Ίσως έχετε ακούσει κάποια στιγμή για το κεφίρ, το ποτό της μακροζωίας,
που είναι εξαιρετικά αγαπημένο και διαδεδομένο στον Πόντο, τη Ρωσία, σε πολλά
μέρη της Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή, αλλά και την Αμερική κατά τα τελευταία
χρόνια.
Οι «σπόροι» του κεφίρ είναι μια μάζα των
βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη, που ζυμώνεται με γάλα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μικροβιολογία των σπόρων του κεφίρ είναι πολύ σύνθετη και είναι αυτή που του προσδίδει τις υγιεινές ιδιότητές του.
Πώς θα το φτιάξετε
- Βάλτε 50 γραμμάρια από τους κόκκους του
κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο.
- Συμπληρώστε με μισό λίτρο αγελαδινό
πλήρες γάλα και κλείστε καλά το καπάκι.
- Αφήστε για 24 ώρες, σε θερμοκρασία
δωματίου και μακριά από το φως του ήλιου.
- Σουρώστε το σε πλαστικό σουρωτήρι. Το
υγρό που θα περάσει, είναι το πόσιμο κεφίρ, ενώ ό,τι μένει είναι οι δραστικοί
κεφιρόκοκκοι, τους οποίους θα χρησιμοποιείτε ξανά για να καλλιεργήσετε και
άλλες φορές.
Οι ευεργετικές του ιδιότητες
- Προσφέρει αφθονία ασβεστίου, μαγνησίου,
φωσφόρου, για τη σωστή αύξηση των κυττάρων.
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, Β1 και C.
- Αποτελεί άριστη πηγή βιοτίνης που βοηθά
την αφομοίωση των άλλων βιταμινών Β από το σώμα.
- Περιέχει φυσικά τέσσερα γένη και 11 είδη
προβιοτικών (φιλικών βακτηριδίων).
- Βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία.
- Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού
συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού.
- Έχει διουρητικές ιδιότητες.
- Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες
αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
- Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με
πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.
- Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή
διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ.
- Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση
της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.
- Είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες
γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για την tρίτη ηλικία και για τα άτομα με
προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού
οικοσυστήματος μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.
Πηγή: onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου