Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Την 101η επέτειο απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό γιόρτασαν σήμερα σήμερα τα Γιάννενα

Οι  επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια .
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δαβάκης ενώ παρέστη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας
Oι εκδηλώσεις άρχισαν χθες, στα θρυλικά οχυρά του Μπιζανίου  εκεί όπου έγιναν οι ηρωικές μάχες για την απελευθέρωση της πόλης και στο Στρατηγελιο του πολέμου 1912-13 στο Χάνι Εμίν Αγά ενώ κορυφώθηκαν σήμερα στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων  με  παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων  ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια ,ο οποίος αφίχθηκε στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων χθές το μεσημέρι.

Oι εκδηλώσεις σήμερα ξεκίνησαν  ξεκίνησαν με την επίσημη δοξολογία στον ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παπούλιας: «Με τις αρετές του ελληνικού λαού θα ξεπεραστεί η κρίση»
Σε δηλώσεις του μετά την παρέλεση ο Κ.Παπούλιας  
έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας καθώς τόνισε ότι « με τις αρετές του ελληνικού λαού θα ξεπεραστεί η κρίση γιατί στις δύσκολες στιγμές οι Έλληνες αναδεικνύουν τις αρετές και τον καλύτερο εαυτό τους».
Συγκεκριμένα ο κ. Παπούλιας δήλωσε: «Η μέρα αυτή έχει μια ιδιαίτερη πολιτικοστρατιωτική σημασία.
Ο μύθος του Μπιζανίου ήταν ταυτόσημος και με το αήττητο του τουρκικού στρατού, χάριν και στη βοήθεια των Γερμανών τεχνικών. Και ο μύθος αυτός διαλύθηκε με την εκπόρθηση του Μπιζανίου και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Με τη νίκη
εκείνη απεπλήγη και μια τραγική ήττα, του ‘97. Ο λαός, οι ένοπλες δυνάμεις, η πολιτική ηγεσία ξαναβρήκαν το ηθικό τους και μεγαλούργησαν στα επόμενα χρόνια.
Μεγαλούργησαν, γιατί είμαστε όλοι ενωμένοι, γιατί είχαμε μια άξια στρατιωτική ηγεσία, γιατί είχαμε μια εξίσου άξια πολιτική ηγεσία. Αναδείχθηκαν αρετές του Έλληνα, που τις έχουμε και σήμερα ανάγκη για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση.
Με ρωτάνε, γιατί είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστεί η κρίση. Γιατί, σε αυτές τις
δύσκολες στιγμές, ο Έλληνας αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό του. Υποφέρει, και αυτό είναι αλήθεια. Και ελπίζουμε ότι τα βάσανα του ελληνικού λαού θα έχουν ένα τέλος.
Και είμαι βέβαιος για αυτό. Και πάλι θέλω να σκύψω το κεφάλι μου σε όλους αυτούς τους μαχητές των βουνών έξω από τα Γιάννενα, στους απελευθερωτές, σε αυτήν τη μεγάλη νίκη που ήταν και ένα προσκλητήριο για όλο τον Ελληνισμό. Να σκεφτεί κανένας πόσοι έτρεξαν από όλες τις γωνιές της γης για να προσφέρουν και την ίδια τους τη ζωή σε αυτό το μεγάλο αγώνα.
Σήμερα, ο ελληνικός λαός, υποφέροντας, δίνει αυτή τη μάχη για να ξεπεραστεί η κρίση. Πιστεύω ότι, όπως και τότε, έτσι και σήμερα θα ξεπεράσουμε την κρίση».
Προσφώνηση Περιφερειάρχη Ηπείρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Πρίν την παρέλαση στο Διοικητήριο της Περιφέρειας υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της
Δημοκρατίας ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ο οποίος προσφωνώντας τον κ. Παπούλια τόνισε:
"Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε για άλλη μια φορά στην Επέτειο της Απελευθέρωσης της πρωτεύουσας της Ηπείρου, τα Γιάννενα. Το ξεκίνημα της νέας ιστορικής περιόδου γίνεται κά ηγείται της προσπάθειας για την Εθνική Ανόρθωση. Σας ευχαριστούμε για ότι προσφέρατε μέχρι σήμερα στην Ήπειρο, σας ευχόμαστε ο,τι καλύτερο στον αγώνα σας για την Ελλάδα."τω από δύσκολες συνθήκες, καθώς η κοινωνία μας δοκιμάζεται. Όμως δεν μπορούμε παρά να στρέψουμε και το βλέμμα μας στην πρώτη εκατονταετία που πέρασε. Τα Γιάννενα, η Ήπειρος, έζησαν ακόμη δυσκολότερες καταστάσεις. Με πίστη όμως στις
δυνάμεις τους, με σκληρή δουλειά κι επιμονή οι Ηπειρώτες κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους, να ανατηχθούν, να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.Είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα. Γίνεται ήδη μεγάλος αγώνας. Και
είμαστε βέβαιοι ότι και τις δυσκολίες των τελευταίων ετών θα τις ξεπεράσουμε. Με αλληλεγγύη μεταξύ μας αλλά και ειλικρινή αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων μας. Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε εθνικό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η παρουσία σας στο Ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα αποτελεί εγγύηση για την ομαλή πορεία της πατρίδας μας. Ειδικά για τους Ηπειρώτες αποτελεί μεγάλοι τιμή, ότι ένας συμπατριώτης μας,

Ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας αναχώρησε για την Αθήνα στις 5 το απόγευμα από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου