Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Αλλαγές στο Νομοσχέδιο για τα φωτοβολταϊκά και τις μονάδες βιοαερίου ζητά ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης



Την αλλαγή διατάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά συστήματα και τις μονάδες βιοαερίου,  έχει ζητήσει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης  με έγγραφα του προς την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Π.Ε.Κ.Α. και Οικονομικών.

 Συγκριμένα για τα φωτοβολταϊκά ο Περιφερειάρχης επισημαίνει, μεταξύ άλλων,  ότι η μεσοσταθμική μείωση της εγγυημένης τιμής κατά 30%, με παράλληλη διαγραφή του 35% των οφειλών του προηγούμενου έτους, οδηγεί σε αδιέξοδο τη συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών στην Ήπειρο. Το πρόβλημα, προσθέτει, είναι ιδιαίτερα οξύ για όσους προχώρησαν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσω Τραπεζικού δανεισμού, καθώς αυτός στηρίχτηκε στις εγγυημένες τιμές που είχε καθορίσει η Ελληνική Πολιτεία, που σήμερα αλλάζουν μονομερώς και πλέον οι δανειακές υποχρεώσεις δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Ο Περιφερειάρχης, καταλήγοντας, προτείνει όπως η μείωση της εγγυημένης τιμής, να συνοδεύεται και με ρυθμίσεις και για τα τραπεζικά δάνεια που έχουν ληφθεί, ήτοι πάγωμά τους, μείωση επιτοκίων, επέκταση της χρονικής τους διάρκειας και παράλληλα να αλλάξουν οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος.

Με δεύτερο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης ζητά από τα δύο Υπουργεία την άρση των αντικινήτρων για την κατασκευή μονάδων βιοαερίου. Οι δύο βασικές διατάξεις που προτείνει να τροποποιηθούν είναι η επιβολή ως ορίου υλοποίησης μονάδων βιοαερίου τα 25 ΜW και η πρόβλεψη κατοχύρωσης της εγγυημένης τιμής με τη σύνδεση των μονάδων στο δίκτυο και όχι με την έναρξη κατασκευής του έργου.

"Χωρίς συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα και με την ανασφάλεια να είναι διάχυτη και νομοθετικά 'κατοχυρωμένη, είναι βέβαιο ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής για να προχωρήσει σε κατασκευή νέας μονάδας, πολύ δε περισσότερο είναι απίθανο να βρεθεί Τράπεζα για να χρηματοδοτήσει τέτοιο έργο στο άμεσο μέλλον", αναφέρει μεταξύ άλλων. Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου προσδοκά στην κατασκευή μονάδων βιοαερίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως να παραχθεί πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου