Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Έρχονται 200 ηλεκτρονικά βραχιολάκια για τους κρατούμενους. Θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους



Αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για "τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια και την πιλοτική εφαρμογή του".

Πρόκειται για το σχέδιο για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί κάποιος να το αποκτήσει, ώστε να υπάρχει μία ελεγχόμενη προσωρινή αποφυλάκιση.
Αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο ΠΔ θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία και στη συνέχεια θα εκδοθεί η σχετική γνωμοδότηση.
Σύμφωνα με το διάταγμα, η λειτουργία και η συντήρηση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης θα ανατεθεί με διεθνή διαγωνισμό σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
Όποιος αναδειχθεί από το διαγωνισμό θα αναλάβει την λειτουργία του επίμαχου συστήματος και θα δημιουργήσει κέντρο ελέγχου στην Αθήνα, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Επιπλέον θα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τις αρμόδιες Αρχές σε περίπτωση που σταματήσει πάνω από πέντε λεπτά η εκπομπή σήματος από το βραχιολάκι, σε περίπτωση απόπειρας καταστροφής ή αφαίρεσης ή αποσύνδεσής του, ακόμη και σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας του κρατούμενου.
Το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά για έναν χρόνο και για περίπου 200 κρατούμενους από όλες τις φυλακές της χώρας.
Πρέπει να σημειωθεί πως η δαπάνη για την αγορά του ηλεκτρονικού βραχιολιού βαραίνει τον κατάδικό ή υπόδικο, εκτός εάν υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση αναλαμβάνει το κόστος το ελληνικό δημόσιο.
Πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου