Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή της Όασης

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή ημέρα, καθώς οι περιπέτειες για την Όαση έλαβαν τέλος και η αντίστροφη μέτρηση άρχισε.
Από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας υπογράφηκε η σύμβαση για την αποκατάσταση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους.
Έτσι αποκαθίσταται οριστικά ένα κτίριο- σημείο αναφοράς για τα Γιάννινα αλλά κι ένα κομμάτι από την ιστορική μνήμη της πόλης.

Η σημερινή δημοτική αρχή είχε θέσει την αποκατάσταση της Όασης ως μία από τις βασικές της προτεραιότητες. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν μεθοδικά οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και η διοίκηση της ΔΗΑΝΕΤΑΙ.
Η μελέτη που εκπονήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου κι εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων προβλέπει βήμα- βήμα την αποκατάσταση του κτιρίου που σχεδίασε ο Άρης Κωνσταντινίδης και την λειτουργία του ως καφενείο- εστιατόριο.
Χρειάστηκε πράγματι μία μεγάλη κι επίπονη προσπάθεια για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, η οποία έγινε εφικτή χάρη στη συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.
Η δημοπράτηση έγινε σχεδόν αμέσως μετά την ένταξη, όμως ακολούθησε ένα πλήθος ενστάσεων, γεγονός στο οποίο οφείλεται η καθυστέρηση για την υπογραφή της σύμβασης.
Το 2014 όμως ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για το Δήμο Ιωαννιτών…
«Έφτασε η μεγάλη μέρα. Η μέρα που υπογράφουμε τη σύμβαση για την αποκατάσταση του ιστορικού χώρου της Όασης. Έγινε μεγάλος αγώνας καθώς παραλάβαμε ένα κτίριο-ερείπιο και με μεγάλες οφειλές από τους μισθωτές του. Οι τεχνικές μας υπηρεσίες ολοκλήρωσαν μία πολύ αξιόλογη μελέτη και το κτίριο θα ανακτήσει τη μορφή όπως προέβλεπαν τα σχέδια του Άρη Κωνσταντινίδη.
Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι θα εκτελεστεί ένα πολύ ωραίο έργο και θα διασωθεί ένα κτίριο που κοσμούσε τα Γιάννινα. Έτσι μία εκκρεμότητα χρόνων κλείνει», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και έκανε γνωστό πως πολύ σύντομα θα κατατεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το πλαίσιο λειτουργίας της Όασης.
«Η Όαση, έργο σημαντικό και δεμένο με την ιστορική μνήμη της πόλης, θα ξαναζωντανέψει. Σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί και θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι. Από την πλευρά μας θα καταθέσουμε σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο το πλαίσιο λειτουργίας. Η ανερμάτιστη πολιτική της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής μας δίδαξε πολλά και μπορούμε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος», υπογράμμισε ο κ. Παπαδιώτης.
Φανερά συγκινημένος ήταν ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς καταθέτοντας την ιδιαίτερη αγάπη του για το συγκεκριμένο κτίριο, καθώς κατασκευαστής υπήρξε ο πατέρας του.
«Το έργο της Όασης, εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό που περιλαμβάνει την ανάπλαση του Πάρκου στο παλιό δημαρχείο, την ανάπλαση στα Λιθαρίτσια, τα έργα των πεζοδρομήσεων… Πολλά από τα έργα αυτά είναι ενταγμένα κι εκτελούνται και τα υπόλοιπα τα προετοιμάζουμε για τη νέα προγραμματική περίοδο», υπογράμμισε ο κ. Μασσαλάς.
Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας «Περίγραμμα» Γιώργος Μπούρης έκανε ειδική μνεία στην τεράστια προσπάθεια που έγινε από το Δήμο Ιωαννιτών για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών και δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει το έργο νωρίτερα από το χρόνο που προβλέπει η σύμβαση, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των δώδεκα μηνών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου