Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Μισθοί πολλών ταχυτήτων στο Δημόσιο: Αλλάζουν όλα από τον Ιανουάριο του 2015 -Πόσοι θα υποστούν «haircut»Με στόχο τη συγκράτηση της μισθολογικής δαπάνης τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα, τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται το σχέδιο νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση πρέπει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να έχει καταλήξει στο προσχέδιο, ώστε αυτό να έχει ψηφιστεί και να είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», βασικά εργαλεία για τη διαμόρφωση των μηνιαίων αποδοχών αποτελούν το πτυχίο και η αξιολόγηση προσωπικού. Η δεύτερη είναι βέβαια ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο, γίνεται αγώνας δρόμου να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως. Επιπλέον, το πρώτο μέτρο που θα επιστρατευτεί προκειμένου να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος είναι η περικοπή επιδομάτων, όπως κατασκηνώσεων, παιδικού σταθμού, οι μεταφορές αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις η σίτιση, για όσους τη δικαιούνται.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή εργασίας που επεξεργάζεται το σχέδιο, φέρεται να έχει καταλήξει στο εξής μοντέλο: την κατηγοριοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων ανάλογα με το μορφωτικό τους επίπεδο, την αξιολόγηση της παραγωγικότητας τους και τον χρόνο πρόσληψής τους (αν είναι δηλαδή νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο ή παλιοί εργαζόμενοι).
Αυτό σύμφωνα με το δημοσίευμα θα φέρει μείωση στις αποδοχές περίπου 300.000 μη πτυχιούχων υπαλλήλων και κάποιο όφελος σε 250.000 υπαλλήλων -κατόχων πτυχίων ανώτατης εκπαίδευσης. Παράλληλα όσοι δεν έχουν πτυχίο θα δουν και έμμεσες μειώσεις μέσω πιο αργής μισθολογικής ανέλιξης. Παραδείγματος χάριν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι για τους υπαλλήλους μέσης και υποχρεωτικής εκπαίδευσης η αλλαγή βαθμίδας θα γίνεται ανά τουλάχιστον δύο χρόνια και όχι ανά ένα όπως θα συνεχίσει να ισχύει για τους κατόχους πτυχίων. Κάπως έτσι δημιουργούνται εμμέσως πλην σαφώς υπάλληλοι διαφόρων ταχυτήτων. Οι διάφορες ταχύτητες μάλιστα θα αυξάνονται και από την αξιολόγηση με βάση την οποία ένα ποσοστό 15% θα αντιμετωπίζει πρόβλημα όπως πάγωμα μισθού κλπ. Συγκεκριμένα, θα δίνεται μισθολογικό μπόνους παραγωγικότητας (άρα θα είναι έξω από τον μισθό) σε εκείνους τους υπαλλήλους που θα κρίνονται μέσω της αξιολόγησης «άριστοι» ή αποδοτικοί στη δουλειά τους, ενώ θα βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται εκείνοι που θα αξιολογούνται ως «κακοί» ή μη αποδοτικοί.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου