Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

«Κούρεμα» στα πρόστιμα της εφορίας -Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις



Τη μείωση των εξοντωτικών προστίμων της εφορίας προβλέπουν μεταξύ άλλων οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα επιστρατευθεί προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη που εντοπίστηκαν στο νέο Κώδικα Φορολογικών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, γίνεται «κούρεμα» των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων, αλλά και για τη μη έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων μικρής και μεσαίας αξίας. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η μείωση των προστίμων θα είναι της τάξεως των 75-80%.
Παράλληλα, θα απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας του 15% όσοι πωλούν ακίνητα, τα οποία κατείχαν για περισσότερα από 25 χρόνια. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν ακόμη και για φέτος τη μη υποχρεωτική αναγραφή των τόκων των καταθέσεων στις φορολογικές δηλώσεις, για τις περιπτώσεις που το συνολικό ποσό δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, το νέο νομοσχέδιο ακόμη θα προβλέπει αλλαγές στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ, με αποσύνδεση της υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Επίσης, θα γίνουν βελτιώσεις στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, όπως η απαλλαγή όλων από την τήρηση βιβλίων, η υποχρέωση υποβολής μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ και συγκεντρωτικής κατάστασης.
Τέλος, αλλαγές ετοιμάζονται και σε ότι αφορά το μηνιαίο σύστημα παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», αυτό δεν θα εφαρμοστεί, παρά θα εξακολουθήσει να ισχύει και φέτος το σύστημα παρακράτησης που υπήρχε έως τις 31 Δεκεμβρίου το 2013.
Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου