Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Süddeutsche Zeitung: Πόση αξία έχει η ανάπτυξη στην Ελλάδα όταν η χώρα εξαθλιώνεται



Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να δήλωσε το Σάββατο πως «το ελληνικό ποτήρι είναι μισογεμάτο», αλλά η Süddeutsche Zeitung βλέπει με... ειρωνικό μάτι αυτή την εκτίμηση. Σε δημοσίευμά της για την κατάσταση στην Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα διερωτάται πόση αξία έχει η ανάπτυξη, όταν η χώρα εξαθλιώνεται.

Στην οικονομική ανάλυσή της για την ευρωκρίση, η Süddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει ως «επιτυχία σε πολύ λεπτή βάση» το πρωτογενές πλεόνασμα που φέρεται να πετυχαίνει η Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά από έξι χρόνια κατάρρευσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, αρκεί μια μικρή αύξηση στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών (μερικοί τουρίστες περισσότεροι) για να κάνει κανείς λόγο για ανάπτυξη. «Είναι πολύ ευγενικό εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει στο Νταβός ότι το ελληνικό ποτήρι είναι μισογεμάτο, αλλά πόση αξία έχει αυτή η ανάπτυξη εκεί όταν η παραγωγή είναι στο ναδίρ, όταν οι εξαγωγές είναι στάσιμες και η χώρα εξαθλιώνεται», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.
Παράλληλα το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Οι χώρες της ευρωκρίσης πηγαίνουν καλύτερα» επισημαίνει πως δεν επιτρέπεται να υποχωρήσει η πίεση για αλλαγές, κυρίως στην Ελλάδα. Επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου η εφημερίδα αναφέρει ότι η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το πρόβλημα, μολονότι υπάρχουν και εδώ θετικά μηνύματα.
Ωστόσο στο ρεπορτάζ διευκρινίζεται ότι «κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου προειδοποιούν πως σε κάποιες χώρες το κλίμα είναι καλύτερο από ό,τι η κατάσταση». Σύμφωνα, με τους ίδιους κύκλους, «η πίεση για αλλαγές δεν επιτρέπεται να υποχωρήσει, κυρίως αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί στην Ελλάδα». Εκεί, καταλήγει το ρεπορτάζ, «μετά από εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις το 2012 και το 2013, το τελευταίο διάστημα δεν έχουν γίνει πολλά».
Πηγή:iefimerida.grΦωτο: fosphotos



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου