Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ο κρυμμένος πλούτος του Ιονίου: Πετρέλαιο αξίας 60 δισ. ευρώ έδειξαν οι έρευνες των ΝορβηγώνΞεπέρασαν τις εκτιμήσεις των υπευθύνων οι έρευνες της νορβηγικής εταιρείας PGS στο Ιόνιο πέλαγος, αλλά και νότια της Κρήτης, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ τα στοιχεία βρίσκονται πλέον στα χέρια της κυβέρνησης και του επιτελείου του ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής, οι εκτιμήσεις που έχουν ήδη φθάσει στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ κάνουν λόγο για περίπου 600 με 800 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, αρκετά περισσότερα από τα κοιτάσματα στον «Πρίνο», όπου μέχρι τώρα έχει δώσει 200 εκατομμύρια βαρέλια. Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις τότε μιλάμε για ένα πλούτο της τάξης των 60 δισ. ευρώ.
Οι χάρτες που σχεδιάστηκαν με βάση τα στοιχεία που φωτογράφησαν οι Νορβηγοί δείχνουν ότι το υπέδαφος του Ιονίου Πελάγους έχει ομοιότητες με εκείνα της Αλβανίας και της νοτιοανατολικής Ιταλίας, ενώ στις ζώνες των δύο χωρών έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και γίνονται εξορύξεις εδώ και χρόνια.
Επιστήμονες αναφέρουν στην εφημερίδα επιβεβαιώνουν πως οι έρευνες καταδεικνύουν πως υπάρχουν «ενεργά πετρελαϊκά συστήματα, παγίδες υδρογονανθράκων».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, πάντως, απέφυγε να προσδιορίσει ποσότητες αλλά τόνισε ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή». Οι πλέον ενδιαφέρουσες ζώνες είναι η Ιόνια και των Παξών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιοχές όπου έχουν «χτυπηθεί» πυκνές γραμμές και δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον είναι στους Παξούς, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, δυτικά στο Κατάκολο αλλά και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με την Αλβανία.
Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι ήδη υπάρχουν πετρελαϊκές εταιρείες που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στον μήνα.
Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν και τα δεδομένα της Κρήτης. Ωστόσο, όπως σημειώνουν επιστήμονες, η περιοχή δεν έχει «διαβαστεί» ξανά και θέλει προσοχή στις εκτιμήσεις και τις προσεγγίσεις.
Η βάση δεδομένων που παρέδωσαν οι Νορβηγοί στο ελληνικό δημόσιο φέρει τον τίτλο «Greece MegaProject». Πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας και περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.
Σε λίγες ημέρες τα... αποκαλυπτήρια
H επίσημη διεθνής προώθηση της Ελλάδας στην πετρελαϊκή αγορά αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες στο παγκόσμιο Συνέδριο στο Χιούστον των ΗΠΑ (4-7 Φεβρουαρίου) όπου η χώρα θα συμμετάσχει με ειδικό περίπτερο και ομιλητές.
Σημαντικά κέρδη ακόμη και από την πώληση δεδομένων
Τα δεδομένα, όπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής», ενδέχεται να πουληθούν προς 500 δολάρια ανά χιλιόμετρο για τα 12.500 χλμ ως «πακέτο» και το δημόσιο μπορεί να εισπράξει από αυτή την πώληση έως και το 50% όσο περισσότερα χιλιόμετρα και όσο περισσότερες εταιρείες τα αγοράζουν. Σε ένα ρεαλιστικό σενάριο με 10 αγοραστές 12.500 χλμ. τότε το Δημόσιο θα πάρει μέχρι και 22 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μετά από αυτά τα δεδομένα σκοπεύει στο τέλος του Ιονίου με αρχές Ιουλίου να έχει εισηγηθεί θετικά για την προκήρυξη νέου γύρου παραχωρήσεων.
Εκτιμάται ότι στο Ιόνιο θα «κοπούν» 10 με 15 «οικόπεδα» προκειμένου να προσέλθουν εταιρίες πετρελαϊκές και ανάλογα με τις προσφορές που θα δώσουν να κατέβουν στον διεθνή διαγωνισμό. Οι πετρελαϊκοί όμιλοι αναμένεται να πάρουν τις περιοχές στις αρχές του 2015. Από τότε λοιπόν μέχρι την πρώτη εξόρυξη απαιτούνται γύρω στα πέντε με επτά χρόνια.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου