Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΕΣΥ: Καταδικάζει το «μαύρο» στην ΕΡΑ Ιωαννίνων

Η ΠΟΕΣΥ καταδίκασε την κυβέρνηση για το «μαύρο» που επέβαλε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην περιφέρεια, και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, αποστερώντας από τον κόσμο την ελεύθερη ενημέρωση, ζητώντας την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «η κυβέρνηση, ενοχλημένη από την ελεύθερη, ποιοτική και δεοντολογική δημοσιογραφική δουλειά των αγωνιζομένων εργαζομένων της ΕΡΤ, από τους δημόσιους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και μετά το «φιάσκο» της Δημόσιας Τηλεόρασης, κατέβασε και τον τελευταίο πομπό του δημόσιου ραδιοσταθμού των Ιωαννίνων, αποστερώντας την Ήπειρο από την ελεύθερη
 ενημέρωση». Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών αξίωσε από την κυβέρνηση να ανεβάσει αμέσως τους πομπούς που κατέβασε στα Ιωάννινα και να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλους τους εργαζόμενους.
Η Ομοσπονδία τόνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμα από την κυβέρνηση καμία απάντηση στην πρότασή της για διαβούλευση, με στόχο τον εξορθολογισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, για εγγυημένη ελεύθερη, αντικειμενική, πλουραλιστική και δεοντολογική ενημέρωση. Η ΠΟΕΣΥ τάσσεται στο πλευρό των αγωνιζομένων εργαζομένων της
ΕΡΤ, με προπύργιο τώρα την ΕΡΤ3, και όλων των περιφερειακών δημόσιων ραδιοσταθμών, που συνεχίζουν με αυτοθυσία και εθελοντικά τη δημοσιογραφική αποστολή τους, αποσπώντας εγκώμια θαυμασμού από όλο τον κόσμο και τις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις.



 Καταγγελία της ΕΣΗΕΠΗΝ για το κλείσιμο της ΕΡΑ Ιωαννίνων

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την κυβερνητική απόφαση να κατεβάσει και τον τελευταίο πομπό της ΕΡΑ Ιωαννίνων. Σαν τους κλέφτες κυριολεκτικά οι κυβερνητικοί υπάλληλοι, παραμονή
Πρωτοχρονιάς, αποστέρησαν από τους ακροατές τη φωνή ενός σταθμού που λειτουργούσε ανελλιπώς εδώ και 65 χρόνια. Αναμένουμε τις αντιδράσεις τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας που έχουν ταχθεί κατά της φίμωσης του σταθμού και των εργαζομένων του. Καλούμε την κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα σε καθεστώς λειτουργίας την ΕΡΑ Ιωαννίνων με δεδομένο μάλιστα ότι για το κλείσιμο της ΕΡΤ/ ΕΡΑ εκκρεμούν αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
...από την εφημερίδα "Ηπειρωτικός Αγών"...

Πρωτοχρονιάτικη «σιωπή» στην ΕΡΑ Ιωαννίνων



Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, λίγες ώρες πριν αλλάξει ο χρόνος, διάλεξε η ΔΤ να κλείσει τον τελευταίο πομπό που εξέπεμπε το σήμα της ΕΡΑ Ιωαννίνων, στους Λιγκιάδες. Οι απολυμένοι είχαν προειδοποιήσει προ ημερών ότι επίκειται κλείσιμο του σήματος και είχαν καταγγείλει ότι «κομματικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας υιοθέτησαν τα ελάχιστα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου και, όπως φαίνεται, απαίτησαν την επιβολή μιας ακόμα αντιδημοκρατικής και κατασταλτικής ενέργειας».

Τελικά, το 2013 έμελλε να πάρει μαζί του οριστικά τη φωνή του ραδιοσταθμού που εξέπεμψε για δεκαετίες ολόκληρες. Σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ θα επιμείνουν «στη διεκδίκηση του αυτονόητου: Μιας πατρίδας, ελεύθερης, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας για όλους τους πολίτες». Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, συνεδριάζουν σε συνέλευση στα γραφεία του σταθμού στην οδό Παπαδοπούλου και το άμεσο σχέδιο λέει ότι θα συνεχίσουν να εκπέμπουν μέσω διαδικτύου, στο ertopen.gr.

Στο μεταξύ, το «σιωπητήριο» που επιβλήθηκε στην ΕΡΑ έχει κινητοποιήσει και τους υπόλοιπους απολυμένους της ΕΡΤ, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα εκπέμψει από τα Γιάννενα η «Πρωινή ενημέρωση», αλλάζοντας το «πανελλαδικό της δρομολόγιο» εκτάκτως, λόγω των εξελίξεων. «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το νέο μαύρο που έπεσε στην ΕΡΑ Ιωαννίνων, από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος, η Πρωινή Ενημέρωση αλλάζει ρώτα στην πορεία που είχε σχεδιάσει» τονίζουν οι συντελεστές στη σχετική ανακοίνωση.

Οι αντιδράσεις χθες ήταν ραγδαίες. Η ΠΟΕΣΥ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση για λογοκρισία και τονίζει ότι «ενοχλημένη από την ελεύθερη, ποιοτική και δεοντολογική δημοσιογραφική δουλειά των αγωνιζομένων εργαζομένων της ΕΡΤ, από τους

δημόσιους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και μετά το φιάσκο της Δ.Τ., κατέβασε και τον τελευταίο πομπό του δημόσιου ραδιοσταθμού των Ιωαννίνων, αποστερώντας την Ήπειρο από την ελεύθερη ενημέρωση».Η πανελλήνια δημοσιογραφική ομοσπονδία ζητάει από την κυβέρνηση να «ανεβάσει αμέσως τους πομπούς που κατέβασε στα Ιωάννινα και να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλους τους εργαζόμενους». Υπενθυμίζει δε ότι «δεν έχει λάβει ακόμα από την κυβέρνηση καμία απάντηση στην πρότασή μας για διαβούλευση, με στόχο τον εξορθολογισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, για εγγυημένη ελεύθερη, αντικειμενική, πλουραλιστική και δεοντολογική ενημέρωση».
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων λέει στην ανακοίνωσή της ότι «σαν τους κλέφτες κυριολεκτικά οι κυβερνητικοί υπάλληλοι, παραμονή Πρωτοχρονιάς, αποστέρησαν από τους ακροατές τη φωνή ενός σταθμού που λειτουργούσε ανελλιπώς εδώ και 65 χρόνια». Η ΕΣΗΕΠΗΝ περιμένει τις αντιδράσεις δήμου και Περιφέρειας Ηπείρου για το θέμα και καλεί την κυβέρνηση «να επαναφέρει άμεσα σε καθεστώς λειτουργίας την ΕΡΑ Ιωαννίνων με δεδομένο μάλιστα ότι για το κλείσιμο της ΕΡΤ/ ΕΡΑ εκκρεμούν αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης».


Καταγγελίες από κόμματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «κυβέρνηση και τους υποτακτικούς της» όχι μόνο για το κλείσιμο του σήματος του σταθμού, αλλά και για την... εορταστική συγκυρία. «Το γεγονός ότι ο πομπός της ΕΡΑ Ηπείρου είναι ο πρώτος περιφερειακός πομπός που πέφτει, αποτυπώνει τις ευθύνες των τοπικών αρχών, που είτε αδιαφόρησαν είτε και επιδίωξαν να χαθεί αυτή η φωνή που ενώνει τον νομό μας εδώ και εξήντα χρόνια» τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταγγέλλει τη ΝΔ και τους «χειροκροτητές» της, ως εξής: «Το ανεπίσημο επιχείρημα είναι ότι η ΕΡΑ… κατανάλωνε ρεύμα. Αυτά να τ’ αφήσουν οι χειροκροτητές της ΝΔ, η οποία χρωστάει στη ΔΕΗ μισό εκατομμύριο ευρώ». Καταλήγει τονίζοντας ότι «έρχεται η ώρα που θα κυβερνήσει πάλι ο λαός και δεν θα έχουν που να κρυφτούνε, γιατί εμείς θα εφαρμόσουμε το Σύνταγμα και τους νόμους και η δικαιοσύνη του λαού μας θα είναι αμείλικτη».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων τέλος, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το κλείσιμο του σήματος δεν έχει «ούτε ηθική, ούτε καμία άλλη νομιμοποίηση» και ότι πρόκειται για «φασιστικού τύπου παρέμβαση», ενώ κλείνει ως εξής; «Η ΕΡΑ Ιωαννίνων, είμαστε όλοι εμείς και όλοι εμείς θα την υπερασπιστούμε, μαζί θα κρατήσουμε τη φωνή της ζωντανή».


Σαν τον κλέφτη έκλεισαν την ΕΡΑ: "Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έκλεισε τη φωνή της ΕΡΑ Ιωαννίνων παραμονή Πρωτοχρονιάς, σαν τον κλέφτη, όπως άλλωστε επιχειρεί κάθε αντιδημοκρατική της παρέμβαση. Αφού «έστρωσε το δρόμο» με τις δήθεν αγανακτισμένες εκκλήσεις των έμμισθών της στην πόλη, θεώρησε ότι απέκτησε το ηθικό έρεισμα για να φιμώσει την ελεύθερη φωνή των απολυμένων της. Γελάστηκε, τόσο αυτή, όσο και οι εγχώριοι συνεργάτες της. Ούτε ηθική, ούτε καμία άλλη νομιμοποίηση δεν έχουν οι φασιστικού τύπου παρεμβάσεις της σε όλα τα επίπεδα. Η ΕΡΑ Ιωαννίνων, είμαστε όλοι εμείς και όλοι εμείς θα την υπερασπιστούμε, μαζί θα κρατήσουμε τη φωνή της ζωντανή. Εμείς θα ανατρέψουμε την κυβέρνηση και τις πολιτικές της, μαζί και τη μνημονιακή χούντα τους".
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου