Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΙΑΤΡΙΚΑ-ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Ο Καρδιολόγος κ. Στέφανος Φούσας, νεοκλεγείς πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ,συνεχίζοντας τον αγώνα του για την ενημέρωση του κοινού, μεταφέρει τα μηνύματα όπως αυτά διατυπώθηκαν στο 36ο Ετήσιο Αμερικάνικο Καρδιολογικό Συνέδριο ,που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, σχετικά με την Ιατρική στη χώρα μας και την Καρδιολογία σε παγκόσμια κλίμακα.

                ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
·        Στο συνέδριο αναγνωρίσθηκε το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της Καρδιολογίας και της Ιατρικής γενικότερα στη χώρα μας συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική ,καθότι είναι παγκοσμίως σαφές πως «η αχίλλειος πτέρνα» μας είναι η οργάνωση (κρατική και ιδιωτική).

·        Υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συστήματος υγείας της χώρα μας ,εάν δεν γίνουν γρήγορα μεταρρυθμίσεις στο Νοσοκομειακό και Πανεπιστημιακό χώρο, εφόσον προβλέπεται πως τα επόμενα 3-4  χρόνια θα έχει φύγει το μεγαλύτερο ποσοστό των γιατρών χωρίς παράλληλα να έχει εξασφαλισθεί η επαρκής προετοιμασία των νέων συναδέλφων, και αυτό γιατί ,το σύστημα είχε εξασφαλίσει μόνο την είσοδο του ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και Πανεπιστήμια και όχι την και την ανανέωση τους με αξιοκρατικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
·        Κρίνεται απαραίτητο οι Έλληνες να γνωρίζουν με ακρίβεια ,όχι μόνο τι συμβαίνει στη χώρα και ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας αυτή την περίοδο ,αλλά κυρίως το τι θα έπρεπε να γίνεται για τα 10 εκατομμύρια πληθυσμό με τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα.
·        Μόνο η βαθιά γνώση της πραγματικότητας και του ιδανικού μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας με σαφή προσανατολισμό , τόσο με βραχυπρόθεσμα (του ενός έτους) όσο και με μακροπρόθεσμα προγράμματα( των 5 ετών).
·        Εμφανώς η χώρα μας έχει κερδίσει και συνεχίζει να κερδίζει στο εξωτερικό στην αξιοπιστία. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό ,εφόσον αυτό που απαιτείται  είναι η πρωτογενής παραγωγή, οπού στη χώρα μας δυστυχώς έχει αποδειχθεί πως το μοντέλο παραγωγής είναι αποτυχημένο.
·        Η Αμερική ,που πριν από λίγα χρόνια είχε βιώσει μια οικονομική ύφεση διαφορετικού μεγέθους βέβαια ,σήμερα φαίνεται να την αφήνει ανέγγιχτη.
Στην Ευρώπη όμως ιδιαίτερα στη Νότια ,και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα θα χρειασθούν με υστέρηση 2-3 χρόνια για να αισθανθούν οι πολίτες την καλυτέρευση και αυτό θα  επιτευχθεί μόνο αν οι Έλληνες δεν αδρανήσουμε ,δεν διαπραγματευτούμε διεκδικητικά και πράξουμε με γνώμονα την αξιοπιστία, αξιολόγηση και τον απολογισμό του έργου ,τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, έχοντας υπόψιν το λεχθέν πρώην προέδρου της Αμερικής «Θέλετε να αλλάξετε την πατρίδα σας, αλλάξτε πρώτα τον εαυτό σας»
                 ΜΗΝΥΜΑΤΑ  ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ
·        Στην αντιμετώπιση του Οξέος Εμφράγματος του Μυοκαρδίου, παγκοσμίως κερδίζει έδαφος η πρωτογενής αγγειοπλαστική(Primary PCI). Αυτό όμως που απαιτείται είναι η σωστή ενημέρωση του κοινού για την γρήγορη και έγκαιρη προσέλευση του στα Νοσοκομεία, με στόχο τη διάνοιξη της υπεύθυνης για το έμφραγμα αρτηρίας ,εντός 2 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
·        Αυξάνει το ποσοστό αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας διαδερμικά (TAVI) σε ηλικιωμένους ασθενείς. (χωρίς χειρουργική επέμβαση)
·        Η επανεισαγωγή των ασθενών με Καρδιακή Ανεπάρκεια στα Νοσοκομεία αυξάνει τη θνητότητα των ατόμων αυτών. Γι αυτό απαιτείται ιατρική μέριμνα και νοσηλευτική φροντίδα κατ’ οίκον.
·        Οι συννοσηρότητες στα Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα και στην Καρδιακή Ανεπάρκεια, συνήθως υποθεραπέυονται και δεν περιλαμβάνονται στις μελέτες, γι αυτό οι γιατροί πρέπει να είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου και να εξατομικεύουν το κάθε περιστατικό.
·        Ενισχύεται και εγκαθιδρύεται ο ρόλος της «Ιατρικής Ομάδας» στη διάγνωση και θεραπεία δύσκολων περιστατικών ασθενών.
·        Στη χώρα μας κρίνεται αναγκαία η εκπαίδευση του κοινού στη Καρδιοαναπνευστική Ανάνηψη(ΚΑΡΠΑ) σε δημόσιους χώρους, που μπορεί να γίνει από ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στους διάφορους Δήμους όλης της Χώρας και εφόσον η πολιτεία έχει μεριμνήσει για την τοποθέτηση του κατάλληλου εξοπλισμού, των απινιδωτών. (απαραίτητοι  για αντιμετώπιση των κακοήθων αρρυθμιών)
·        Τέλος είναι άκρως απαραίτητο οι γιατροί να κατέχουν άριστη γνώση της ειδικότητας τους και να την εφαρμόζουν με το ήθος και το ύφος που ορίζει η Ιατρική Δεοντολογία, γιατί αυτά καθορίζουν τη «σωστή ιατρική» και όχι μόνο οι καινοτομίες που χρειάζονται χρόνο για να καταξιωθούν και να επιβεβαιωθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου