Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ομόφωνο ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης των ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ

Σε ομόφωνο ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης των ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, κατέληξε η σύσκεψη των τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014, με πρωτοβουλία της Π.Ε. Άρτας. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Βουλευτής Άρτας κ. Όλγα Γεροβασίλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι των Δήμων Αρταίων, Κεντρικών Τζουμέρκων και Νικ. Σκουφά, εκπρόσωποι των εργαζομένων στους ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι παρευρισκόμενοι εξέθεσαν τις απόψεις τους για το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί με την προοπτική πώλησης-εκχώρησης των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, καθώς, όπως επισημάνθηκε, αυτή θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, ενδεχομένως και στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα.
Κατέληξαν στο παρακάτω ψήφισμα, το οποίο με ευθύνη της Π.Ε. Άρτας θα προωθηθεί προς Υπουργεία, αρμόδιους φορείς και τους βουλευτές της Ηπείρου:
• Το Σχέδιο Νόμου που προβλέπει τη δημιουργία, απόσχιση και πώληση του 30% του παραγωγικού δυναμικού, ορυχείων και πελατών της ΔΕΗ Α.Ε. μας βρίσκει αντίθετους γιατί θεωρούμε ότι παραχωρώντας νερά, λιγνίτες και εργοστάσια που κατασκευάστηκαν με τον κόπο των Ελλήνων, εκποιείται εθνικός πλούτος.
• Οι κάτοικοι της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής, είναι αντίθετοι στην πώληση – εκχώρηση των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, καθώς αυτές είναι σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης του τόπου, θωρακίζουν την ευρύτερη περιοχή από πλημμυρικά φαινόμενα και διαχειρίζονται με ικανοποιητικό τρόπο την άρδευση του κάμπου της Άρτας.
Εκφράζουν την ανησυχία τους, ότι ενδεχόμενη πώληση των ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ θα αυξήσει δραματικά το κόστος άρδευσης για τους αγρότες της Άρτας, σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει ο σημαντικότερος μοχλός ανάπτυξης για την έξοδο από την οικονομική κρίση.
Με δεδομένη τη συνεισφορά των υδροηλεκτρικών έργων Πουρνάρι Ι και ΙΙ στην αντιπλημμυρική θωράκιση και την άρδευση της πεδιάδας, όπως επίσης και τη μελλοντική ύδρευση της πόλης της Άρτας, δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραχώρηση του νερού και της ασφάλειας μιας πόλης σε ιδιώτες.
• Η ΔΕΗ, πριν σκεφτεί να εξετάσει την εκχώρηση – πώληση των ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ θα πρέπει να φροντίσει για την τήρηση των όρων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
• Ζητούμε την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου και την επανεξέταση της συμμετοχής των ιδιωτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υπό το πρίσμα της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος που αντιπροσωπεύει τους κατοίκους της κάθε περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου