Νέος τρόπος αξιολόγησης έρχεται για τους υπαλλήλους του Δημοσίου με το «άριστα» να αποτελεί παρελθόν αφού πλέον εισάγεται η ποσόστωση στις βαθμολογήσεις. Με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου που είναι μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας εκτός ότι πλέον η αξιολόγηση των εργαζομένων θα είναι πιο σκληρή, ανοίγει και ο δρόμος για απολύσεις.
Συγκεκριμένα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εμφανίσουν χαμηλή βαθμολογία θα κινδυνέυουν με κινητικότητα ή ακόμα και με έξοδο από το Δημόσιο.
Οπως γράφει και το ΕΘΝΟΣ στο εξής οι αξιολογητές εκτός από τις επιδόσεις και την επίτευξη των στόχων που θα λαμβάνουν υπόψη στην αξιολόγησή τους, ως κριτήριο, θα λαμβάνουν και το πόσοι μπορούν να αριστεύουν σε κάθε φορέα. Ουσιαστικά μέσω των νέων ρυθμίσεων θα υπάρξουν συγκεκριμένες ποσοστώσεις για τις αντίστοιχες κλίμακες βαθμολόγησης, στις οποίες και θα τοποθετούνται οι υπάλληλοι κατόπιν της αξιολόγησής τους.
Τι αλλάζει με τους προϊσταμένους
Μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο όμως αποτελεί και το θέμα της επιλογής των προϊσταμένων στο Δημόσιο. Η σχετική ρύθμιση, βασική φιλοσοφία της οποίας θα είναι να μπουν σε πρώτο πλάνο τα προσόντα, έναντι της ιεραρχίας αποφασίστηκε τελικώς να έρθει στη Βουλή με χωριστό νομοσχέδιο.
Με αυτή, θα ενισχύονται δηλαδή τα κριτήρια που αφορούν τα τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.ά.) των υποψηφίων γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, με στόχο να έχουν πλεονέκτημα οι νεότεροι προσοντούχοι υπάλληλοι έναντι των στελεχών που διαθέτουν κυρίως εμπειρία.
Συνέντευξη στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών
Στις προβλέψεις που μελετώνται συμπεριλαμβάνεται και η διεξαγωγή ειδικής συνέντευξης στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα η συνέντευξη αναμένεται να είναι ανοιχτή στους συνυποψηφίους, να μαγνητοφωνείται και να πραγματοποιείται από επιτροπές ανώτατων στελεχών που θα έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό.
Πηγή:iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου