Κι όμως, ζήτημα ωρών θα είναι στο σύντομο μέλλον η διάγνωση του καρκίνου, καθώς και η αναγνώριση του είδους που έχει κάθε ασθενής, ώστε να ξεκινάει αμέσως την κατάλληλη θεραπεία. Αυτό τουλάχιστον, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες, που στηρίζονται στην ανακάλυψη μιας νέας εξέτασης.
Η εξέταση αυτή θα εξαλείψει την ανάγκη αποστολής δειγμάτων ιστού σε εργαστήρια, μειώνοντας έτσι το χρόνο αναμονής του ασθενή για τα αποτελέσματα. Πρόκειται για ένα είδος απεικόνισης με φασματομετρία μάζας (Mass Spectrometry Imaging - MSI), που στην ουσία επιτρέπει στους ειδικούς να συγκρίνουν ιστικά δείγματα ασθενών με στοιχεία αποθηκευμένα σε έναν υπολογιστή, ο οποίος μπορεί να «αντιληφθεί» τη μη φυσιολογική χημεία των ιστών.
Με απλά λόγια, μία ακτίνα σαρώνει την επιφάνεια του δείγματος, τη μετατρέπει σε ψηφιακή εικόνα, την οποία στη συνέχεια ο υπολογιστής αναλύει και συγκρίνει με τα αποθηκευμένα δείγματα.
Η διαφορά της συγκεκριμένης μεθόδου με αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι ότι δεν βασίζεται στην δομή των ιστικών δειγμάτων, αλλά στη χημική τους σύσταση. Επιπλέον, βασίζεται σε αριθμητικά δεδομένα και όχι στο μάτι του ειδικού. Οι ερευνητές ελπίζουν να καταφέρουν να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία της επόμενης γενιάς ιστολογικών εξετάσεων, η οποία θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη.
Όπως, μάλιστα, δήλωσε και ο επικεφαλής του Τμήματος Χειρουργικής & Καρκίνου του Imperial College του Λονδίνου, καθηγητής Jeremy Nicholson, «από τα τέλη του 19 ου αιώνα έως σήμερα, είναι σχετικά λίγες οι μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στον τρόπο που εξετάζουμε παθολογοανατομικά τους ιστούς».
Πηγή: vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου