Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΣΚΟΠΑ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ RALLY ΔΩΔΩΝΗΣ ;

ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
Κυριακή 6/7/2014  ώρα 10:45
Ένα λεωφορείο με 60 νέους στην πλειοψηφία, προερχόμενοι από Λουξεμβούργο, και Γερμανία βρέθηκε «σφηνωμένο» σ’ ένα δρόμο του χωριού Δραμεσιοί προσπαθώντας να φθάσει στο αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.
Μόλις πριν μερικές ώρες είχαν αποβιβασθεί στην Ηγουμενίτσα προερχόμενοι από τις χώρες τους.

Πρώτος προορισμός  Δωδώνη και δεύτερος Μετέωρα όπου και θα κατέλυαν την πρώτη ημέρα μετά την επίσκεψή τους σε Δωδώνη και Μετέωρα.
Είχαν φθάσει στο σημείο εκείνο μετά από υπόδειξη των αστυνομικών που βρισκόταν στα σημεία όπου θα περνούσε το rally Δωδώνης και έπρεπε να αποκλείσουν την κίνηση των αυτοκινήτων και να την κατευθύνουν από άλλο σημείο προς τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και τα τέσσερα χωριά Δραμεσιοί, Δωδώνη, Μαντείο και Μελιγγοί.

Από το πρώτο κεντρικό σημείο υπόδειξης για παράκαμψη της μόλις 2-3 χιλιομέτρων διαδρομής από την έξοδο της Εγνατίας προς Δωδώνη, στο δεύτερο σημείο της ανισόπεδης γέφυρας Εγνατίας και επαρχιακού δρόμου προς Δραμεσιούς υπήρχαν μόνο δύο αστυνομικοί χωρίς να γνωρίζουν πως, πότε και τι.
Εναλλακτική διαδρομή για όσους τη ξέρουν 6-7 χιλιόμετρα σε πολύ στενό δρόμο στους πρόποδες της Ολύτσικας, και μόνο για ΙΧ.
Χρόνος  περίπου 15 -20 λεπτά
(Πρώτη διαδρομή, κανονική, 2-3 χιλιόμετρα και χρόνος 4 λεπτά για όλα τα αυτοκίνητα)

Πινακίδες να καθοδηγούν εναλλακτικά αυτούς που ήθελαν να φθάσουν στα τέσσερα χωριά πόσο μάλλον τους τουρίστες που δεν είχαν ιδέα τι του περίμενε για να φθάσουν στο αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης δεν υπήρχε ΟΥΤΕ ΜΙΑ !!!!!!!
Ώρα 11:13
Αφού το λεωφορείο «ξεσφήνωσε» έγινε το πρώτο τηλέφωνο στην αστυνομία για να δούμε τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να επισκεφθούν το αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.
 Αφού ήρθε ο αστυνομικός, με μοτοσυκλέτα, (Ώρα 11:25) και αφού διαπίστωσε και μόνος του αλλά και μετά από συνομιλίες και υποδείξεις και των κατοίκων ότι τέτοιο λεωφορείο ούτε κατά φαντασία δεν περνούσε, επικοινώνησε με την υπηρεσία του να ενημερώσει ότι θα έπρεπε να εξεταστεί άλλη λύση αν θέλουν να φθάσει το λεωφορείο στο αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.
Η τελική λύση, για μόλις 2-3 χιλιόμετρα προς τον αρχαιολογικό χώρο, από την πλευρά της αστυνομίας να πάνε στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης από το δρόμο προς Αθήνα να κατευθυνθούν προς Θεριακήσι να πάρουν το δρόμο προς την περιοχή Κεφαλόβρυσο Δ. Δωδώνης κοντά στο χωριό Μελλιγγοί  και μετά στον αρχαιολογικό χώρο.
Επιστροφή από Εγνατία μετά τις 5:00 μμ όπου θα τελείωνε το rally επίσημα ή από την ίδια διαδρομή αν ήθελαν να φύγουν γρηγορότερα.
Όλες οι προσπάθειες μέσω ανωτέρων, των υψηλά ισταμένων στην αστυνομική διεύθυνση Ιωαννίνων, έπεσαν στο κενό ώστε να δοθεί λύση με μια μικρή διακοπή στον αγώνα μόλις 5 λεπτών, για τα 2-3 χιλιόμετρα που θα διένυαν από το κανονικό δρόμο.
Σημείωση : ο αγώνας διακόπηκε αρκετές φορές  λόγω εκτροπής κάποιων αυτοκινήτων που συμμετείχαν στο αγώνα.
Ώρα 12:00
Το λεωφορείο φεύγει για Καλαμπάκα.
_______________________________________________________________________________________
Ας υποθέσουμε … ότι το rally Δωδώνης αποτελεί για την Ήπειρο ότι και το rally Ακρόπολις για την Ελλάδα.
Μόνο υπόθεση κάνουμε …….
Όμως απ’ ότι φάνηκε, και δεν είναι πρώτη φορά, για τους διοργανωτές ισχύει μόνο «η δουλεία μας να γίνει και όσο για τα υπόλοιπα, τι θα κάνουν οι κάτοικοι τι θα κάνουν οι τουρίστες χ…….. »
Όσον αφορά αυτούς που  έδωσαν την άδεια φαίνεται ότι δεν συμπεριέλαβαν καμία μα καμία παράμετρο και εναλλακτική λύση τόσο για κατοίκους 4 χωριών, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που όλοι Σάββατο ή Κυριακή πηγαίνουν στα χωριά τους όσο και για τα group αλλά και των μεμονωμένων Ελλήνων και ξένων των τουριστών και την επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου.
Όσο αφορά την αστυνομία, μάλλον ο μόνος που εξέλαβε σοβαρά την κατάσταση ήταν ο αστυνομικός που έφθασε και είδε την κατάσταση από κοντά. (ΑΨΟΓΟΣ: ευγενικός, λογικός, γνώστης της αγγλικής, επίμονος να βρει μέσω των ανωτέρων του  λύση).
Οι υψηλά ιστάμενοι, απ’ φάνηκε απ’ την πρόταση τους να πάνε από τη διαδρομή που προανέφερα μάλλον δεν ήθελαν να χαλάσει το Σαββατοκύριακο τους …………….
Ο δήμος Δωδώνης αποτελεί ερωτηματικό τι ρόλο έπαιξε, που εμπλεκόταν και τι έπρεπε να κάνει για τους δημότες του, την διασφάλιση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου και την ομαλή πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά τους.
Λύσεις υπήρχαν!
Κατάλληλοι άνθρωποι γι’ αυτές τις λύσεις και την καλύτερη οργάνωση υπήρξαν ;
Ευθύνες υπάρχουν;
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ   …..
*Τα στοιχεία της επικεφαλής του group, όνομα τηλέφωνο, email στη διάθεσή σας.
Επισυνάπτονται φωτο.
Με εκτίμηση

Δημήτρης Γκόλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου