Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ενας στους τρεις νέους εργάζεται σε δουλειά υποδεέστερη των προσόντων του



Το 30% των νέων της ΕΕ, ηλικίας 25 έως 34 ετών, εργάζονται σε δουλειά που απαιτεί χαμηλότερα προσόντα από αυτά που κατέχουν, ενώ από την περάτωση των σπουδών μέχρι την εύρεση της πρώτης εργασίας, μεσολαβούν κατά μέσο όρο 36,6 μήνες.

Ακόμα, το 30% των νέων, όταν περάσουν 5-7 χρόνια από τις σπουδές τους, απασχολούνται με προσωρινή σύμβαση, ή σε διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που σπούδασαν.
Τα παραπάνω επισήμανε η εμπειρογνώμονας του CEDEFOP, Ρένα Ψηφίδου, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα: «Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Ευκαιρίες για τη Νεολαία-Δικαστική προστασία και θεμελιώδη δικαιώματα», που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε, δε, ότι η ΕΕ υλοποιεί μια σειρά από δράσεις για να ενισχύσει την απασχόληση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση, όπως το Ευρωδιαβατήριο, που επιτρέπει στους πολίτες να παρουσιάζουν τις δεξιότητες και τα προσόντα τους κατά τρόπο σαφή και αποτελεσματικό όταν αναζητούν εργασία ή κατάρτιση, καθώς και το πρόγραμμα «Erasmus +».
Πολύτιμο εργαλείο για την κινητικότητα των ερευνητών αποτελεί το δίκτυο Euraxess (www. euraxess.gr), επισήμανε ο συντονιστής του ελληνικού τμήματος του δικτύου, Δημήτρης Σανόπουλος. Όπως ανέφερε, στο ελληνικό δίκτυο αναρτήθηκαν το 2013, 2.000 θέσεις εργασίας για ερευνητές.
Το διήμερο συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή και δικαστή, στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Ιωάννη Κρατερού. Το εγκώμιο του εκλιπόντος έπλεξε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ, Βασίλης Σκουρής, τονίζοντας ότι τίμησε τη χώρα μας με την συνολική του παρουσία. Εξάλλου, χαιρετισμό, στον οποίο εξήρε το έργο και την προσωπικότητα του Κρατερού Ιωάννου απέστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου