική ανωμαλία στην Αίγυπτο έχει επηρεάσει πολύ την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς έχουν γίνει βανδαλισμοί και αρπαγές από μουσεία ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις λαθρανασκαφών.
Πάντως οι φωτογραφίες από τον τάφο,όπου οι φιγούρες τα τσούζουν με τα ποτήρια στο χέρι έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.
Πηγή:mews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου