Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Η υπερκατανάλωση κρέατος εξίσου θανατηφόρα με το κάπνισμα



Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος και τυριών στη μέση ηλικία είναι τόσο θανατηφόρα , όσο το κάπνισμα , σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Μια μελέτη σε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών , διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν πολλές ζωικές πρωτεΐνες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα , από εκείνους που έτρωγαν μικρές ποσότητες .
Είχαν, επίσης, τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο - ποσοστό αντίστοιχο με το κάπνισμα . Οι ερευνητές κατηγορούν την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας ,το τυρί, τα αυγά και άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης για την εμφάνιση καρκινικών όγκων , καθώς θεωρούν ότι ευθύνεται για τη γήρανση των κυττάρων του σώματος.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι οι περιορισμοί δεν διαρκούν για πάντα. Όπως έδειξε η μελέτη , η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών ήταν επωφελής για τους άνω των 65 ετών . Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που έτρωγαν τις περισσότερες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης; είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας , εξέτασαν 6.400 άτομα σε σχέση με την διατροφή και υγεία τους , για περίπου 18 χρόνια . Τα δεδομένα από την έρευνα έδειξαν σαφή σχέση μεταξύ μιας δίαιτας υψηλής σε ζωικές πρωτεΐνες - που ορίζεται ως εκείνη κατά την οποία τουλάχιστον το ένα πέμπτο των θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνη - και έναν πρόωρο θάνατο .Αλλά ακόμη και η κατανάλωση μιας μέτριας ποσότητας ζωικής πρωτεΐνης (δηλαδή το 10-19% των ημερήσιων θερμίδων) ήταν επίσης επικίνδυνη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες , όπως αυτές που προέρχονται από τα φασόλια , είναι ιδιαίτερα επωφελείς για την υγεία. Ο καθηγητής Βάλτερ Λόνγκο συνιστά ότι οι άνθρωποι όλων των ηλικιών θα πρέπει να παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της αναγκαίας ημερήσιας πρωτεΐνης από τα ψάρια , τα φασόλια και τις φακές.
Πηγή:news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου