Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Απίστευτος ελιγμός ΣΥΡΙΖΑ: Καταργείστε το μπόνους των 50 εδρών, αλλά να παραιτηθεί αμέσως η κυβέρνηση



Απίστευτο ελιγμό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και ειδικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που πρότεινε την κατάργηση  του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το πρώτο κόμμα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι αποδέχεται την κατάργηση του μπόνους, αλλά καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί αμέσως, αφού σήμερα κυβερνά χάρη σε αυτό το μπόνους, το οποίο μάλιστα δεν δικαιούται γιατί είναι πια δεύτερο κόμμα με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Πόσες ψήφοι απαιτούνται -Μια αδιέξοδη συζήτηση
Η συζήτηση την οποία ξεκίνησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε στόχο να καταργήσει το μπόνους ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν έβγαινε πρώτο κόμμα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές να μη μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς τις επιπλέον 50 έδρες.
Ωστόσο, για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για το μπόνους απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή και μια ευρεία πλειοψηφία, την οποία δεν διαθέτει η κυβέρνηση, ακόμη κι αν ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής Ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
Επομένως, για να καταργηθεί αυτή η διάταξη του εκλογικού νόμου απαιτούνται οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να το κάνει, παρότι στο παρελθόν απαιτούσε την κατάργηση του μόνους.

Ο ελιγμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται, κατά συνέπεια, σε τίποτα.

«Η δική μας θέση παραμένει σταθερή. Θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει bonus εδρών. Εάν τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν γνώμη και λένε ότι δεν χρειάζεται το bonus στο πρώτο κόμμα, "ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα": πρώτον, για να φέρουν το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή και, δεύτερον, για να παραιτηθεί η κυβέρνηση, διότι δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση» δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής και μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε: «Η ΝΔ θα πρέπει να παραιτηθεί από τις 50 έδρες που έλαβε ως μπόνους στις προηγούμενες εκλογές. Κυβερνά σήμερα με καλπονοθευτικό τρόπο».

Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης, κινήθηκε σε αυτό το πνεύμα, πηγαίνοντας τη συζήτηση σε ένα γενικότερο θεσμικό επίπεδο: «Εμείς  το αντιμετωπίζουμε στη βάση αρχών. Είμαστε παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Στη βάση μιας τέτοιας πρότασης όλα τα συζητάμε. Αλλά μιας τέτοιας πρότασης! Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια συζήτηση για την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πολιτικά και την κίνηση του κ. Βενιζέλου, μιλώντας για ηττοπάθεια και ομολογία από μέρους της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ότι τον πρώτο λόγο στο νέο πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές, τον έχει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ξέρουν ότι χάνουν και καταφεύγουν σε κάθε μέσο, για να αποφύγουν την ήττα» λένε στην Κουμουνδούρου για τα κυβερνητικά κόμματα.

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου